Πρότυπα ομορφιάς
Μπορεί να μην το ξέρατε (γιατί προφανώς και δεν σας ενδιαφέρει!) αλλά είμαι φανατική του Next Top Model, του παλιού, του νέου, του ελληνικού, του ξένου, τα πάντα όλα. Από την προηγούμενη Δευτέρα που παίχτηκε, έβλεπα να γίνονται πολλά σχόλια σχετικά με το πρώτο επεισόδιο αλλά μόλις χτες κατάφερα να το δω.

Για άλλη μια φορά λοιπόν αναρωτιέμαι πού σκατά καταναλώνουμε τη δυνατότητα σκέψης μας. Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε πότε μιλάμε για πρότυπα ομορφιάς και πότε μιλάμε για επαγγελματικά πρότυπα ομορφιάς; Και πώς είναι στην τελική δυνατόν να μιλάμε για πρότυπα (γενικής) ομορφιάς όταν πρόκειται για κάτι το τόσο υποκειμενικό;

Θα μου πείτε βέβαια αν τα ξεχωρίζαμε αυτά, δεν θα υπήρχαν όλα αυτά τα φαινόμενα με τις διατροφικές διαταραχές και τις πλαστικές. Σωστό. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι για να γίνει κάποιος/κάποια μοντέλο πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και όχι, δεν είναι απαραίτητα η ομορφιά ένα από αυτά. Είναι ένα επάγγελμα κι αυτό. Δηλαδή πώς πας για μια θέση χημικού και πρέπει να έχεις ένα ρημαδοπτυχίο; Έτσι και αυτό, πρέπει να έχεις κάποια συγκεκριμένα πράγματα.

Δεν μπαίνω στην κουβέντα για τα προβλήματα που δημιουργούνται στα νέα κορίτσια και αγόρια που παρασέρνονται από διάφορες μόδες. Αυτή η κουβέντα είναι σοβαρή. Εδώ μένω στο απλό, πρώτο επίπεδο ανάγνωσης μιας τέτοιας εκπομπής. Προσωπικά, χωρίς να κάτσω να αναλύσω κάθε κουβέντα και πλάνο, είδα ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τους λόγους επιλογής ή μη επιλογής ήταν λογικοί και κατανοητοί, αν και λίγο drama αλλά οκ, τηλεόραση κάνουνε.

Πολύ όμορφες κοπέλες, δεν κάνουν για μοντέλα. Αδιάφορες κοπέλες, που δεν θα γύριζες στο δρόμο να τις κοιτάξεις δεύτερη φορά, είναι ιδανικές για μοντέλα. Αυτό είναι μία πραγματικότητα. Πραγματικότητα είναι επίσης ότι αν ρισκάρεις να αναμετρηθείς για μια τέτοια θέση, ειδικά στην τηλεόραση, είσαι πρόθυμος να ακούσεις εξαιρετικά θετικά ή εξαιρετικά σκληρά λόγια.

Ας γυρίσω λίγο την υπόθεση: Μήπως είναι «λογικά» πρότυπα ομορφιάς αυτά που ανεβάζουμε όλοι στα social media; Γιατί η ταπεινή μου άποψη είναι ότι δεν είναι τα “μοντέλα” πρότυπα ομορφιάς, αυτά έτσι και αλλιώς παίζουν σε άλλη κατηγορία. Αντίθετα ο περίγυρός μας είναι αυτός που μας επηρεάζει και μας καθοδηγεί σε δρόμους όχι και τόσο καλούς.

Ανοίγοντας μια τέτοια εκπομπή στην τηλεόραση, ξέρεις πολύ καλά τι θα δεις. Αν όμως θες να προστατέψεις την κόρη σου ή τον γιο σου από άσχημα πρότυπα, τότε σκέψου δύο φορές την επόμενη φορά που θα του πεις ότι είναι χαζό ή ότι η τάδε είναι καλύτερη μαθήτρια ή ομορφότερη από εκείνη. Εξήγησέ τους ότι όμορφοι αισθάνονται και δεν φαίνονται απλά. Ομορφιά δεν είναι να έχουν κοιλιακούς ή να βάφονται μέχρι να μην υπάρχει τίποτα φυσικό πάνω τους. Ομορφιά δεν είναι να αυτοθαυμάζονται μέσω selfies ή να επιβεβαιώνονται μέσω likes. Όλα αυτά τα καθημερινά είναι που πρέπει να προσέξουν οι γονείς αν θέλουν να προστατέψουν τα παιδιά τους.

Και αν θες να το πας ένα βηματάκι παραπάνω, δες μαζί τους την εκπομπή αυτή και εξήγησέ τους ότι το να είσαι «όμορφος» σαν επάγγελμα δεν είναι καθόλου εύκολο, ίσως είναι πιο δύσκολο από το να σπουδάζεις το πιο περίπλοκο αντικείμενο του κόσμου. Γιατί αυτού του είδους η ομορφιά φεύγει και δεν μπορείς να την κρατήσεις.

Όσο και αν θέλουμε να κατηγορούμε κάποιον έξω από εμάς για τα πρότυπα που έχουν τα παιδιά μας, κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι αλλού είναι οι ένοχοι. Πολλές φορές, μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
LOS
45'
1 - 0
Ast
18 Απρ. 2024
Φιο
45'
0 - 0
Vik
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
ΤΕΛ
80 - 69
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;