«Κλεισθένης»: Τι είναι το νομοσχέδιο που πέρασε στη Βουλή;
Το νομοσχέδιο με την ονομασία «Κλεισθένης» αλλάζει τον εκλογικό χάρτη!

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με την ονομασία «Κλεισθένης» και θα δούμε αλλαγές στις επόμενες εκλογές.

Από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα δούμε αλλαγές, καθώς πέρασε το νομοσχέδιο του «Κλεισθένη» με  241 θετικές ψήφους ενώ 31 ψήφοι ήταν κατά του.

Η σχετική ρύθμιση που αφορά το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής θα φέρει αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και ο τίτλος που συνόδευσε το εν λόγω νομοσχέδιο έχει ως εξής:

«Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι”] – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α – Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Τις διατάξεις που αναφέρονται στο σχετικό κείμενο και αφορούν στην καθιέρωση της απλής αναλογικής, ψήφισαν 161 βουλευτές ενώ 111 βουλευτές τις καταψήσισαν, καθώς δε συμφώνησαν με τα όσα προβλέπει..

Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής προβλέπεται πως το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές πάντα με αναλογία τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α’ γύρο. Αν δεν συγλεντρωθεί ποσοστό 50% συν 1 από κανέναν συνδυασμό, τότε γίνεται επανάληψη της ψηφοφορίας την επόμενη Κυριακή, μόνο ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις περισσότερς ψήφους.

149 βουλευτές είπαν «ναι» στην μετατόπιση της ημερομηνίας των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Οκτώβριο του 2019 στον ερχόμενο Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές ενώ 122 δήλωσαν «όχι» και ένας βουλευτής δήλωσε παρών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτό που γίνεται με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» , είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής ως το σύστημα εκείνο που στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα οδηγήσει στην αναζήτηση και επίτευξη συναίνεσης, σύγκλισης και συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις που μετέχουν στα όργανα διοίκησης, ενώ παράλληλα θα κινητοποιήσει πολίτες και υγιείς δυνάμεις, οι οποίες μέχρι σήμερα αποκλείονταν λόγω των στρεβλώσεων του ισχύοντος πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος από τη συμμετοχή στα κοινά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Σε παλαιότερη συνέντευξη του, στο «Έθνος» της Κυριακής, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, είχε παρουσίασει τις αλλαγές που θα υπάρξουν με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης», και έχουν ως εξής:

  • Υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης,
  • Καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για τις μικρές κοινότητες έως 500 κατοίκους.
  • Συγκρότηση του Επόπτη Νομιμότητας ως ξεχωριστής υπηρεσίας από την σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Σκοπός της νέας υπηρεσίας θα είναι αυστηρά ο έλεγχος της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας ενός έργου, καθώς και η επίσπευση των διαδικασιών με απόλυτα διαφανή και αξιόπιστο τρόπο».
  • Υπαγωγή στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της υπηρεσίας πρασίνου.
  • Δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα της Κοινής Ωφέλειας.
  • Ελάφρυνση των δημοτικών συμβουλίων στο να συζητούν ζητήματα ρουτίνας και η επίλυσή τους από τις αρμόδιες επιτροπές.
  • Δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με δημόσιους φορείς, ώστε να ξεπερνούμε την τεχνική ανεπάρκεια κάποιων δήμων.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;