Νέα απάτη στο διαδίκτυο – Τι πρέπει να γνωρίζεις;

Από neolaia.gr Team 23 Ιουλίου 2018

Χρήσιμες συμβουλές για να προστατευτείς!

Μια νέα μορφή απάτης κυκλοφορεί στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα και οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα που την αφορούν για να προφυλαχθούν σωστά.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κοινοποίησε σχετική ανακοίνωση που αφορά σε μια νέα διακτυακή απάτη με το όνομα “sextortion scam” και αφορά σε  μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Μέσω των μυνημάτων, οι αποδέκτες ενημερώνονται πως τα passwords τους είναι διαθέσιμα στους ανθρώπους που έστειλαν το mail και πως έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψη τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση “sextortion”. Οι πληροφορίες που σας αναφέρουμε προέρχονται από σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έδωσε οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι χρήστες με σκοπό να μην πέσουν θύματα της νέας διαδικτυακής απάτης:

  1. Αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης.
  2. Μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.
  3. Μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.
  4. Αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται.
  5. Αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88

Στέλνοντας e-mail: [email protected]

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE

Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη», θα βρείτε αναρτημένες γενικές και ειδικότερες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησης σας.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486