Βάσεις 2018: Αυτές είναι οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις!

Από neolaia.gr Team 12 Ιουλίου 2018

Βάσεις 2018: Δείτε αναλυτικά!

Οι Βάσεις 2018 είναι αυτό που περιμένουν όλοι οι υποψήφιοι των Πανελληνίων.

Οι Πανελλήνιες 2018 μπορεί να προκάλεσαν άγχος και αγωνία σε χιλιάδες υποψήφιους αλλά τελείωσαν, και τώρα όλοι ετοιμάζουν το μηχανογραφικό 2018 και αναμένουν για τις Βάσεις 2018 όπου και τότε θα ξέρουν σε ποια σχολή θα έχουν περάσει με επιτυχία.

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις που αφορούν τις Βάσεις 2018, φανερώνουν πως θα υπάρξει πτώση στις περισσότερες σχολές ενώ στα παιδαγωγικά τμήματα, όπου η ζήτηση είναι μεγάλη θα δούμε άνοδο.

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογίες στα Ειδικά Μαθήματα και για την κλιμάκωση μορίων των υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2018, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί ο κύκλος των εκτιμήσεων που αφορούν τις Βάσεις 2018.

Οι Βάσεις 2018 θα επηρεαστούν άμεσα με την κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Σπουδών αλλά και με την παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που φαίνεται πως είναι και από τις πρώτες σχολές στην προτίμηση των υποψηφίων.

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα, δεδομένα που φανερώνουν πως θα είναι πολλοί οι υποψήφιοι που θα μπουν σε σχολές και τμήματα έχοντας λίγες χιλιάδες μόρια και ο λόγος για τον οποίο θα γίνει αυτόι είναι διότι υπήρξαν μαθητές που έγραψαν κάτω από 7.000 μόρια και είναι περισσότεροι από πέρυσι. Ενδεικτικά, στα πεδία των θετικών και τεχνολογικών σχολών, καθώς και των Οικονομικών και Πληροφορικής το 21,9% και το 33,11% έγραψαν στο σύνολο από 7.000 μόρια και κάτω.

Μάθε τα πάντα για τις Βάσεις 2018 εδώ! 

Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές

Εκτιμάται πως θα σημειωθεί άνοδος της τάξεως των 200 έως 400 μορίων για τα περισσότερα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Για τις υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου, η άνοδος φαίνεται ότι θα είναι μικρότερη, της τάξεως των 100 έως 200 μορίων.

«Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι στο μάθημα ”Αρχαία Ελληνικά” που έχει τον υψηλότερο συντελεστή, καθώς και στα “ Λατινικά”. Ωστόσο, υπάρχουν ελαφρά χειρότερες επιδόσεις στη “ Γλώσσα” και στην “ Ιστορία” που είναι και αυτό μάθημα με υψηλό συντελεστή»,αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός αναλυτής.

Με τα στοιχεία που υπάρχουν βλέπει κανείς πως φέτος το 28,32% έγραψε 18-20 στα Λατινικά, δηλαδή σχεδόν 1 στους 3 υποψήφιους έναντι 20,25% πέρυσι (2017-18). Αύξηση των αριστούχων υπήρξε και στα Αρχαία, αφού στην κλίμακα του 18-20 φέτος είναι το 4,67% των υποψηφίων έναντι του 2,71% πέρσι. Στην Ιστορία υπήρξε  μείωση των αριστούχων –επίσης μάθημα βαρύτητας– αφού στο 18-20 είναι το 8,75% των μαθητών έναντι του 12,34% το 2017-18. Λίγο χειρότερα από πέρσι είναι οι βαθμολογίες στη Νεοελληνική Γλώσσα.

«Στα πλαίσια αυτά αναμένουμε τελικά στα περισσότερα τμήματα του Πεδίου άνοδο των βάσεων εισαγωγής της τάξης των 200-400 μορίων κατά μέσο όρο. Στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (Νομικές και Σχολές Ψυχολογίας) η αύξηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι μικρή επίσης, της τάξης των 100-200 μορίων καθώς θα υπάρχει αναχαίτιση λόγω της αύξησης των θέσεων εισακτέων», ανέφερε ο κ. Κάτσικας.

Βάσεις 2018: Πτώση στις στρατιωτικές σχολές! Τι αναφέρουν οι νέες εκτιμήσεις;

Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο εκπαιδευτικός αναλυτής, θα υπάρξει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών τόσο των κεντρικών Πανεπιστημίων όσο και των Περιφερειακών στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Οι χαμηλότερες επιδόσεις στη Φυσική (μάθημα βαρύτητας) αλλά και στη Γλώσσα σε συνδυασμό αφενός με την παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την αύξηση θέσεων σε πολυτεχνικές σχολές ανοίγουν τον δρόμο για πτώση των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του Πεδίου η οποία αναμένεται να είναι ανάμεσα στα 200 και τα 500 μόρια κατά μέσο όρο. Πτώση αναμένεται και στα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά τμήματα όπως στα «Μηχανικών Η/Υ».

Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν πως στο 2ο Πεδίο θα υπάρξει πτώση. Συγκεκριμένα θα είναι της τάξεως των 200-500 μορίων, ενώ για τις υψηλόβαθμες σχολές, η πτώση θα κυμανθεί μεταξύ των 150 και 350 μορίων.

Σπουδές Υγείας και Ζωής

Φαίνεται πως και στις υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξει πτώση καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας 18-20 «άριστα», βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές υπάρχουν μικρότερα ποσοστά από πέρσι.

«Οι σημαντικά χειρότερες φετινές επιδόσεις και στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας («Βιολογία» και «Φυσική») είναι πιθανόν να οδηγήσουν τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές σε σημαντική κάμψη των βάσεών τους, από 200-350 μόρια», αναφέρει ο κ. Κάτσικας.

Οι βάσεις 2018 στο 3ο πεδίο αναμένεται να κινηθούν πτωτικά (250-400 μόρια), ενώ για τις υψηλόβαθμες σχολές, η πτώση θα είναι της τάξεως των 200-350 μορίων.

Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής

Άνοδος αναμένεται στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στο 4ο πεδίο, κατά μέσο όρο 150-400 μόρια. Αυτό συμβαίνει καθώς στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή), το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρσι.

«Οι συνέπειες από τις καλύτερες επιδόσεις στις ΑΟΘ και ελάχιστα των Μαθηματικών μετριάζονται από τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στη Γλώσσα όσο και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», πρόσθεσε ο εκπαιδευτικός αναλυτής.

Παιδαγωγικά τμήματα

Για τα Παιδαγωγικά τμήματα, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, καθώς  η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι ανοδική και αυτό συμβαίνει διότι πλέον είναι σε όλα τα πεδία.

Δες και αυτό: Βάσεις 2018: Που αναμένεται πτώση σύμφωνα με νέα στοχεία; Αναλυτικός πίνακας