Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - 1η Δεκεμβρίου
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Όσα πρέπει να θυμόμαστε...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Η ιστορία και ο ρόλος της:

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί επίσημα ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988, με απόφαση που πήρε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) είναι νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, δηλαδή τον ιό του HIV. Η επιθετική αυτή νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα που έχουν προσβληθεί απ’ τον ιό πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου.

Η πρώτη εμφάνιση του AIDS χρονολογείται το 1981 στις ΗΠΑ, όταν οι πρώτες περιπτώσεις σοβαρής ανοσοποιητικής ανεπάρκειας διαγνώστηκαν σε κάποιους νέους άνδρες, οι οποίοι εμφάνισαν ασυνήθιστες μολύνσεις και καρκίνους. Το 1981, όπως καταλαβαίνουμε, κανείς δε γνώριζε τι προκαλούσε αυτήν την ασθένεια. Ωστόσο, απο τότε και στο εξής, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δίνει σκληρή και εντατική μάχη για την εύρεση προληπτικών τρόπων και θεραπειών αντιμετώπισης του AIDS.

Παρότι γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για τη μετάδοση και την πρόληψη του ιού, δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμα αποτελεσματικό εμβόλιο ή θεραπεία που να μπορεί να προσφέρει πλήρη απομάκρυνση του οργανισμού απο τον ιό του HIV. Ωστόσο, πολλές από τις εκδηλώσεις της λοίμωξης μπορούν να αντιμετωπιστούν και πολλοί απο τους φορείς της νόσου εμφανίζουν συμπτώματα χρόνια μετά τη μόλυνσή τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS αποτελεί μια ευκαιρία ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού, προκειμένου όλος ο κόσμος να αποκτάει γνώση για τη σοβαρότητα της ασθένειας. Η ημέρα αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς μας υπενθυμίζει τη σπουδαία δουλειά της ιατρικής έρευνας και της επιστήμης γενικότερα, οι οποίες μπορούν πλέον να προσφέρουν εναλλακτικές μορφές πρόληψης της ασθένειας, αλλά και διάφορα μέσα αντιμετώπισης των έντονων συμπτωμάτων της.

Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η σημερινή μέρα έχει μια εξίσου πολύ βασική, θεμελιώδη επιδίωξη: Την ηθική στήριξη σε όλους τους φορείς του AIDS και την ενθάρρυνσή τους, προκειμένου να μη το βάζουν ποτέ κάτω και να αντιμετωπίζουν όσο μπορούν με σθένος την ασθένεια αυτή.

Αυτό που επιβάλλεται επίσης να επισημάνουμε είναι το εξής: Οι φορείς του ιού αυτού, είναι άνθρωποι ακριβώς όπως είμαστε κι εμείς, έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους, την ίδια ανάγκη για αυτοσεβασμό και είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται απ’ την κοινωνία ως πολίτες “δεύτερης κατηγορίας”!

Το aids δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, δικαιολογία για διακρίσεις, ρατσισμό και κοινωνική απομόνωση των φορέων της ασθένειας.

Στατιστικά στοιχεία:

Το AIDS είναι δυστυχώς ένα απ’ τα σοβαρότερα και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της παγκόσμιας ιστορίας και θεωρείται πανδημία, λόγω του ότι πυροδοτείται απ’ την έκρηξη της ασθένειας, η οποία επηρεάζει μια ευρεία περιοχή και εξαπλώνεται ενεργά.

Το 2010 περίπου 34.000.000 άνθρωποι είχαν τη λοίμωξη παγκοσμίως, ενώ από αυτούς περίπου 16.800.000 είναι γυναίκες και 3.4000.000 είναι άνθρωποι κάτω των 15 ετών.

Από τη στιγμή εμφάνισής του το 1981, όπου παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περίπου 35.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 38.217.530 άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τον ιό του AIDS. Ωστόσο, επειδή η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχει προσβληθεί απ’ τον ιό, δε γνωρίζει πως νοσεί, υποθέτουμε πως ενδεχομένως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό μολυσμένων με AIDS ατόμων που δεν έχει συμπεριληφθεί στις στατιστικές μετρήσεις.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στα τέλη του 2016, περίπου 36.700.000 άνθρωποι ζούσαν κάτω απ’ τη σκιά του ιού HIV, ενώ μόλις 1.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους, λόγω αιτιών που σχετίστηκαν που με τον HIV. Ωστόσο, στο διάστημα 2000-2016, οι μολύνσεις απο τον ιό αυτό μειώθηκαν κατά 39% και οι θάνατοι που σχετίστηκαν με τον HIV μειώθηκαν επίσης κατά το 1/3, λόγω της αντιρετροϊκής θεραπείας (ART) που εφαρμόστηκε κατά την ίδια περίοδο. Παράλληλα, το έτος 2016 μόνο 19.500.000 άνθρωποι απο αυτούς που ζουν με τον ιό, έλαβαν την ART παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέγραψε μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2018, 17.241 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,83% άνδρες), ενώ από το σύνολο αυτών των ανθρώπων, μόλις οι 4.199 έχουν εμφανίσει AIDS, ενώ οι 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων αγγίζει μόλις τους 2.846. Όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις της τελευταίας 3ετίας (2016-2018), αυτές κινούνται σε σταθερά επίπεδα, δηλαδή περίπου 5 ανά 100.000.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά την περίοδο 2011-2013 στην Ελλάδα, όπου καταγράφηκε μεγάλη εξάπλωση του ιού HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, παρατηρείται πλέον μείωση των νέων διαγνώσεων. Επίσης, με βάση τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, φαίνεται πως το πρώτο 10μηνο του 2018, οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού HIV οφείλονται στη σεξουαλική επαφή, χωρίς προφυλακτικό, κυρίως μεταξύ ανδρών.

