Oskar Schlemmer: 7 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Γερμανό καλλιτέχνη!
Μάθε ποιος ήταν ο Oskar Schlemmer και γιατί τον τιμά η Google!

Με ένα νέο doodle γιορτάζει σήμερα η Google τα 130 χρόνια από τη γέννηση του Γερμανού ζωγράφου, γλύπτη και χορογράφου Oskar Schlemmer (Όσκαρ Σλέμερ).

Ας μάθουμε λοιπόν κάποια πράγματα για τον σπουδαίο καλλιτέχνη.

1. Ο Oskar Schlemmer γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1888, στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας.

2. Ήταν ο μικρότερος μεταξύ έξι παιδιών. Έχασε τους γονείς του σε πολύ μικρή ηλικία και ζώντας μόνο με την αδελφή του, έμαθε από μικρή ηλικία να κερδίζει μόνος του τα προς το ζην.

3. Ήταν εκπρόσωπος του προοδευτικού καλλιτεχνικού κινήματος Bauhaus, αλλά οι ιδέες και η αντίληψή του για την τέχνη ήταν ακόμη πιο σύνθετες και προκλητικές από αυτές που υπαγόρευε το κίνημα.Το έργο του, ωστόσο, παρουσιάστηκε ευρέως τόσο στη Γερμανία όσο και εκτός της χώρας.

4. Η πιο γνωστή δουλειά του Oskar Schlemmer είναι το «Triadic Ballet». Μια πρωτοποριακή παραγωγή που έλαβε χώρα στην Στουτγάρδη της Γερμανίας το 1922. Πάνω στη σκηνή παρουσιάστηκαν μηχανικά πλάσματα με μάσκες που χόρευαν μπαλέτο. Με τρεις χορευτές, 12 κινήσεις και 18 κοστούμια, ο Schlemmer προσέγγισε τη σχέση μεταξύ σώματος και χώρου με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Περιέγραψε την απόδοση ως «καλλιτεχνικά μεταφυσικά μαθηματικά» και «ένα κόμμα με μορφή και χρώμα».

5. Η καλλιτεχνική κι ανήσυχη φύση του Schlemmer τον οδήγησε να “δοκιμάσει” να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, αλλά ήταν τα δημιουργικά του έργα τέχνης που θυμούνται περισσότερο, επηρεάζοντας τους μελλοντικούς καλλιτέχνες όπως ο David Bowie.

6. Στη ζωγραφική, ξεκινώντας από την κυβιστική αντίληψη, ανάπτυξε μια τεχνοτροπία συγγενική με το πνεύμα της σχολής του Παρισιού, και κατάληξε σ’ έναν επιτυχημένο συνδυασμό αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής στις τοιχογραφίες που ονόμασε ακριβώς «Mauerbild». Την τελευταία περίοδο της δράσης του στράφηκε προς την αφηρημένη τέχνη.

7. Πέθανε 13 Απριλίου του 1943, στο Μπάντεν- Μπάντεν της Γερμανίας, σε ηλικία 54 ετών.

Τι είναι τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;