Αλλαγή ώρας 2018: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω;
Αλλαγή ώρας 2018: Μάθε πότε!

Η αλλαγή ώρας 2018 πλησιάζει!

Η ώρα αλλάζει και μάλιστα, σύντομα, καθώς όλοι θα κληθούμε να γυρίσουμε τα ρολόγια μας πίσω μια ώρα.Η χειμερινή ώρα, όπως όλα δείχνουν, θα ισχύσει για φέτος και η αλλαγή ώρας 2018 θα ισχύσει κανονικά.

Την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018, όλοι μας θα αλλάξουμε κανονικά την ώρα στο κινητό μας αλλά και στο ρολόι που έχουμε στους χώρους του σπιτιού. Οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μια ώρα πίσω. Η αλλαγή ώρας γίνεται, συνήθως, τα ξημερώματα οπότε όλοι πρέπει να έχουμε το νου μας.

Τον τελευταίο καιρό είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για την αλλαγή ώρας στην Ευρώπη, καθώς η Κομισιόν αποφάσισε την κατάργηση της και πλέον ορίζει πως τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν περιθώριο έως τον Απρίλιο του 2019 να αποφασίσουν σε ποια ζώνη ώρας επιθυμούν να προσαρμοστούν. Τη θερινή ή τη χειμερινή. Η κατάργηση λοιπόν της αλλαγής ώρας, δε θα ισχύσει πρακτικά πριν την άνοιξη του 2019 και εφόσον φυσικά επικυρωθεί οριστικά το σχέδιο.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Σε ποιες χώρες εφαρμόζεται η αλλαγή ώρας 2018;

Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται με νόμο να εφαρμόσουν και να τηρήσουν την αλλαγή της ώρας, η οποία έχει αποφασιστεί πλέον να γίνεται, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και να τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς.

Επομένως η αλλαγή ώρας είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο. Ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο για την αλλαγή ώρας. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους, η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν, σε σύγκριση, μικρή.

Η Ρωσία, όπως όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθούσε τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλαζε στις 2 π.μ. ώρα Μόσχας (3 π.μ. θερινή ώρα τον Οκτώβρη). Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε την χρήση μόνιμης χειμερινής ώρας αρχίζοντας από τις 26 Οκτωβρίου 2014. Ακόμη, την περίοδο Μάρτιο-Απρίλιο 2016 ορισμένες περιοχές άλλαξαν ώρα, κάτι σαν επαναχρησιμοποίηση μόνιμης θερινής ώρας. Αργότερα, η περιφέρεια Νοβοσιμπίρσκ άλλαξε από την ζώνη ώρας +6 στην +7 στις 24 Ιουλίου 2016, και τον Δεκέμβριο του 2016 η περιφέρεια Σαράτοφ μετακινήθηκε από την ζώνη ώρας +3 στην +4.

Η Τουρκία ακολουθεί τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ημερομηνία και στην αλλαγή ώρας, ωστόσο τον Σεπτέμβριο 2016 αποφασίστηκε η μόνιμη χρήση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο, ενώ το 2015 είχε παραταθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2015, λόγω εκλογών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
22:00
-
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
22:00
-
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;