H βιομηχανία της μόδας πετάει κάθε χρόνο ΤΑ ΜΙΣΑ απ' τα ρούχα της!
Είναι ο πλανήτης μας τελικά ένα "θύμα της μόδας";

Η βιομηχανία της μόδας, όπως άλλωστε γνωρίζουμε, είναι απ’ τις πιο ευημερεύουσες και ταχέως αναπτυσσόμενες βιομηχανίες σε ολόκληρο τον πλανήτη, παρά την τεράστια ανισότητα πλούτου και τις ταξικές διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα!

Διάφορα ερωτήματα εγείρονται, ωστόσο, και αφορούν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει το “success story” της μόδας:

Μήπως η μόδα είναι επίσης μια ρυπογόνος βιομηχανία; Τι γίνεται με τα ρούχα εκείνα, που ενώ κατασκευάζονται εκ πρώτης, τελικά καταλήγουν στα σκουπίδια, στις θάλασσες και ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον;

Κάθε χρόνο, πωλούνται παγκοσμίως τουλάχιστον 80.000.000 νέα ρούχα, ενώ αρκεί να σκεφτούμε ότι οι Αμερικάνοι (υπερ)καταναλωτές αγοράζουν μόλις 5 φορές περισσότερα ενδύματα, σε σχέση με το 1980.

Ωστόσο, παρότι πολλές βιομηχανίες πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα που αφορά την ίδια τους την ύπαρξη και διατήρηση, φαίνεται πως αντιθέτως, η παραγωγή ρούχων στη βιομηχανία της μόδας, έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια!

Πρόκειται για μια απ’ τις πλέον δυναμικότερες βιομηχανίες στο παιχνίδι της παγκόσμιας αγοράς, η οποία αξιολογείται σε περίπου 1.3 τρισεκατομμύρια παγκοσμίως και απασχολεί πάνω απο 300 εκατομμύρια εργαζομένους και υπαλλήλους!

Υπάρχει περιβαλλοντικό κόστος; Και αν ναι, πως μπορούμε να το αντιληφθούμε ή να το μετρήσουμε;

Αρκεί να αναλογιστούμε το εξής:

Για να κατασκευαστεί ένα κιλό ύφασμα, παράγονται 23 κιλά αερίων του θερμοκηπίου. Σκέψου μόνο ότι, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων παράγει πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ότι όλες οι διεθνείς πτήσεις και η θαλάσσια ναυτιλία μαζί.

Παράλληλα, φαίνεται πως τα μισά από τα ρούχα που παράγονται απ’ τη βιομηχανία της μόδας αχρηστεύονται και τελικά πετιούνται μέσα σε διάστημα ενός έτους, πολλά απο τα οποία δεν έχουν φορεθεί ούτε μια φορά!

Για το λόγο ακριβώς αυτό, η μόδα θεωρείται στις μέρες μας ως η δεύτερη πιο περιβαλλοντικά ζημιογόνος βιομηχανία, μετά τη βιομηχανία της εξόρυξης πετρελαίου. Η βιομηχανία ρούχων φαίνεται να ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για τη θαλάσσια ρύπανση, αφού είναι, σε σημαντικό βαθμό, “ένοχη” για το μεγαλύτερο ποσοστό πλαστικών που εισέρχονται στους ωκεανούς.

Εάν το 80% των αναδυόμενων αγορών φτάσει στα επίπεδα αγορών ρούχων του Δυτικού σημερινού κόσμου, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενδέχεται να αυξηθούν περίπου κατά 80% ανά άτομο.

Σε περίπτωση που οι συνολικές πωλήσεις ειδών ένδυσης φτάσουν τους 175.000.000 τόνους το 2050, αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που “κρούει” κυριολεκτικά τον κώδωνα του κινδύνου!

Ας ελπίσουμε το φυσικό περιβάλλον να μην έχει μετατραπεί σε “θύμα της μόδας” μέχρι τότε!

Δες κι αυτό: Google: Δημοσιεύει βίντεο που δείχνει πόσο άλλαξε η Γη σε 30 χρόνια!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;