Η άγνωστη θυελλώδης σχέση της Φρίντα Κάλο με τον Λέον Τρότσκι
"Οι εραστές του Coyoacan".

Το 1937, η ταλαντούχα Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο είναι 30 χρονών και η σχέση της με το Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβιέρα περνάει διάφορες φουρτούνες.

Η Φρίντα Κάλο με το σύζυγό της, Ντιέγκο Ριβιέρα.

Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, το ζευγάρι επιστρέφει στο Μεξικό ύστερα από ένα ταξίδι στην Νέα Υόρκη. Τότε ένα αναπάντεχο γεγονός έρχεται να φέρει τα άνω κάτω στη ζωή τους: Καθώς ήδη η σχέση τους περνούσε αναταράξεις, ο 58χρονος σοβιετικός Λέον Τρότσκι καταφθάνει εξόριστος στο λιμάνι του Tampico μαζί με τη γυναίκα του.

Ο Τρότσκι, συνοδοιπόρος του Λένιν και κυνηγημένος απ’ τον Στάλιν έγινε δεκτός στο Μεξικό από φίλους Τροτσκιστές αλλά και τον σύζυγο της Κάλο, Ντιέγκο Ριβιέρα, ο οποίος μάλιστα έκανε ολόκληρο αγώνα για να παραχωρηθεί άσυλο στον Τρότσκι και τη σύζυγό του, Ναταλία, προσφέροντάς τους ακόμα και το ίδιο του το σπίτι ως κέντρο φιλοξενίας.

Εξαιτίας της αρρώστιας του Ριβιέρα, ο οποίος νοσηλευόταν την περίοδο που κατέφτασαν στο Μεξικό ο Τρότσκι με τη γυναίκα του, η Φρίντα Κάλο συνόδεψε τελικά το ζευγάρι μόνη της στο Casa Asul, το σπίτι τους στο Coyoacan, στο οποίο και θα παραμείνουν για δύο ολόκληρα χρόνια όλοι μαζί σε απόλυτη προστασία.

Η υποδοχή του Λέον Τρότσκι στο Μεξικό από τη Φρίντα Κάλο.

Ανάμεσα στη Φρίντα Κάλο και το Λέον Τρότσκι θα δημιουργηθεί μια σκανδαλώδης ερωτική σχέση, στην οποία μάλιστα αποδόθηκε και ο χαρακτηρισμός “οι εραστές του Coyoacan”.

Επειδή όμως, όπως μας έχει διδάξει η εμπειρία, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, πρέπει να πούμε ότι ο Ντιέγκο Ριβιέρα δεν ήταν και ο πιο αφοσιωμένος σύζυγος όλων των εποχών, ούτε κανένα πρότυπο μεσαιωνικού ιπποτισμού. Αντιθέτως, ο Ριβιέρα είχε απατήσει τη Φρίντα Κάλο λίγο πριν υποδεχτούν τους εξόριστους Τρότσκι. Με ποια; Με την ίδια της τη μικρή αδερφή, την Christina.

Φανερά ενοχλημένη (και ποια θα την κατηγορήσει άλλωστε;), η Φρίντα Κάλο φλέρταρε με τον Τρότσκι, ο οποίος γοητευμένος απ’ τα καλέσματα της ενέδωσε κι έγιναν εραστές.

“Οι εραστές του Coyoacan”, Φρίντα Κάλο και Λέον Τρότσκι.

Η ερωτική τους ιστορία ήταν σχετικά σύντομη. Διήρκησε μόλις έξι μήνες και σε αυτό το διάστημα, η Φρίντα Κάλο ζωγράφισε πολλούς πίνακες.

Παράλληλα, οι δύο εραστές, Λέον και Φρίντα, περνούν μία περίοδο συμβίωσης στο Μεξικό, ξεκινούν να μιλούν μεταξύ τους στα αγγλικά προκειμένου να μη τους καταλαβαίνουν ο Ριβιέρα και η μικρή αδερφή της, Christina, και θα ανταλλάξουν πολλά ερωτικά μηνύματα, κρυμμένα στα βιβλία που έδιναν ο ένας στον άλλο.

Όταν οι δύο απατημένοι σύζυγοι, Ντιέγκο και Ναταλία, αντιληφθούν ότι οι σύζυγοί τους έχουν κρυφό δεσμό τον Ιούλιο του 1937, οι δύο εραστές έχουν ήδη τερματίσει την ερωτική σχέση τους και ο Ριβιέρα δείχνει “μεγαλοψυχία”, επιτρέποντας στους Τρότσκι να συνεχίσουν να διαμένουν στο σπίτι του, Casa Asul.

O Λέον και η Φρίντα θα παραμείνουν στενοί φίλοι μέχρι τη δολοφονία του, από τον Ραμόν Μερκάντερ, Ισπανό κομμουνιστή, το 1940.

Παρότι δε σώθηκε καμία απόδειξη για τη φλογερή σχέση της Μεξικανής ζωγράφου με τον σοβιετικό επαναστάτη, λέγεται ότι στο τέλος της σύντομης συναναστροφή τους, εκείνος της ζήτησε πίσω όλα τα ερωτικά του γράμματα και σημειώματα για να τα κάψει.

Δες ακόμα: Ερωτικές επιστολές: Από τον Μάρλον Μπράντο στη Φρίντα Κάλο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;