Γνωρίζεις περισσότερους από 5.000 ανθρώπους... χωρίς να το ξέρεις!
Πού τους ξέρω εγώ όλους αυτούς;

Το ήξερες ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει γύρω στα 5.000 ανθρώπινα πρόσωπα;

Αν σε σοκάρει ο αριθμός αυτός, σκέψου το έτσι: Πέρα απο φίλους, γνωστούς, μακρινούς συγγενείς, αδέρφια, ξαδέρφια, μπαμπάδες, θείους, γιαγιάδες, συνυφάδες, γαμπρούς και κουμπάρες ξέρεις και πολλούς άλλους… Διασημότητες της Showbiz, τραγουδιστές, καλλιτέχνες, ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, αγνώστους που τυχαία συναντάς στο δρόμο, γείτονες, ένα σωρό περασμένες μου αγάπες, τα παιδιά που δουλεύουν στο σουβλατζίδικο, τον μπακάλη μου, τον πρύτανη της σχολής, τον Υπουργό Εσωτερικών κλπ κλπ κλπ.

Η λίστα των γνωριμιών δεν έχει τελειωμό. Όποιοι έχουν σούπερ ικανότητες, σε αυτόν τομέα, μπορούν να αναγνωρίσουν και να θυμούνται μέχρι 10.000 πρόσωπα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες με βάση στοιχεία που συγκέντρωσαν κι επεξεργάστηκαν.

Βρετανοί ψυχολόγοι λοιπόν τι έκαναν;

Διεξήγαγαν πειράματα με μια ομάδα 25 εθελοντών, στους οποίους έδωσαν περιθώριο μιας ώρας για να καταγράψουν όσα περισσότερα πρόσωπα μπορούσαν από την προσωπική ζωή τους και άλλη μια ώρα για να κάνουν το ίδιο αλλά αυτή τη φορά με πρόσωπα επώνυμων προσώπων, όπως πολιτικών, καλλιτεχνών, τραγουδιστών κλπ.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες στο πείραμα θυμούνταν το πρόσωπο κάποιου, αλλά όχι το όνομά του. Για αυτό το λόγο, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες 3.441 διασημοτήτων. Ως αναγνώριση προσώπου θεωρήθηκε η αναγνώριση τουλάχιστον δύο διαφορετικών φωτογραφιών του ίδιου προσώπου (π.χ. του Μπαράκ Ομπάμα ή του Μπράντ Πιτ).

Τελικά, οι ερευνητές, κατέληξαν στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν από 1.000 έως το πολύ 10.000 πρόσωπα, ενώ οι περισσότεροι κινούνται στο μέσο όρο, δηλαδή τα 5.000 πρόσωπα.

Άλλοι θυμούνται καλύτερα, άλλοι όχι, αυτό είναι γεγονός!

Μάλιστα, εκτιμάται ότι περίπου δύο άνθρωποι στους 100, δηλαδή το 2% του συνολικού πληθυσμού, πάσχουν από προσωποαγνωσία, που σημαίνει πλήρη αδυναμία αναγνώρισης άλλων προσώπων.

Μπορώ να πάθω προσωποαγνωσία με τον πρώην μου παρακαλώ;

Δείτε επίσης: Έρευνα: Ποιοι τουρίστες είναι οι πιο τσιγκούνηδες;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;