Μήνυμα του Αρεσίμπο: Τι είναι και γιατί τιμάται από τη Google με doodle;
Το doodle για το μήνυμα του Αρεσίμπο, σίγουρα προκαλεί απορίες!

Το μήνυμα του Αρεσίμπο τιμά η Google σήμερα, 16 Νοεμβρίου 2018, με ένα doodle και πολλοί αναρωτιούνται τι είναι!

Το 1974  εκπέμφθηκε από το παρατηρητήριο του Αρεσίμπο με κατεύθυνση προς το διάστημα , το μήνυμα του Αρεσίμπο το οποίο είναι ραδιοσήμα  και περιείχε  βασικές πληροφορίες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη Γη σε κωδικοποιημένη μορφή. Σήμερα συμπληρώνονται 44 χρόνια από τότε που «έφυγε» για το διάστημα.

Ο σκοπός του συγκεκριμένου μηνύματος  ήταν η επικοινωνία με κάποιο άλλο εξωγήινο πολιτισμό ο οποίος θα λάβει και θα αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα. Στις 16 Νοεμβρίου 1974 έγινε η εκπομπή του μηνύματος (για μια μόνο φορά) και δημιουργήθηκε από τον Φρανκ Ντρέηκ, σε συνεργασία με τον Καρλ Σάγκαν και άλλους.

Αποτελείται από 1.679 δυαδικά ψηφία (210 bytes), τα οποία μεταδόθηκαν σε συχνότητα 2.380 MHz με διαμόρφωση συχνότητας στα 10 Hz ισχύ εκπομπής 1.000 kW. Το μήνυμα αποτελείται από τα ψηφία  1 και 0 στην δυαδική μορφή τους, και μεταδόθηκε με μετατόπιση συχνότητας στον ρυθμό των 10 ψηφίων ανά δευτερόλεπτο. Η μετάδοση του διήρκησε κάτι πιο λίγο από 3 λεπτά.

1.679 τετράγωνα τα οποία είναι κατανεμημένα σε 73 γραμμές και 23 στήλες (1679 = 73 * 23 ως ημιπρώτος αριθμός) αποτελούν το μήνυμα ενώ στην μη κωδικοποιημένη μορφή του αποτελείται από συμβολικές απεικονίσεις.

Στο μήνυμα υπάρχουν 7 τμήματα  με κατεύθυνση ανάγνωσης από πάνω προς τα κάτω:

  • Οι αριθμοί 1 έως 10 (λευκά τετράγωνα)
  • Οι ατομικοί αριθμοί των στοιχείων του υδρογόνου, άνθρακα, αζώτου, οξυγόνου, και φωσφόρου. Τα στοιχεία αυτά είναι τα συστατικά στοιχεία του DNA (πορφυρά τετράγωνα)
  • Οι μαθηματικοί τύποι για τα ζάχαρα και τις βάσεις στα νουκλεοτίδια του DNA (πράσινα τετράγωνα)
  • Το σύνολο των νουκλεοτιδίων στο DNA, και αναπαράσταση της δομής του διπλού έλικα του DNA (λευκά και γαλανά)
  • Γραφική απεικόνιση ανθρώπου, στις διαστάσεις (ύψος) ενός μέσου ανθρώπου, και ο ανθρώπινος πληθυσμός της Γης (ερυθρά, γαλανά/λευκά, και λευκά τετράγωνα)
  • Γραφική απεικόνιση του Ηλιακού Συστήματος με ένδειξη από ποιο πλανήτη έρχεται το μήνυμα (κίτρινα)
  • Γραφική απεικόνιση του παρατηρητηρίου του Αρεσίμπο και οι διαστάσεις της εκπέμπουσας ραδιοσυσκευής (πορφυρά, λευκά, και γαλανά)

Το μήνυμα του Αρεσίμπο αποτελεί μια συμβολική επίδειξη του τεχνολογικού επιπέδου του ανθρώπου, καθώς και πραγματική προσπάθεια επικοινωνίας με άλλον εξωγήινο πολιτισμό, ασχέτως αν είναι μονόδρομη και θα χρειαστεί περίπου 25.000 έτη έως ότου φτάσει στο σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλέους, ενώ θα χρειαστούν άλλα 25.000 έτη για να επιστρέψει η απάντηση, αν και εφόσον υπάρχει κάτι που θα δει το μήνυμα.

Ενδεικτικά, ο πυρήνας του σμήνους προς το οποίο το μήνυμα εκπέμφθηκε, δεν θα βρίσκεται στην θέση αυτή σε 25.000 χρόνια όταν φτάσει το μήνυμα αλλά θα έχει μετατοπιστεί, ωστόσο το μήνυμα θα φτάσει ούτως και άλλως κοντά στο κέντρο του γαλαξιακού σμήνους.

Αυτό είναι το video για το σημερινό Google Doodle!

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;