Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία τα τατουάζ;
Πόσοι άνθρωποι έχουν τατουάζ; Και πως μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας;

Μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ (Joint Research Centre-JRC) εκφράζει ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες των τατουάζ στο σώμα μας.

Ήδη, μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν τατουάζ έχει ανέβει στο 12% το 2017, από το 5% που βρισκόταν το 2003. Σύμφωνα με μελέτη του JRC, τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς έχουν πάνω από ένα τατουάζ.

Ένας στους τρεις νέους στην Ευρώπη (30%), ηλικίας από 16 ως 34 ετών, έχει κάνει τατουάζ. Στις ΗΠΑ, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 40%!

Το JRC, ωστόσο, εκδηλώνει την ανησυχία του σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα τατουάζ στην υγεία, συγκεκριμένα για τα χρωματιστά μελάνια με τα οποία αποτυπώνονται πάνω στο δέρμα. Τα μελάνια αυτά εκθέτουν το άτομο στις χημικές ουσίες τους σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

Η πλειονότητα των μελανιών για τατουάζ εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις ΗΠΑ, παρόλο που τα μελάνια για μόνιμο μέικ-απ παράγονται εντός της ευρωπαϊκής αγοράς. Όλα τα μελάνια περιέχουν πάνω από 100 διαφορετικές χρωστικές ουσίες και άλλα πρόσθετα υλικά.

Περίπου το 80% των χρωστικών ουσιών είναι οργανικές ουσίες και το 60% αυτών, μπορεί να απελευθερώνει καρκινογόνες αρωματικές ουσίες. Μέχρι στιγμής, τα τατουάζ δεν υπέχουν ειδικής νομοθεσίας από την ΕΕ, παρά μόνον βρίσκονται υπό την ευρωπαϊκή νομοθετική πρόβλεψη να κυκλοφορούν στην αγορά μόνο ασφαλή προϊόντα.

Το μέγεθος των πιθανών προβλημάτων παραμένει ακόμη άγνωστο καθώς δεν έχουν συλλεχθεί συστηματικά στοιχεία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα τατουάζ στην υγεία, κυρίως στο δερματολογικό επίπεδο.

Μέχρι στιγμής, τα μόνα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί είναι παροδικού χαρακτήρα και στην διαδικασία αφαίρεσης των τατουάζ.

Ζητήματα όπως οι βακτηριακές λοιμώξεις εκδηλώνονται συνήθως στο 5% εκείνων που έχουν “χτυπήσει” τατουάζ, κυρίως αν έχει γίνει υπό ανθυγιεινές συνθήκες.

Επιπλέον, σύμφωνα με το JRC, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος εξαιτίας ενός τατουάζ δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά ούτε και αποκλεισθεί ακόμη. Συγχρόνως, οι ερευνητές ζητούν την βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας των τατουάζ.

Την αξιολόγηση της συγκεκριμένης μελέτης θα αναλάβουν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας, προκειμένου να αποφασιστεί εάν είναι αναγκαία η λήψη μέτρων ώστε τα τατουάζ να είναι πιο ασφαλή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1