Κοινωνικό μέρισμα 2018: Δες πώς πρέπει να κάνεις την αίτησή σου!
Κοινωνικό μέρισμα 2018: Δείτε αναλυτικά!

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυρπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα 2018, έχουμε μια πολύ πιο σαφή εικόνα στο τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί φέτος με το εφάπαξ επίδομα που θα λάβουν χιλιάδες πολίτες της χώρας.

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Όλα θα γίνουν πολύ γρήγορα φέτος, δε αναμένεται πως θα δοθούν παρατάσεις, καθώς τα χρήματα θα πρέπει να έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους πριν από τα Χριστούγεννα.

Δες εδώ: Κοινωνικό μέρισμα 2018: Μάθε την ημερομηνία πληρωμής!

Για να μην είσαι λοιπόν απροετοίμαστος, μπορείς να δεις ποια ήταν η διαδικασία υποβολής αιτήσεων πέρσι στην ειδική πλατφόρμα, koinonikomerisma.gr, για να είσαι σε “ετοιμότητα”.

Τα 6 βήματα για τις αιτήσεις:

Το 1ο βήμα είναι η εισαγωγή στο σύστημα koinonikomerisma.gr. Ο δικαιούχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αναγνώρισης του TAXISnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ. Αν το ΑΜΚΑ δεν αναγνωριστεί επειδή είναι λάθος, θα πρέπει ο δικαιούχος να διορθώσει τον αριθμό

Το 2ο βήμα είναι η συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων του δικαιούχου. Σε μια φόρμα του koinonikomerisma.gr θα πρέπει να αναγραφούν:

  • Τα οικονομικά στοιχεία με βάση την δήλωση που έγινε για τα εισοδήματα του 2016 με βάση το έντυπο Ε1 στο Taxis .Ο ΓΓ Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας διευκρίνισε σήμερα ότι για το υπολογισμό του εισοδήματος θα τηρηθούν τα κριτήρια του ΥΠΟΙΚ . Με άλλα λόγια αν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό με βάση τα κριτήρια διαβίωσης. Αν το τεκμαρτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό ο ενδιαφερόμενος θα κριθεί με το τεκμαρτό
  • Τα περιουσιακά στοιχεία όπως αυτά αναγράφονται στο Ε9.
  • Ο αριθμός των ατόμων του νοικοκυριού και των φιλοξενούμενων από το έντυπο Α21 που αναγράφεται η οικογενειακή κατάσταση. Τούτο διότι θα πρέπει να ελεγχθεί το κριτήριο του αριθμού των συνοικούντων με οποιοδήποτε τρόπο με τον ενδιαφερόμενο ώστε να καθοριστεί και το ύψος του μερίσματος. Θα επιβεβαιώνεται επίσης το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας για μια πενταετία στην Ελλάδα και η ασφάλιση κατ ελάχιστο για ένα μήνα μέσα στην τελευταία 10ετία για τον ενδιαφερόμενο.
  • Στο ίδιο πεδίο ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει κάποια στοιχεία επικοινωνίας . Απαραίτητα θα είναι ένας αριθμός κινητού τηλέφωνο ένα λογαριασμό e-mail ώστε να υπάρχει επικοινωνία με τον υπουργείο εργασίας που είναι ο φορέας διανομή του μερίσματος. Σε περιπτώσεις υπερηλίκων μπορεί να δηλωθούν στοιχεία κάποιου συγγενικού ή φιλικού τους προσώπου.

Το 3ο βήμα είναι η δήλωση ενός τραπεζικού λογαριασμού με την μορφή IBAN. Για να εξασφαλιστεί το ακατάσχετο και αφορολόγητο του μερίσματος προτιμότερο είναι να δηλωθεί ακατάσχετος λογαριασμός. Έτσι θα αποφευχθούν περιπτώσεις στις οποίες ο δικαιούχος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο ο λογαριασμός να δεσμευτεί και να γίνει εξαίρεση για το κοινωνικό μέρισμα εκ των υστέρων και αφού ο δικαιούχος ταλαιπωρηθεί αρκετά για να αποδείξει ότι το ποσό που μπήκε στον λογαριασμό του είναι ακατάσχετο.

Το 4ο βήμα είναι η δήλωση των φιλοξενούμενων – συνοικούντων με τον δικαιούχων του μερίσματος. Αν υπάρχουν φιλοξενούμενοι από το δικαιούχο θα πρέπει και οι ίδιοι να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ίδια διαδικασία (κωδικοί ΤAXIS ΑΜΚΑ) και να δώσουν την συγκατάθεση τους για να αντληθούν τα δικά τους περιουσιακά και οικονομικά στοιχεία. Το βήμα αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί ότι ο δικαιούχος του μερίσματος είναι όντως δικαιούχος καθώς για την καταβολή του θα πρέπει να αθροιστούν τα οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία και των φιλοξενούμενων ενηλίκων και να εξεταστεί αν είναι συμβατός με τα κριτήρια καταβολής κοινωνικού μερίσματος.

Στο 5ο βήμα το σύστημα απαντά αν ο ενδιαφερόμενος είναι συμβατός με τα κριτήρια που έχουν οριστεί και αν θα πάρει ή όχι κοινωνικό μέρισμα.

Το 6ο βήμα είναι το πιο απλό αλλά και το πιο απαραίτητο από όλα. Αν τελικά ο ενδιαφερόμενος πληρεί τα κριτήρια θα πρέπει να κάνει αποδοχή του κοινωνικού μερίσματος ώστε να πιστωθεί το ποσό στον λογαριασμό του. Αν κάποιος δεν αποδεχθεί το μέρισμα ακόμη και αν πληρεί τα κριτήρια δεν θα το πάρει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
ΤΕΛ
87 - 73
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
5'
46 - 36
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;