Μιχάλης Δερτούζος: Όσα δεν ήξερες για τον σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα!
Ο Μιχάλης Δερτούζος σήμερα τιμάται από την Google. Πόσα ξέρεις όμως γι' αυτόν;

Ο Μιχάλης Δερτούζος είναι ο άνθρωπος πίσω από το σκίτσο του σημερινού Google Doodle, που δημιουργήθηκε για να τιμήσει την 82η επέτειο από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα οραματιστή.

Ο Μιχάλης Δερτούζος γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1936, πριν δηλαδή από 82 χρόνια, στη Αθήνα. Ήταν γιος του Λεωνίδα Δερτούζου, αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η μητέρα του ήταν πιανίστρια κονσέρτων κλασικής μουσικής. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας με υποτροφία Fulbright. Συνέχισε τις σπουδές του και απέκτησε τον διδακτορικό του τίτλο από το ΜΙΤ το 1964 και έγινε μέλος του ΔΕΠ του ινστιτούτου.

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει πολλά αξιοσημείωτα στοιχεία, αφού στην καριέρα του υπήρξε διακεκριμένος καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και στο τμήμα Πληροφορικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (MIT), αλλά και διευθυντής του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών (LCS) στο ίδιο ίδρυμα, σε ένα διάστημα από το 1974 μέχρι το 2001.

Η συνεισφορά του υπήρξε μεγάλη, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας του, το LCS καινοτόμησε σε ένα εύρος πεδίων, συμπεριλαμβανομένων της αποκρυπτογράφησης του RSA, των λογιστικών φύλλων, του NuBus, του X Window System και του διαδικτύου. Ο Δερτούζος ήταν πρωτοπόρος στο να ορίσει το World Wide Web Consortium και να το φέρει MIT. Ήταν υποστηρικτής του Richard Stallman, διευθυντή της εταιρείας GNU Project, και του FSF ενώ υποστήριξε και την συνεχή παρουσία τους στο MIT.

Ο Μιχάλης Δερτούζος, ήταν αυτός που προέβλεψε από πολύ νωρίς την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, και μαζί με τον επίσης ερευνητή του MIT Νίκολας Νεγρεπόντε υπήρξε από τους πρωτοπόρους σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, ανάμεσα στους οποίους και τον Παγκόσμιο Ιστό.

Υπήρξε συνιδρυτής, μαζί με τους Marvin C. Lewis και Huber Graham, το 1968 του Computek Inc., μιας εταιρείας γραφικών και έξυπνων τερματικών.

Δυστυχώς έφυγε νωρίς από τη ζωή, στις 27 Αυγούστου 2001 στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, σε ηλικία 64 ετών και η ταφή του έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Διάσημα αποφθέγματά του

Κάναμε ένα μεγάλο λάθος πριν από 300 χρόνια όταν διαχωρίσαμε την τεχνολογία από τον ανθρωπισμό. Είναι καιρός να τα βάλουμε ξανά μαζί.

– Μιχάλης Δερτούζος, Scientific American, Ιούλιος 1997.

Οι δυνατότητες στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας επισκιάζονται κάθε φορά από τις αρχαίες δυνάμεις που διαχωρίζουν τους πλούσιους από τους φτωχούς.

– Μιχάλης Δερτούζος, Ιανουάριος 1999.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;