Με αυτά τα κόλπα δε θα μείνεις ΠΟΤΕ άφραγκος!
Μπατιράκι σε γνώρισα και δε σ' αναγνωρίζω πια!

Είναι γεγονός ότι δε φημίζομαι καθόλου για τη μνήμη μου!

Ωστόσο, ένα πράγμα που θυμάμαι καθαρότατα λες και έγινε χτες, είναι μια χαρακτηριστική προσωνυμία που μου απέδιδε ο πατέρας μου: “Είσαι μπατίρης παιδί μου πάλι;” Κάθε φορά που κατάφερνα (ένας Θεός ξέρει πως!) να ξοδεύω εδώ και εκεί όλες μου τις οικονομίες, το όνομα “μπατιράκι” ερχόταν για να “κοσμήσει” το καταναλωτικό μου δαιμόνιο!

Η λέξη επομένως “αποταμίευση” μου φαινόταν, όπως αντιλαμβάνεσαι, εξαιρετικά απωθητική και μη σου πω ότι με τρόμαζε κιόλας λίγο! Κι΄όμως! Τελικά, παρά είναι χρήσιμη συμβουλή, ειδικά απ’ τη στιγμή που κανείς ενηλικιώνεται και αρχίζει σιγά-σιγά να διαμορφώνει μόνος την ζωή και καθημερινότητά του.

Αν καταλήγεις, λοιπόν, και εσύ “μπατιράκι” στο τέλος της εβδομάδας, θα σου χρειαστούν σίγουρα οι παρακάτω συμβουλές για να καταφέρεις να βάλεις ένα “φρένο” σε πολλά απ’ τα έξοδά σου.

Ξεκινάμε λοιπόν:

  1. Καταγραφή των εξόδων: Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, προειδοποιούσε πολύ σοφά ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης (κάτι ήξεραν!). Αυτό που μπορείς να κάνεις, σε πρώτη φάση, είναι να δημιουργήσεις ένα απλό φύλο excel στον προσωπικό σου ηλεκτρονικό υπολογιστή, στο οποίο θα καταγράφεις κάθε έσοδο και έξοδο. Αγόρασες, για παράδειγμα, τον εβδομαδιαίο σου καπνό ή ένα ζευγάρι παντόφλες ή εισιτήρια για την συναυλία που θα πας τον επόμενο μήνα; Απλά σημείωσέ το στα έξοδα σου, γιατί όταν θα έρθει η ώρα της αναρώτησης: “Αχ, που πήγαν αυτά τα 25 ευρώ που είχα στην τράπεζα;”, θα είναι πολύ χρήσιμο να θυμηθείς ότι πήγαν στη συναυλία που προγραμματίζεις και δε σου έπεσαν απ’ την τσέπη βρε αδερφέ!
  2. Τακτοποίησε απο νωρίς τα πάγια ή αναγκαία έξοδά σου: Η συμβουλή αυτή απευθύνεται κατευθείαν στην ψυχολογία σου και θα σου πω αμέσως γιατί (το έχω πει άλλωστε και στον εαυτό μου ουκ ολίγες φορές!). Πριν κάνεις οποιαδήποτε σπατάλη, φρόντισε να αποπληρώσεις στην αρχή του μήνα κιόλας, ό,τι οικονομικές υποχρεώσεις έχεις, απο πληρωμή των κοινοχρήστων στην πολυκατοικία, απ’ τα 10 ευρώ που ενδεχομένως χρωστάς σε κάποιο φίλο-φίλη, μέχρι την επισκευή στο καζανάκι που πρέπει να κάνεις για να σταματήσει κάποια στιγμή να τρέχει! Αφού “φύγει”, λοιπόν, και αυτό το βάρος, μπορείς άνετα και με άλλον αέρα να αγοράσεις αυτά τα παπούτσια που έχεις “σταμπάρει” εδώ και τόσο καιρό!
  3. Αγόρασε μεγάλες ποσότητες: Είσαι και εσύ απ’ αυτούς που αγοράζουν κάθε μέρα καφέ απ’ έξω; Καιρός να το δεις αλλιώς! Ωραίος και ο ζεστός capuccino σε takeaway, αλλά γιατί να μην αγοράσεις απο το super market,για παράδειγμα, έναν ωραίο στιγμιαίο καφέ ή γαλλικό ή αρωματικό, σε μεγάλη ποσότητα, τον οποίο θα έχεις για όλο το μήνα; Τα χρήματα που φεύγουν σε προιόντα απ’ έξω, αν τα κάνεις μια “σούμα” μπορούν να γίνουν εισιτήριο για ταξίδι στην Ευρώπη, εδώ που έχουν φτάσει πλέον οι low cost αεροπορικές!
  4. “Ζήστο” στο σπίτι: Γιατί να μη διοργανώσεις ένα ωραιότατο soire στο σπίτι σου με φίλους, φίλες, μπόλικο εμφιαλωμένο κρασάκι και τη μουσική που σας αρέσει; Αντί να βγεις και αυτό το ΣΚ, προτίμησε να αγοράσεις 2-3 απαραίτητα (συνεταιρικά εννοείται, δε χρειάζεται να τα χρεωθείς όλα μόνος σου!) και να κάνεις μια ατμόσφαιρα που θυμίζει μπαράκι της γειτονιάς σου! Α! Πάρε και μια ντισκόμπαλα, έχει πολλή πλάκα και δεν κοστίζει!
  5. Περίμενες τις εκπτώσεις: Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης! Το site που είδες στο internet δεν πρόκειται να πάει πουθενά και άσε που μπορεί να βρεις αυτό που ψάχνεις σε τιμή προσφοράς, που θα σε κάνει να μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που το χρυσοπλήρωσες!

Δες κι αυτό: Φοιτητικό σπίτι: 10 έξυπνα tips που χρειάζεται να ξέρεις!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;