Αλήθειες και μύθοι για τη μετάδοση του AIDS:

Μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν είναι οι τρόποι μετάδοσης του AIDS. Συγκεκριμένα, είναι καλό να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις πραγματικές διαστάσεις που μπορεί να λάβει ο ιός απ’ τους μύθους, οι οποίοι προκύπτουν κυρίως απο μερική άγνοια και φόβο για την ασθένεια.

Τι πρέπει να θυμόμαστε για τη μετάδοση του ιού:

  • Ο βασικότερος τρόπος μετάδοσης του AIDS, είναι η σεξουαλική επαφή, χωρίς προφυλάξεις.
  • Η χρήση μέτρων προφύλαξης αποτελεί τη σωστότερη προληπτική θεραπεία. Τουτέστιν, η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία!
  • Όσον αφορά το στοματικό έρωτα, ο ιός υπάρχει στα κολπικά και τα προσπερματικά υγρά και μπορεί να μεταδοθεί με κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Η πιο επικίνδυνη σεξουαλική/σωματική επαφή θεωρείται η πρωκτική.
  • Οι πιθανότητες για μετάδοση του ιού μπορεί να αυξηθούν σε περίπτωση που υπάρχει αιμορραγία ή πληγές στο στόμα των ερωτικών συντρόφων.
  • Ο ιός ΔΕΝ μεταδίδεται ούτε με την καθημερινή επαφή και το άγγιγμα, ούτε με βιολογικά υγρά, όπως τα δάκρυα, το σάλιο ή ο ιδρώτας. Συγκεκριμένα για το σάλιο, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, ότι το AIDS ΔΕΝ μεταδίδεται με το “κοινωνικό” φιλί, ενώ αναφορικά με το ερωτικό φιλί, οι πιθανότητες είναι πραγματικά απειροελάχιστες.
  • Η περιοχή της στοματική κοιλότητας αποτελεί πολύ δύσκολη πηγή μετάδοσης του ιού, καθώς το σάλιο ασκεί αντι-ιική και αντιβακτηριακή δράση.
  • Ο ιός ΔΕΝ μεταδίδεται απ’ την κοινή χρήση αντικειμένων (αν φας απ΄το πιάτο/ πιεις νερό απο ποτήρι φορέα aids), ούτε απο τουαλέτες ή έντομα.

Δράσεις στην Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS:

Με αφορμή την 30η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, το ΚΕΕΛΠΝΟ οργάνωσε για φέτος μια ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα “κάνε την εξέταση για τον ιό του HIV”. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), “η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που δε γνωρίζουν την οροθετικότητά τους και η ενημέρωση του πληθυσμού για τη δυνατότητα δωρεάν και ανώνυμου ελέγχου αποτελούν τους βασικούς στόχους της φετινής καμπάνιας για το 2018.”

Σήμερα, λοιπόν, στις 1η Δεκεμβρίου 2018, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Κεραμεικού στο Γκάζι, μεταξύ 10:00 και 22:00, όπου θα λειτουργεί κινητή μονάδα, η οποία θα προσφέρει τη δυνατότητα διενέργειας Rapid test, με παροχή συμβουλών πριν και μετά το test, καθώς και διανομή έντυπου υλικού. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν 3 παραστάσεις από πολυμελή ομάδα κρουστών.

Επιπλέον, στο αναλυτικό πρόγραμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ για φέτος συμπεριλαμβάνεται και η γνωριμία με το χώρο της Πολυκλινικής, μεταξύ 08:00 και 14:00, όπου θα παρίσταται διεπιστημονική ομάδα με ένα ειδικό διαμορφωμένο stand, το οποίο θα τοποθετηθεί έξω από την Πολυκλινική, προκειμένου να διαμηνύσει στο διερχόμενο κοινό το μήνυμα της συγκεκριμένης ενημερωτικής εκστρατείας για τη λειτουργία του κέντρου συμβουλευτικής και δωρεάν ανώνυμου ελέγχου «SIMIO PLUS».

Τέλος, τη βδομάδα αυτή που πέρασε πραγματοποιήθηκε απο το ΚΕΕΛΠΝΟ ένα πρόγραμμα δρόμου σε διάφορους χώρους στην Αθήνα με δρώμενα και με ομάδα-στόχο τους νέους και τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Συγκεκριμένα, τα ενημερωτικά αυτά δρώμενα έλαβαν χώρα στις: 24/11/2018 στο Περιστέρι, 25/11/2018 στην Αγία Ειρήνη –Πλατεία Καρύτση, 29/11/2018 στο Μεταξουργείο, 30/11/2018 στο Χαλάνδρι, και σήμερα 01/12/2018 θα λάβει χώρα στο Γκάζι – Θησείο – Πεδίο του Άρεως. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 20:00 έως και τις 03:00.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;