Βάσεις 2018: Τι λένε τα στατιστικά για τις βαθμολογίες των φετινών Πανελληνίων
Τι δείχνουν τα στατιστικά των βαθμολογιών σχετικά με τις Βάσεις 2018;

Μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2018, ήρθαν και οι πρώτες εκτιμήσεις- στατικά του Υπουργείου Παιδείας για την πορεία που θα κινηθούν οι Βάσεις 2018.

Το γενικό κλίμα λέει πως οι Βάσεις 2018 θα έχουν καθοδική πορεία ακόμα και στις σχολές υψηλού ενδιαφέροντος, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την είσοδο των μαθητών στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που τους ενδιαφέρει. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η πρώτη ανάγνωση των στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων και η σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα περσινά.

Από την Πέμπτη 5 Ιουλίου και έως τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, υποχρεούνται οι υποψήφιοι να προχωρήσουν σε οριστικοποίηση του μηχανογραφικού 2018, αφού έχουν προχωρήσει σε όποιες αλλαγές επιθυμούν.

Τι δείχνουν τα στατιστικά για τις Βάσεις 2018;

Στα μαθήματα που αφορούν το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Πολυτεχνεία κλπ) είναι σαφές ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών, τόσο των κεντρικών Πανεπιστημίων όσο και των Περιφερειακών.

Χαμηλότερα θα κινηθούν οι βάσεις και στις υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας 18-20 άριστα, βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές, έχουμε σαφώς μικρότερα ποσοστά από πέρσι.

Στο 2ο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) και 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) αναμένεται πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα και στα υψηλόβαθμα.

Πτώση αναμένεται και στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει την ένταση της πτώσης του 2ου Επιστημονικού Πεδίου. Και αυτό καθώς στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή), το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρσι γεγονός που φρενάρει την επιρροή που έχουν στην κίνηση των βάσεων οι χειρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.

Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες) η κίνηση των βάσεων εισαγωγής κρίνεται θολή. Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένονται μικρές αυξομειώσεις των βάσεων εισαγωγής με βασική τάση την πτώση, ενώ για τα Παιδαγωγικά τμήματα που κατανέμονται σε όλα τα Πεδία η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι διαφοροποιημένη.

Πάνω από 60 τμήματα συνολικά θα ανοίξουν την είσοδό τους με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια. Επιπλέον παρά την αύξηση των εισακτέων κατά 3.966 θέσεις, στην πραγματικότητα ο αριθμός για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων είναι περίπου 2.000 θέσεις, αφού οι 1.866 αποτελούν το επιπλέον ποσοστό που δίνεται στους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ.

Παρότι και αυτή η αύξηση θέσεων εισακτέων δεν είναι μικρή, ωστόσο δεν αφορά τις σχολές υψηλής ζήτησης, πχ τις Ιατρικές, στις οποίες τελικά έχουμε μία μικρή μείωση των επιτυχόντων από το Γενικό Λύκειο. Παράλληλα στην επίδραση των επιδόσεων των φετινών υποψηφίων στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής παρεμβάλλονται και άλλοι παράγοντες, όπως η παρουσία των παιδαγωγικών τμημάτων σε όλα τα πεδία, η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η εξαφάνιση των δυο ΤΕΙ του λεκανοπεδίου (Αθήνας και Πειραιά) καθώς και ο παράγοντας μετεγγραφές.

Αν θέλετε να δείτε τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου, ακολουθήστε τον παρακάτων σύνδεσμο: https://www.minedu.gov.gr/news/35674-29-06-18-anakoinosi-statistikon-stoixeion-gia-tis-vathmologikes-epidoseis-gel-kai-epal-2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
0'
67 - 68
ΟΣΦΠ
28 Μαρ. 2024
Bayern
ΤΕΛ
77 - 85
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;