Νέα προγράμματα κατάρτισης για 2.350 ανέργους - Μάθε περισσότερα!
Δείτε αναλυτικά!

Με απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ανακοινώνεται πως θα πραγματοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης ανέργων.

Συγκεκριμένα:

Προγράμματα Κατάρτισης Ανέργων Ναυτικών και παροχή επαγγελματικής πιστοποίησης 2017-2018» της Πράξης «Προγράμματα Κατάρτισης Ανέργων Ναυτικών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής/Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών. Το εν λόγω Υποέργο θα υλοποιηθεί στις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού με την επωνυμία Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων-Μηχανικών (ΚΕΣΕΝ/Π-Μ), Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού Ραδιοηλεκτρονικών-Ραδιοεπικοινωνιών (ΚΕΣΕΝ/ΡΗ-ΡΕ), Ειδικά Τμήματα Πλοιάρχων-Μηχανικών Γ΄ Τάξης και Ηλεκτρολόγων Ε.Ν. (ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της ΑΕΝ/ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ), καθώς και τη Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Μετεκπαίδευσης Θαλαμηπόλων (ΔΣΕΝ/ΜΕΤ-ΘΑΛ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ως ακολούθως:

Α. ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΔΕΙΚΤΕΣ

Το Υποέργο αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση ανέργων ναυτικών, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε προγράμματα κατάρτισης στη βάση προτύπων εκπαίδευσης που καθιερώνονται με τη Διεθνή Σύμβαση STCW ‘78, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και το υφιστάμενο συναφές ενωσιακό και εθνικό δίκαιο.

Το Υποέργο περιλαμβάνει τα ακόλουθα Π.Ε., τα οποία αντιστοιχούν στις επιμορφώσεις -καταρτίσεις που παρέχονται στο ΚΕΣΕΝ/Π-Μ, ΚΕΣΕΝ/ΡΗ-ΡΕ, ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της ΑΕΝ/ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ και τη ΔΣΕΝ/ΜΕΤ/ΘΑΛ με τήρηση των διατάξεων του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΣΔΕΚ) (Β΄ 915/2011) και με επιπρόσθετες διαφοροποιήσεις που επιβάλλονται από την προσαρμογή του εθνικού δικαίου στο ενωσιακό και διεθνές δίκαιο, όπως το υποχρεωτικό περιεχόμενο των διδακτικών ενοτήτων, το χρονικό διάστημα επανεγγραφής των ανέργων καταρτιζομένων σε πρόγραμμα κατάρτισης, τη διαδικασία επιλογής ανέργων καταρτιζομένων και την ασφάλιση των καταρτιζομένων (οι ασφαλιστικές εισφορές των καταρτιζομένων άνεργων ναυτικών δεν συμπεριλαμβάνονται στις συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες), όπως καθορίζονται στο Τεχνικό Δελτίο Πράξης/Υποέργου:
α. ΠΕ 1: Η επιμόρφωση στο ΚΕΣΕΝ/Π-Μ, με έδρα τον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση ανέργων ναυτικών για την απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας των Πλοιάρχων και Μηχανικών Α΄ και Β΄ τάξης Ε.Ν. ειδικότερα:

Η κατάρτιση είναι θεωρητική και πρακτική και γίνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό Σπουδών των ΚΕΣΕΝ (Β΄ 1969/2015) ως ισχύει, ενώ τα μαθήματα που διδάσκονται εντάσσονται σε αλλεπάλληλα επαναλαμβανόμενους κύκλους σπουδών. Ειδικότερα, οι καταρτίσεις που παρέχονται στο ΚΕΣΕΝ/Π-Μ υλοποιούνται σε κύκλους υποχρεωτικής παρακολούθησης με την κάτωθι μορφή:

Υποψήφιοι για την απόκτηση Διπλωμάτων Πλοιάρχων ή Μηχανικών Α΄ ΤΑΞΗΣ παρακολουθούν έναν
(01) γενικό κύκλο υποχρεωτικής φοίτησης.

