Έντιθ Κάβελ: Ποια ήταν Βρετανίδα νοσηλεύτρια που τιμά σήμερα η Google;
Η Έντιθ Κάβελ είναι το τιμώμενο πρόσωπο πίσω απ' το σημερινό Goodle doodle!

H Google αποφάσισε με το σημερινό doodle να τιμήσει την Έντιθ Κάβελ (Edith Louisa Cavell), μια γυναίκα με καταγωγή απ’ τη Βρετανία, η οποία ήταν σπουδαία νοσοκόμα και πατριώτισσα.

Η Έντιθ Κάβελ ήταν μια γυναίκα που έμεινε γνωστή για το αστείρευτο κουράγιο και το θεραπευτικό της καθήκον κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου έσωσε τις ζωές στρατιωτών από όλες τις πλευρές, χωρίς να κάνει εθνικές και πολιτικές διακρίσεις, καταφέρνοντας να απελευθερώσει περίπου 200 συμμάχους στρατιώτες από το γερμανοκρατούμενο Βέλγιο.

Η ηρωική της στάση στοίχισε την ίδια της τη ζωή και την ελευθερία, αφού τότε συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο, αντιμέτωπη με την κατηγορία εσχάτης προδοσίας, η οποία την καταδίκασε σε θάνατο.

Παρότι η Βρετανίδα νοσοκόμα ομολόγησε στο στρατιωτικό δικαστήριο και παρότι ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις απο πολλές πλευρές, προκειμένου να της αποδοθεί χάρη, τελικά εκτελέστηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1915, γεγονός που προκάλεσε διεθνή θυμηδία και έλαβε μεγάλη κάλυψη από τον Τύπο.

Η χαρακτηριστική ρήση της Έντιθ Κάβελ «ο πατριωτισμός δεν είναι αρκετός» έμεινε στην ιστορία και αποτελεί σημαντικό ενθύμιο της μεγαλοψυχίας και του δυναμισμού της.

Η γυναίκα αυτή διακινδύνευσε την ίδια της τη ζωή για να βοηθήσει τους άλλους και γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 1865 στο Swardenton.

Η ίδια φρόντιζε τον ηλικιωμένο πατέρα της με μεγάλη στοργή, όταν εκείνος ήταν σοβαρά άρρωστος, πράγμα που την ενέπνευσε στο να ακολουθήσει το λειτούργημα της νοσηλεύτριας στα 30 της χρόνια και να σώσει ένα σωρό ανθρώπινες ζωές.

Ξεκίνησε την επαγγελματική της κατάρτιση στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορα νοσοκομεία, όπως στο Κινγκ Κρος και στο Μάντσεστερ.

Πλέον, το όνομα της Έντιθ Κάβελ είναι συνώνυμο με την πρωτοπορία της σύγχρονης Νοσηλευτικής στο Βέλγιο, αφού εκείνη ήταν που ίδρυσε το ιατρικό περιοδικό l’Infirmière το 1910.

H σπουδαία αυτή φιλάνθρωπος περιέθαλψε και φρόντισε πολλούς ανθρώπους ανεξάρτητα απ’ την ιθαγένειά τους, ενώ η παρακάτω φράση της είναι παραπάνω απο συγκινητική: «Δεν μπορώ να σταματήσω, ενώ υπάρχουν ζωές που πρέπει να σωθούν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;