Γράφοντας με ανοιχτά βιβλία (και άλλοι μύθοι του ελληνικού πανεπιστημίου)
Ωραία, ηλιόλουστη Κυριακή και εγώ είμαι κάπου στην Πειραιώς και επιτηρώ εξετάσεις του Ανοιχτού Πανεπιστημίου (δεν περιγράφεται το κέφι!)

Εδώ λοιπόν στην επιτήρηση ζω έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς μύθους του ελληνικού πανεπιστημίου: αυτό που όλοι νομίζουν ότι αν οι εξετάσεις είναι με ανοιχτό βιβλίο είναι και πιο εύκολες…! Ε, όχι λοιπόν! Αυτό είναι μεγάλο ψέμα και δεν είναι και το μοναδικό. Με μία πρώτη σκέψη μου έρχονται αυτόματα οι παρακάτω μύθοι:

Μύθος 1: Εξετάσεις με ανοιχτό βιβλίο είναι εύκολες

Όχι παιδιά μου, λυπάμαι που θα σας το χαλάσω, αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Τα ανοιχτά βιβλία είναι πάντα πιο δύσκολα! Γιατί εκτός του ότι θα πρέπει να έχεις πραγματικά διαβάσει για να ξέρεις που θα βρεις το οτιδήποτε, οι ερωτήσεις που μπαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά συνδυαστικές, άρα αυξάνεται και ο βαθμός δυσκολίας. Άρα μην παρακαλάτε για ανοιχτά βιβλία…

Μύθος 2: Οι μικρές εκφωνήσεις δείχνουν εύκολα θέματα

Οι μικρές εκφωνήσεις είναι πάντα οι χειρότερες γιατί ουσιαστικά δεν περιλαμβάνουν καμία λεπτομέρεια και διευκρίνιση. Σε μια μεγάλη εκφώνηση θα μπορούσε να υπάρχει ένα στοιχείο που θα βοηθούσε την κατάσταση, σε μια μικρή όχι!

Μύθος 3: Οι προφορικές εξετάσεις είναι πιο δύσκολες

Ούτε κατά διάνοια! Οι προφορικές εξετάσεις διαρκούν πολύ πιο λίγο, ξέρεις πολύ πιο γρήγορα τα αποτελέσματα και ξέρεις (στις περισσότερες περιπτώσεις) αν τα πηγαίνεις καλά ή όχι από την έκφραση του καθηγητή. Αν στραβομουτσουνιάσει ή αν γουρλώσει τα μάτια, έχεις πει κοτσάνα. Έχεις όμως τη δυνατότητα να το «γυρίσεις» λέγοντας κάτι άλλο!

Μύθος 4: Οι εργασίες είναι εύκολος βαθμός

Άλλη μία μούφα! Η εργασίες, επειδή υποθετικά έχεις όλο το εξάμηνο να τις κάνεις, βαθμολογούνται πολύ πιο αυστηρά και όχι μόνο για το περιεχόμενό τους. Δηλαδή, θα μετρήσουν μέχρι και τα ορθογραφικά σου λάθη! Επίσης, αν σε πιάσουν να κάνεις λογοκλοπή μπορεί μέχρι και να σε διαγράψουν από το πανεπιστήμιο! Πώς σας φαίνεται;

Μύθος 5: Γράφω πολλά άρα κάτι από όλα θα είναι σωστό και θα περάσω

Πέφτει μια ερώτηση στην εξεταστική. Ξέρω το 1/5 αλλά γράφω και άλλες 20 μαλακίες που θυμάμαι ΜΠΑΣ και πιάσω και τίποτα άλλο σωστό. Κάτι θα μετρήσει ο καθηγητής, όχι; ΌΧΙ! Θα σε βγάλει εκτός θέματος και θα τελειώσει το πανηγυράκι! End of story!

Μύθος 6: Τα πολλά καλοπιάνουν τον καθηγητή

Γράφω όσο περισσότερα μπορώ. Ζητάω κι άλλη κόλλα. Ακόμα και αν υπάρχει όριο στο μέγεθος της απάντησης, εγώ δεν το λαμβάνω υπόψιν. Δεν μπορεί, θα εκτιμηθεί που γράφω όλα όσα ξέρω. Όχι λοιπόν, δεν θα εκτιμηθεί! Θα βγεις, όπως και στο παραπάνω εκτός θέματος και δεν θα υπάρχει κανένα νόημα. Τσάμπα το μελάνι που έχυσες! Η απάντηση, σχεδόν πάντα, μπορεί να γραφτεί σε λίγες και περιεκτικές γραμμές.

Bonus: Οι πολλές ερωτήσεις καλοπιάνουν τον καθηγητή

Και δεν αφορά μόνο τις εξεταστικές: Οι πολλές ερωτήσεις, που αρχίζουν μετά από ένα όριο να είναι άκυρες ή/και χαζές, δεν σας προσθέτουν απολύτως τίποτα. Ίσα ίσα που δίνετε την εικόνα ότι δεν προσέχετε όταν μιλάει ο χριστιανός! Άρα με το μαλακό οι ερωτήσεις: λίγες και καλές!

Αυτές οι πληροφορίες εκ των «έσω»!

Έχετε εσείς κανέναν άλλον μύθο;;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2