Ebenezer Cobb Morley: Ποιος είναι ο άνθρωπος που τιμά σήμερα η Google;
Ο Ebenezer Cobb Morley τιμάται με ένα doodle!

H Google αποφάσισε να τιμήσει σήμερα τον Ebenezer Cobb Morley με το γνωστό doodle!

O Ebenezer Cobb Morley είναι για πολλούς ο άνθρωπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο και είναι ο εμπνευστής των κανόνων του ποδοσφαίρου.

Στις τις 16 Αυγούστου 1831 άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτια και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Χαλ, στο ανατολικό Γιόρκσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Ebenezer Cobb Morley ήταν γιος υπουργού και μεγάλωσε έχοντας τεράστια αγάπη για τον αθλητισμό . Σπούδασε νομικά και μετά καιτην ένταξή του στο Μπαρνς Football Club του Λονδίνου, κατάλαβε πως το παιχνίδι  ότι το ποδόσφαιρο θα γινόταν καλύτερο αν είχε συγκεκριμένη δομή, οργάνωση και κανονισμούς.

Το ποδόσφαιρο παίζονταν με τους «κανόνες» της κάθε περιοχής, της κάθε γειτονιάς εκείνη την εποχή και εκείνο θέλησε να αλλάξει τα δεδομένα.

«Κανένας παίκτης δεν θα πρέπει να φέρει καρφιά, πλάκες σιδήρου, ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα στα πέλματα ή τα τακούνια των μποτών του», είπε και ήταν ο 13ος κανόνας που έβαλε στο άθλημα. Μάλιστα, ο κατάφερε να παίξει  καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία της αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA) και του σύγχρονου ποδοσφαίρου και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας το 1863.

Η πρώτη έκδοση των κανόνων για το σύγχρονο παιχνίδι, καταρτίστηκε σε μια σειρά από έξι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ταβέρνα Freemasons, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Κατά την τελευταία συνεδρίαση, ο Φ.Μ. Κάμπελ (πρώτος ταμίας της FA και εκπρόσωπος της Μπλάκχεαθ) απέσυρε την ομάδα του από την FA λόγο της διαγραφής δύο κανόνων κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, τον πρώτο που επέτρεπε το τρέξιμο με την μπάλα στο χέρι και τον δεύτερο, κατά τον οποίο επιτρεπόταν η τρικλοποδιά και το κράτημα του αντιπάλου.

Ορισμένοι σύλλογοι ακολούθησαν αυτούς τους κανόνες και δεν εντάχθηκαν στην FA, αλλά αντί για αυτό αποφάσισαν το 1871 να συγκροτήσουν την Ομοσπονδία Ράγκμπι (RFU). Ο όρος soccer χρονολογείται από την περίοδο της διάσπασης (ποδοσφαίρου και ράγκμπι) και εννοεί ότι το ποδόσφαιρο (association football) παίζεται σύμφωνα με τους κανόνες της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;