10 αποφθέγματα για τον «ανηφορικό» δρόμο προς την ενηλικίωση
Κάνε καινούργια λάθη! Όχι τα ίδια!

Η ενηλικίωση, όπως όλοι ξέρουμε, ή έστω όπως έχουμε κληθεί να καταλάβουμε, είναι πολύ περισσότερο μια “διαδρομή” παρά ένα χρονικό άλμα που χωρίζεται από τεχνητές συνοριογραμμές.

Δε γνωρίζω ούτε έναν φίλο, φίλη, γνωστό, συμφοιτητή, που να έφυγε απ’ το πατρικό σπίτι της επαρχίας, της πρωτεύουσας, της χώρας για να ζήσει τη γοητεία των ακαδημαϊκών σπουδών ή να ριχτεί με λαχτάρα και άγχος στον ‘‘Αμαζόνιο’’ της αγοράς, και να μην “χάθηκε” σε σκέψεις για το μέλλον, στις αναλαμπές του παρελθόντος, στη ρουτίνα της ευθύνης και των υποχρεώσεων, στην ευαισθησία για το πώς λειτουργεί ο κόσμος και τα πράγματα, το υπαρξιακό χάος, την ενοχή, την αγωνία, τη ματαιότητα, τον ενθουσιασμό, το μεθύσι με παρέα που συνοδεύεται από ξεκαρδιστικά και ντροπιαστικά στιγμιότυπα, το ανεξόφλητο του λογαριασμού για το ρεύμα και τις ατελείωτες στοίβες άπλυτων πιάτων στο νεροχύτη!

Η ενηλικίωση είναι, λοιπόν, μια δύσκολη και σκληρή μετάβαση, μια πρόκληση για τον εαυτό μας, για το πόσα μπορούμε να αντέξουμε, να φιλτράρουμε, να δοκιμάσουμε, να απορρίψουμε, να απομυθοποιήσουμε, να αφομοιώσουμε,να να να…

Το να γινόμαστε ενήλικες, είναι μια πολύπλοκη και εξαιρετικά σύνθετη ψυχολογική, υπαρξιακή και φυσιολογική διαδικασία, η οποία “κρίνεται” στην κάθε μέρα που περνάει και δεν πραγματοποιείται σαφώς απ’ τη μία μέρα στην άλλη, αλλά διαμορφώνεται απ’ τις εναλλασόμενες εμπειρίες, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και τον εαυτό μας, τις σχέσεις που διαμορφώνουμε με τους γύρω μας και πολλά πολλά άλλα.

Για να γίνεις ενήλικας, πρέπει να “εκτίθεσαι”, όσο περίεργο κι αν ακούγεται! Πρέπει να δοκιμάζεσαι σε νέες εμπειρίες, νέους ανθρώπους, νέα λάθη. Ναι, πρέπει να κάνεις πολλά λάθη για να βρεις κάποια στιγμή ποιος είσαι. Κάνε όσο περισσότερα μπορείς! Αλλά πρόσεχε, μην κάνεις συνέχεια τα ίδια! Άσε τον εαυτό  σου να σου αποκαλύπτει ποιος είναι, τι δεν θέλει, τι θέλει και όλα αυτά τα ωραία, για τα οποία εύκολα μιλάμε αλλά δύσκολα εφαρμόζουμε πάνω μας, όταν πρόκειται για το δικό μας προσωπικό βασανάκι!

Ενηλικίωση είναι να σπας ένα ποτήρι και να παραμένουν στο πάτωμα τα γυαλιά, γιατί κανένας δεν πρόκειται να τα μαζέψει για χάρη σου, όπως όταν ήσουν μικρό παιδάκι κι έτρεχαν όλοι πανικόβλητοι, μόλις την έκανες τη ζαβολιά! Ενηλικίωση είναι σαν να σε πετάνε στα κρύα νερά του ωκεανού και να σου λένε: «Ε, άντε επιτέλους κολύμπα! Κολύμπα ρε παιδάκι μου! Όπως μπορείς.»

Σύμφωνα όμως με πολύ πιο έμπειρους από εμένα, η ενηλικίωση είναι πολλά παραπάνω…

  1. Έρμαν Έσσε: Ενηλικίωση είναι ο χαμένος παράδεισος της παιδικής ηλικίας και η μετάβαση στον κόσμο της ευθύνης και της γνώσης.
  2. Mateo Aleman: Η ενηλικίωση δεν είναι μια χρονική περίοδος, είναι μια πνευματική κατάσταση.
  3. Ζιράρ: Η ηλικία είναι ζήτημα συναισθήματος, όχι ετών.
  4. Όσκαρ Γουάιλντ: Οι γέροι πιστεύουν τα πάντα. Οι μεσήλικες υποπτεύονται τα πάντα. Οι νέοι ξέρουν τα πάντα.
  5. Μπαλζάκ: Φρόντιζε οι ρυτίδες του προσώπου σου να μην επεκτείνονται και στην καρδιά.
  6. Λάρνι Μ.: Ωριμότητα: η ηλικία που ο άνθρωπος αρχίζει να χάνει τα μαλλιά, τα δόντια και… τις αυταπάτες.
  7. Φρανγκλίνος Βενιαμίν: Στα είκοσί σου χρόνια βασιλεύει η επιθυμία, στα τριάντα το πνεύμα, στα σαράντα η ευθυκρισία.
  8. Μαρκ Τουέην: Στα δεκατέσσερά μου, ο πατέρας μου ήταν τόσο ανόητος, που δεν τον άντεχα. Στα εικοσιένα μου διαπίστωσα έκπληκτος, πως μέσα σε επτά χρόνια είχε μάθει ένα σωρό πράγματα.
  9. Ουώλτ Ντίσνεϋ: Νέοι είμαστε για όσο μπορούμε να βγάλουμε την τσίχλα από τα δόντια μας
  10. Αμερικάνικη Παροιμία: Η γήρανση είναι υποχρέωση, η ενηλικίωση είναι κατά βούληση.

Δες κι αυτό: 5 βήματα που θα σε φέρουν πιο κοντά με τον ενήλικο εαυτό σου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;