Elisa Leonida Zamfirescu: Μια απ' τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς που τιμά σήμερα με doodle η Google!
Η Elisa Leonida Zamfirescu είναι το πρόσωπο της ημέρας για τη Google!

Η Elisa Leonida Zamfirescu είναι η γυναίκα που βρίσκεται πίσω απο το σημερινό Google Doodle , το οποίο δημιουργήθηκε για να τιμήσει την 131η επέτειο απο τη γέννηση αυτής της σπουδαίας μηχανικού.

Η Elisa Leonida Zamfirescu είναι μια απο τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς στον κόσμο, με καταγωγή απ’ τη Ρουμανία, η οποία γεννήθηκε στο Galati στις 10 Νοεμβρίου του 1887. Ο πατέρας της, Atanase Leonida, ήταν στρατιωτικός, ενώ η μητέρα της, Matilda Gill, ήταν κόρη ενός Γάλλου μηχανικού.

Λόγω έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων στο χώρο της επιστήμης, η Elisa απορρίφθηκε από τη Σχολή Γεφυρών και Δρόμων στο Βουκουρέστι, ενώ τελικά το 1909 έγινε δεκτή στο Charlottenburg, στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνολογίας του Βερολίνου, από όπου και αποφοίτησε το 1912 με πτυχίο μηχανικής, καταφέρνοντας να γίνει μια από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Φημολογείται ότι πρόκειται για την πρώτη γυναίκα μηχανικό στον κόσμο, ωστόσο η Alice Perry, μια Ιρλανδή μηχανικός, φαίνεται να αποφοίτησε 6 χρόνια πριν τη Zamfirescu το 1906.

Η Elisa Leonida Zamfirescu επέστρεψε στη Ρουμανία και εργάστηκε στο Γεωλογικό Ινστιτούτο, ως βοηθός, ενώ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε μέλος στον Ερυθρό Σταυρό.

Την ίδια περίοδο, η σπουδαία αυτή μηχανικός παντρεύτηκε ένα χημικό εν ονόματι, Constantin Zamfirescu.

Η Elisa Leonida Zamfirescu επέστρεψε στο Γεωλογικό Ινστιτούτο μόλις έληξε ο πόλεμος, όπου και ανέλαβε την ηγεσία αρκετών εργαστηρίων γεωλογίας, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολύ σημαντικές μελέτες, όπως κάποιες που προσδιόρισαν νέους πόρους άνθρακα, φυσικού αερίου, χαλκού και χρωμίου.

Η Ευρωπαία μηχανικός δίδασκε φυσική και χημεία, ενώ ακούγεται πως έμεινε ιδιαίτερα γνωστή και για την έμφαση που έδωσε στην εκπαίδευση του προσωπικού, επενδύοντας πάρα πολλές ώρες, προκειμένου να καθοδηγήσει και να εκπαιδεύσει τους νέους χημικούς!

Η θαυμάσια αυτή επιστήμων, Elisa Leonida Zamfirescu, έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, στις 25 Νοεμβρίου του 1973, ενώ μόλις 20 χρόνια αργότερα, ένας δρόμος στο Βουκουρέστι πήρε το όνομά της προς τιμήν της.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;