ΟΑΕΔ: Αυξάνεται το ποσό για το επίδομα ανεργίας!
ΟΑΕΔ: Δείτε αναλυτικά!

H τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, φαίνεται πως δε θα επηρεάσει μόνο τους εργαζόμενους που θα δουν τον μισθό τους να ανεβαίνει, αλλά και τους ανέργους του ΟΑΕΔ. Και αυτό διότι η τακτική επιδότηση ανεργίας που λαμβάνουν, υπολογίζεται ως 55% του κατώτατου ημερομισθίου, επομένως και αυτή θα αλλάξει.

Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους δικαιούχους ανέργους μηνιαία, αλλά υπολογίζεται σε ημερήσια επιδόματα που ανέρχονται στο 55% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό καθορίζεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σύμφωνα με το ν. 4052/12 και τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β565/2012) που εκδόθηκε στη συνέχεια.

Να σημειωθεί, ότι σήμερα το κατώτατο ημερομίσθιο ανέρχεται για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών στα 26,18 ευρώ μικτά (για τους άγαμους). Από 12.03.2012 το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360 ευρώ για τους άγαμους, ενώ αν ο δικαιούχος άνεργος έχει προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά του, το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά κατά 10%. Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10-15 ευρώ τον μήνα.

ΟΑΕΔ: Το ειδικό βοήθημα που μπορείς να πάρεις αν δε δικαιούσαι τακτικό επίδομα ανεργίας!

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά περίπου 610.000 εργαζόμενους. Η αύξησή του θα επιφέρει αυτόματη αύξηση 10 με 15 ευρώ του επιδόματος ανεργίας που αφορά 90.000 με 120.000 εργαζομένους στη χώρα μας», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Επιπλέον όμως, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει και τα ποσά για διαφορα επιδόματα και βοηθήματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στοχεύοντας στη στήριξή τους.

Όπως για παράδειγμα το επίδομα μητρότητας. Το καταβαλλόμενο μικτό μηνιαίο ποσό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως καθορίζεται κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΣΕ και σήμερα είναι 586,08 ευρώ μικτά. Προκειμένου για τις μερικώς απασχολούμενες, μέχρι και τέσσερις ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω αναφερόμενου. Χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας, καθώς επίσης και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση τις ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της.

Εκτός από το τακτικό επίδομα ανεργίας, αυξημένο θα είναι και το εποχικό βοήθημα, που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο άρθρο 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, καπνεργάτες, ηθοποιοί, κεραμοποιοί, δασεργάτες, μουσικοί, κ.τ.λ.).

Το εποχικό επίδομα είναι ίσο προς το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, επομένως η αύξηση στο κατώτατο ημερομίσθιο θα συμπαρασύρει και το εποχικό επίδομα, όπως επίσης και το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης της ανεργίας, που ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Οι αμοιβές των συμμετεχόντων στα προγράμματα απασχόλησης ΟΑΕΔ, θα αναπροσαρμοστούν καθώς υπολογίζονται επίσης ως ποσοστό επί του βασικού μισθού ή ημερομισθίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;