Το μυστήριο των κεφαλιών στο Νησί του Πάσχα μόλις βρήκε την απάντησή του;
Όλοι τα ξέρουμε, αλλά κανείς δεν ήξερε την ιστορία τους... μέχρι τώρα!

Τα χαρακτηριστικά αγάλματα των κεφαλιών που έχουν βρεθεί στο Νησί του Πάσχα είναι ίσως από τα πιο αναγνωρίσιμα ευρήματα της ιστορίας. Κι αυτό γιατί πέρα από την προφανή επιβλητική τους εμφάνιση, αποτελούν και ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας.

Τα αγάλματα Μοάι όπως ονομάζονται, αποτελούν δημιουργήματα του χαμένου πολιτισμού των Ράπα Νούι, για τον οποίο οι ερευνητές δεν έχουν παρά λίγα στοιχεία. Οπότε και η ιστορία των ιδιαίτερων αυτών κεφαλών, ήταν μέχρι τώρα άγνωστη.

Ωστόσο, ο ανθρωπολόγος Carl Lipo, που εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια μελετά τον χαμένο αυτό πολιτισμό, καθώς και τις συνθήκες εξαφάνισής του. Συγκεκριμένα προσπάθησε να ανακαλύψει πως οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν να επιβιώσουν έχοντας πρόσβαση σε πολύ λίγο πόσιμο νερό.

Όπως αναφέρει το Newsweek, κατά μήκος του Νησιού του Πάσχα το πόσιμο νερό ήταν πολύ λίγο και η συγκέντρωση του βρόχινου νερού εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της έλλειψης βροχών.

Έτσι, ο Lipo και η ομάδα του έφτασαν στη διαπίστωση πως οι κάτοικοι του νησιού, εκμεταλλεύονταν τις εκροές υπόγειων υδάτων του εδάφους, οι οποίες οδηγούσαν στη θάλασσα. Όταν έβρεχε, λοιπόν, το νερό της βροχής συναντούσε το νερό της θάλασσας και δημιουργούσε νερό, κατάλληλο για κατανάλωση.

Τα αγάλματα λοιπόν, φαίνεται πως τοποθετήθηκαν σε σημεία όπου υπήρχε νερό. Σαν “σηματοδότες”. «Είναι τοποθετημένα εκεί όπου είναι άμεσα διαθέσιμο το γλυκό νερό», δήλωσε ο Carl Lipo.

Δείτε επίσης: 5 διάσημα μυστήρια που παραμένουν ακόμη άλυτα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;