Πόσες θερμίδες καίμε στον ύπνο μας;
Ναι, καις θερμίδες και στον ύπνο σου!

Αυτό που πολλές φορές αγνοούμε όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε πόσες θερμίδες καίμε -και κατ΄επέκταση χρειαζόμαστε- κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου, είναι πως ο οργανισμός μας κάνει καύσεις συνεχώς, ακόμα και στον ύπνο μας, προκειμένου να λειτουργούν σωστά τα ζωτικά μας όργανα.

Το πόσες θερμίδες καίμε κάτα τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεαστεί από ποικίλλους παράγοντες. Από τα γονίδιά μας, από το στάδιο του ύπνου στο οποίο βρισκόμαστε, αλλά και από την άσκηση που έχουμε κάνει μέσα στη μέρα.

Ήξερες για παράδειγμα πως οι καύσεις που κάνεις, μετά από μία προπόνηση με αντιστάσεις, συνεχίζεται για αρκετές ώρες αφού την έχεις ολοκληρώσει;

Αν θες να μάθεις πόσες περίπου θερμίδες καταναλώνονται ενώ εσύ κοιμάσαι, θα πρέπει καταρχάς να υπολογίσεις τον ΒΜΡ (Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του onmed, ο τρόπος για να κάνεις τους υπολογισμούς είναι ο εξής:

Αφού υπολογίσετε το σύνολο των ημερήσιων θερμίδων που δαπανά το σώμα σας σε κατάσταση χαλάρωσης, διαιρέστε τον αριθμό με το 24 για να υπολογίσετε τις καύσεις ανά ώρα της ημέρας.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα λειτουργεί στο 95% του σε σχέση με το πώς λειτουργεί τις ώρες χαλάρωσης ενώ είμαστε ξύπνιοι. Έτσι, ο τύπος για τον υπολογισμό των καύσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει ως εξής:

(καύσεις ανά ώρα) x 0,95 (ή 95%) x ώρες ύπνου

Αν υποθέσουμε ότι ένα άτομο έχει βασικό μεταβολισμό 45 θερμίδες/ώρα και κοιμάται οκτώ ώρες κάθε βράδυ, ο τύπος δίνει:

45 x 0,95 x 8 = 342 θερμίδες στον ύπνο

Για να μεγιστοποιήσετε τις καύσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, φροντίστε η θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρά σας να είναι αρκετά χαμηλή. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου συνιστά η θερμοκρασία να κυμαίνεται από 15,5 έως 19,5 βαθμούς Κελσίου. «Όταν το δωμάτιο είναι κρύο το σώμα αναγκάζεται να κάψει περισσότερες θερμίδες για να διατηρήσει την εσωτερική του θερμοκρασία» εξηγεί ο Δρ Κρίστοφερ Γουίντερ, ερευνητής που εξειδικεύεται σε θέματα που αφορούν τον ύπνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;