Υποψήφιοι για την απόκτηση Διπλωμάτων Πλοιάρχων ή Μηχανικών Β΄ ΤΑΞΗΣ παρακολουθούν τρεις
(03) κύκλους υποχρεωτικής φοίτησης.

Πιο συγκεκριμένα:

– Τα μαθήματα που διδάσκονται στο ΚΕΣΕΝ/Πλοιάρχων περιλαμβάνονται στους παρακάτω κύκλους:

Τμήμα Πλοιάρχων Α΄ τάξης

Ένας (01) κύκλος σπουδών που διαρκεί 98 ώρες υποχρεωτικής παρακολούθησης.

Η διάρκεια του κύκλου σπουδών είναι 17 εργάσιμες ημέρες από τις οποίες, οι 14 διατίθενται για διδασκαλία και οι 3 για εξετάσεις.

Τμήμα Πλοιάρχων Β΄ τάξης

Τρεις (03) κύκλοι σπουδών έκαστος των οποίων διαρκεί 203 ώρες υποχρεωτικής παρακολούθησης.

Η διάρκεια κάθε κύκλου των υποψηφίων Β΄ Πλοιάρχων είναι 34 εργάσιμες ημέρες, από τις οποίες οι 29 διατίθενται για διδασκαλία και οι 5 για εξετάσεις.

– Τα μαθήματα που διδάσκονται στο ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών περιλαμβάνονται στους παρακάτω κύκλους:

Τμήμα Μηχανικών Α΄ τάξης

Ένας (01) κύκλος σπουδών που διαρκεί 112 ώρες υποχρεωτικής παρακολούθησης.

Η διάρκεια του κύκλου σπουδών είναι 20 εργάσιμες ημέρες από τις οποίες, οι 16 διατίθενται για διδασκαλία και οι 4 για εξετάσεις.

Τμήμα Μηχανικών Β΄ τάξης

Τρεις (03) κύκλοι σπουδών έκαστος των οποίων διαρκεί 245 ώρες υποχρεωτικής παρακολούθησης.

Η διάρκεια κάθε κύκλου των υποψηφίων Β΄ Μηχανικών είναι 42 εργάσιμες ημέρες από τις οποίες, οι 35 διατίθενται για διδασκαλία και οι 7 για εξετάσεις.

Στο ΚΕΣΕΝ/Π-Μ εκτιμάται ότι θα επιδοτηθούν συνολικά 2350 άνεργοι ναυτικοί για την χρονική περίοδο 01-09-2017 έως 31-07-2018.

Το ύψος της επιδότησης για κάθε ημέρα φοίτησης και εξετάσεων ανά ωφελούμενο σπουδαστή ανέρχεται στο ποσό των 29,35 € (έγγαμοι) και 25,15 € (άγαμοι), σύμφωνα με το σχετικό (10). Συνολικά για την επιλέξιμη περίοδο το σύνολο της επιδότησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 2.326.868,00 € (με την παραδοχή ότι όλοι οι καταρτιζόμενοι είναι έγγαμοι). Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός επιδοτηθέντων σπουδαστών αναφέρεται σε θέσεις κατάρτισης (δηλαδη ο ωφελούμενος συμμετέχει σε περισσότερους από έναν επαναλαμβανόμενους προαγωγικούς κύκλους κατάρτισης) με αποτέλεσμα ο δείκτης εκροών να είναι περίπου κατα 20% μειωμένος (βάση στατιστικών στοιχείων) ήτοι 1811 φυσικά πρόσωπα. Τονίζεται ότι όλα τα τμήματα των σχολών κατάρτισης ανέργων ναυτικών που θα λειτουργήσουν θα είναι αυτοτελή (ξεκινούν και ολοκληρώνονται εντός της επιλέξιμης περιόδου) και με τον τρόπο αυτό (ως αυτοτελή τμήματα) έχει γίνει ο υπολογισμός όλων των δαπανών.

Δείτε και τη σχετική απόφαση

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;