ΟΟΣΑ: Μας κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά!
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν τις δύο χώρες, όπου το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά θα προκαλέσει τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας στο μέλλον

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προβλέπεται ότι μεταξύ των ετών 2015-2050 θα υπάρξουν στην Ελλάδα περίπου 70.0000 θάνατοι, εξαιτίας ανθεκτικών λοιμώξεων στα αντιβιωτικά.

Με βάση τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν τις δύο χώρες του, όπου το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στο μέλλον.

Ήδη εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των λοιμώξεων που εμφανίζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά, αγγίζει το ποσοστό του 38%, σημειώνοντας αύξηση 7% απο την περίοδο 2005-2015, ενώ αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον 3% ως το 2030. Το ποσοστό αυτό είναι περίπου 7πλασιο συγκριτικά με άλλες χώρες, όπως την Ολλανδία και τη Νορβηγία, όπου οι ανθεκτικές λοιμώξεις κινούνται περίπου στο 5%.

Ο ΟΟΣΑ κρούει τον “κώδωνα του κινδύνου”, υπερτονίζοντας την ανάγκη για περιορισμό της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, αλλά και τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής όπως τον τακτικό καθαρισμό των χεριών. Με την λήψη των μέτρων αυτών, η Ελλάδα μπορεί να σώσει 1.207 ζωές ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Αν δεν ληφθούν άμεσα οι οδηγίες αυτές, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους σε Ευρώπη, Αυστραλία και ΗΠΑ έως το 2050.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η μεγαλύτερη θνησιμότητα προβλέπεται στην Ιταλία (με 18 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους ετησίως), στις ΗΠΑ και στην Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός προβλέπεται να προσεγγίσει τους 15 θανάτους ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο.

Όπως προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ, η αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά “τρίτης γραμμής”, όπως καρβαπενέμες (carbapenem) αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Πλέον, οι μόνες επιλογές που απομένουν σε περιπτώσεις τέτοιας ανθεκτικότητας, είναι κάποια παλαιότερα αντιβιοτικά μικρότερης αποτελεσματικότητας, όπως οι πολυμιξίνες (π.χ κολιστίνη) ή οι συνδυαστικές θεραπείες.

Ωστόσο, ο Οργανισμός επισημαίνει πως σε μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, έχει ήδη καταγραφεί αντίσταση και στις πολυμιξίνες, με “δυνητικά καταστροφικές συνέπειες” για την δημόσια υγεία, όπως επισημαίνεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;