Χειμερινή ώρα 2018: Καταργεί την αλλαγή η Κομισιόν;

Από neolaia.gr Team 31 Αυγούστου 2018

Θα χάσουμε την αλλαγή σε χειμερινή ώρα 2018;

Τον Οκτώβριο πρόκειται να γίνει η αλλαγή και να υποδεχτούμε τη χειμερινή ώρα 2018. Ή μήπως όχι;

Η Κομισιόν έχει στα σκαριά μια ιστορική απόφαση που θα καταργήσει την μετάβαση από τη θερινή στη χειμερινή ώρα και όλοι εμείς οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζούμε μόνιμα σε «καλοκαιρινούς» ρυθμούς, τουλάχιστον όσον αφορά την ώρα μας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από διαβούλευση με εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, πρόκειται να προτείνει να καταργηθεί οριστικά η χειμερινή ώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να παραμείνει σε μόνιμη ισχύ η θερινή ώρα. Φυσικά αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί η χειμερινή ώρα 2018, δε θα «έρθει» τον Οκτώβρη.

Η ιστορική αυτή απόφαση πρόκειται να μελετηθεί σήμερα, αφού από τις αρχές Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με πολίτες οι οποίοι είπαν τι πιστεύουν για το θέμα. «Εκατομμύρια άνθρωποι απάντησαν και είναι της άποψης ότι στο μέλλον θα πρέπει να είναι κανόνας μόνιμα η θερινή ώρα και θα το πραγματοποιήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Όταν ρωτάμε τους πολίτες την άποψή τους για ένα θέμα είναι σωστό στη συνέχεια να κάνουμε αυτό που επιθυμούν», συμπλήρωσε.

Η τελική απόφαση για την κατάργηση ή μη της χειμερινής ώρας θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης μόνιμα της θερινής ώρας, και από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η αλλαγή από θερινή σε χειμερινή ώρα, που υιοθετήθηκε αρχικά στην Ευρώπη προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια, έχει προκαλέσει αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια, με τους επικριτές της να επισημαίνουν κυρίως τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί.

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 όμως, και συγκεκριμένα μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε από το 1975.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486