Rain Dove: Το (πρώτο) μοντέλο που ανατρέπει (στην πράξη) τα έμφυλα πρότυπα
"I am I. What more is there to understand?"

O Rain Dove Dubilewski, γνωστός ως Rain Dove, είναι ένα καθόλου συνηθισμένο, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον queer μοντέλο απ’ τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που γεννήθηκε το 1989. Ο λογαριασμός του στο instagram καταμετρά μόλις 294 χιλιάδες ακολούθους και το κεντρικό του μότο είναι: “Educate, Don’t Hate”.

Ο Rain Dove δεν είναι απλά μοντέλο, αλλά ακτιβιστής στο χώρο της μόδας και σε ζητήματα έμφυλης ταυτότητας, ενώ έχει καταστήσει σαφές πως προτιμά να μην αυτοπροσδιορίζεται ως άντρας ή γυναίκα, απαντώντας στα κακεντρεχή και επιθετικά σχόλια στα social media με υποδειγματική ψυχραιμία, λέγοντας πως “Είμαι εγώ” (“I am I”).

H ριζοσπαστικότητα του Dove στη μόδα έγκειται στον ανατρεπτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει και προβάλει τη διάσταση “φύλο” στις φωτογραφήσεις και τα runaway shows. Ποζάρει για τα εκάστοτε projects είτε άντρας είτε ως γυναίκα, έτσι όπως επιτάσσουν οι δεσμευτικοί κανόνες της μόδας και της κοινωνίας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα οφέλη και απ’ τα δύο φύλα.

Η πρωτότυπη αυτή “στρατηγική” σημαίνει πως το συγκεκριμένο μοντέλο “χρησιμοποιεί” εν μέρει τη μόδα, εργάζεται στην αγορά της μόδας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να την επαναστατικοποιήσει, αλλάζοντας τον τρόπο που εκείνη αντιμετωπίζει και κανονικοποιεί το φύλο.

View this post on Instagram

A post shared by Rain Dove (@raindovemodel)

View this post on Instagram

A post shared by Rain Dove (@raindovemodel)

View this post on Instagram

A post shared by Rain Dove (@raindovemodel)

Ο ίδιος έχει εγκαινιάσει ένα κίνημα και αυτοπροσδιορίζεται ως “Gender Capitalist”, πράγμα που δύσκολα μεταφράζεται γλωσσικά και κατανοητικά.

Τι σημαίνει “gender capitalism” (“καπιταλισμός του φύλου”);

View this post on Instagram

A post shared by Rain Dove (@raindovemodel)

Ένας “καπιταλιστής του φύλου” είναι κάποιος που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο να ανήκεις σε ένα συγκεκριμένο gender (κοινωνικό φύλο) ή sex (βιολογικό/ανατομικό φύλο) και επομένως “κεφαλαιοποιεί” αυτή τη θεωρία, προκειμένου να το αποδείξει.

Σύμφωνα με τον Rain Dove σε συνέντευξή του στο Bustle: “Ένας καπιταλιστής φύλου είναι κάποιος που εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους ανθρώπους με βάση το βιολογικό ή κοινωνικό τους φύλο”, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι: “Όταν είμαι καπιταλιστής φύλου στον κόσμο της μόδας, μπορώ ουσιαστικά να πάω σε οποιοδήποτε casting θέλω, εφόσον το πρόσωπό μου αρέσει σε κάποιον”.

Ο Rain Dove αντιπροσωπεύει στη μόδα τον άνθρωπο και το ανθρώπινο, προωθώντας την ιδέα ότι η σεξουαλικότητα και το φύλο, όπως αναπαράγονται από τις νόρμες της μόδας και της διαφήμισης, καταφέρνουν τελικά να σεξουαλικοποιούν το σώμα και να διαιωνίζουν την έμφυλη διχοτόμηση.

Επομένως, τι επιχειρεί ο ίδιος για να στοιχειοθετήσει το ανατρεπτικό του statement;

Σεξουαλικοποιεί τον ίδιο του τον εαυτό και το σώμα του, ποζάροντας πότε πιο επιδεικτικά ανδροπρεπώς, ως “άντρας”, και πότε πιο επιδεικτικά θηλυπρεπώς, ως “γυναίκα”, προκειμένου να μας κάνει να κατανοήσουμε πόσο κοινωνικά κατασκευασμένες είναι αυτές οι δύο έννοιες και πόσο κανονιστικά προβάλλονται από τη βιομηχανία της μόδας.

Ο Rain Dove μας λέει, με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο, πως το φύλο λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Όσο περισσότερο σου λένε και σου δείχνουν πώς να είσαι γυναίκα ή άντρας αντίστοιχα, τόσο περισσότερο καταλαβαίνεις τι σημαίνει να είσαι γυναίκα ή αντίστοιχα άντρας.

Η androgynous παρουσία του Rain Dove στον ακτιβισμό και τη μόδα, έρχεται συχνά στο επίκεντρο αντιθέσεων, οι οποίες εκφράζονται με τη μορφή ψηφιακού hate στο comment section. Ορισμένοι από αυτούς που σχολιάζουν κάτω από δημοσιεύσεις του, φαίνεται να καίγονται από rage και αγωνία για το ποιες είναι οι σεξουαλικές του προτιμήσεις, για τον λόγο που επιλέγει να διαχειριστεί τη μόδα με αυτό τον τρόπο και για το ποιο είναι τελικά το βιολογικό του φύλο.

Γιατί όμως έχει τόσο μεγάλη σημασία αν ο Rain Dove είναι άντρας ή γυναίκα;

Δες κι αυτό: Φεμινισμός: Τα παγκόσμια fashion trends που έγραψαν ιστορία και άλλαξαν τον κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;