Μηχανογραφικό 2018: Ξεκινά ΣΗΜΕΡΑ η υποβολή! Μάθε μέχρι πότε μπορείς να δηλώσεις!
Μηχανογραφικό 2018: Δείτε αναλυτικά!

Μηχανογραφικό 2018: Οι υποψήφιοι έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν την επεξεργασία.

Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες 2018 μπορούν από σήμερα, 22 Ιουνίου 2018, να υποβάλλον το μηχανογραφικό 2018.

Το Μηχανογραφικό 2018 θα μπορούν να υποβάλλουν οι υποψήφιοι και για να ξεκινήσουν τη διαδικασία θα πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειο τους και να  αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), με τον οποίον θα μπορέσουν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, όπου και θα μελετήσουν το μηχανογραφικό δελτίο.

Θα έχουν τη δυαντότητα να κάνουν    και έπειτα,  στη συνέχεια και μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, όπου θα  τροποποιούν το Προσωρινό  μηχανογραφικό ή και να το υποβάλλουν αν ιώθουν έτοιμοι.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλλον μέχρι την Δευτέρα 16 Ιουλίου, αλλά αν κάποιος υποψήφιος μετανιώσει και θέλει να τροποποιήσει το Μ.Δ., απευθύνεται στο Λύκειό του, ακυρώνεται το ήδη οριστικοποιημένο μηχανογραφικό και και υποβάλλει νέο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι υποψήφιοι πως αφού βγουν οι βαθμοί των Πανελληνίων θα μπορούν να οριστικοποιήσουν την υποβολλή του μηχανογραφικού τους.

Ποια είναι τα στάδια υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου; 

Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Εκεί μπορούν να βρουν τον αριθμό εισακτέων, βάσεις παλιότερων ετών, το έντυπο Μ.Δ. με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό Μ.Δ. Με την  είσοδο στο ηλεκτρονικό Μ.Δ., βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα τμήματα, ταξινομημένα ανά πεδίο. Αφού κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν Προσωρινή Αποθήκευση. Αυτή τη διαδικασία της Προσωρινής Αποθήκευσης μπορούν να την κάνουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι. Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της Οριστικοποίησης, μετά την ανακοίνωση των βαθμών. Μετά την Οριστικοποίηση, που πρέπει να γίνει μέσα στην προθεσμία, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να αλλάξουν το Μ.Δ. (πλην εξαίρεσης παρ. Δ2) Με την Οριστικοποίηση, το Μ.Δ. αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το οριστικοποιημένο Μ.Δ. να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους. Σε όλες τις ανωτέρω διαδικασίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή με ένα φιλικό στο χρήστη περιβάλλον, δίνει συνέχεια οδηγίες για τα βήματα του υποψηφίου. Για τη διαδικασία και την υποβολή του Μ.Δ., οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα παρέχουν υποστήριξη στους υποψηφίους και θα διατίθεται κάποιος υπολογιστής του σχολείου, αν αυτό ζητηθεί.

Μάθε περισσότερα για το μηχανογραφικό 2018 εδώ!

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Διευθυντές των Λυκείων;

Οι Διευθυντές των Λυκείων, οι καθηγητές και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας (ΚΕΣΥΠ), που είναι επιφορτισμένοι για την ενημέρωση και την παροχή κάθε βοήθειας στους υποψηφίους, θα βρίσκονται κοντά στους μαθητές και υποψηφίους καθ΄όλη τη διάρκεια και μέχρι την οριστική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. Κατά πρώτον, οι Διευθυντές των Λυκείων χρησιμοποιώντας τον 7ψήφιο κωδικό Σχολικής Μονάδας και τον κωδικό ασφαλείας της προηγούμενης χρονιάς, αποκτούν πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου στο σύνδεσμο http://school.it.minedu.gov.gr . Με τον κωδικό αυτό ο Διευθυντής ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν χειριστής, θα ελέγχουν την εξέλιξη της διαδικασίας, σύμφωνα και με τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής. Στη συνέχεια, κάθε υποψήφιος (ο ίδιος ή κάποιος εξουσιοδοτημένος από τον ίδιο) θα προσέρχεται στο Λύκειό του, θα ταυτοποιείται σε αυτό και κατόπιν θα δημιουργεί, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τον προσωπικό του κωδικό ασφαλείας (password) (βλ. ΚΕΦ. Β,Γ). Αν ανήκει σε κάποια ειδική κατηγορία (βλ. παρ. Δ1), προσκομίζει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έλεγχο με μια σχετική αίτηση. Το ΥΠΠΕΘ έχει δημιουργήσει αρχείο (βάση δεδομένων υποψηφίων έτους 2018) σύμφωνα με τις Αιτήσεις- Δηλώσεις του Μαρτίου. Αν πρόκειται για υποψηφίους ημερήσιων ΓΕΛ 2016 ή 2017 για το ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, αυτοί οι υποψήφιοι μπορούν να προσέρχονται για να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ και κατά προτίμηση στο ημερήσιο ΓΕΛ που είναι πλησιέστερο στην κατοικία τους ή στο Λύκειο αποφοίτησής τους. Για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17 Α΄), οι υποψήφιοι του 2016 διεκδικούν το 40% των θέσεων και οι υποψήφιοι του 2017 διεκδικούν το 60% των θέσεων εισακτέων.

Ο υποψήφιος θα μπορεί πλέον, με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) μέσω διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr να επεξεργαστεί και να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο, στη συγκεκριμένη προθεσμία. Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα παρέχονται στους υποψηφίους αναλυτικές οδηγίες χρήσης και υποβολής του μηχανογραφικού, χρήσιμοι σύνδεσμοι, στατιστικά και βάσεις εισαγωγής παλαιότερων ετών. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς υποχρεωτικά τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Για όσους υποψηφίους που, για οποιονδήποτε λόγο, επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειό τους, θα πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του Λυκείου, η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους.

Οι Δ/ντές των Λυκείων πρέπει να μεριμνήσουν ώστε :

α) όλοι οι υποψήφιοι να προσέλθουν για να δημιουργήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password)
β) να χαρακτηρίσουν τους (ελάχιστους) υποψηφίους που τυχόν ανήκουν σε μία ειδική κατηγορία  κατόπιν ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών και σύμφωνα με σχετική αίτηση του υποψηφίου γ) να παρακολουθούν και να ενημερώνουν τους υποψήφιους που δεν έχουν υποβάλει / οριστικοποιήσει το Μηχανογραφικό τους Δελτίο, για την προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου.

Εξυπακούεται ότι η όλη διαδικασία αφορά όλους τους υποψηφίους ΓΕΛ, είτε για το 90% (εξετάσεις το 2018) είτε για το 10% των θέσεων εισακτέων (χωρίς νέα εξέταση το 2018). Η διαδικασία αφορά και τους υποψηφίους του Παλαιού συστήματος έτους 2016, για το 10 % των θέσεων. Για τη διευκόλυνση των Λυκείων θα αποσταλεί σχετική εγκύκλιος από τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΠΕΘ που αφορά την υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου.

Δικαιούχοι υποβολής Μ.Δ. ΓΕΛ Δικαίωμα να υποβάλουν φέτος μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ έχουν οι υποψήφιοι που υπέβαλαν ΑίτησηΔήλωση και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 των ΓΕΛ. Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, θα γίνεται στο ΓΕΛ που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση.

Πως μπορεί να δημιουργήσει ένας υποψήφιος κωδικό ασφάλειας; 

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ που εξετάστηκαν φέτος, για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα/διαβατήριο. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή. Εξυπακούεται, ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής είναι η απόκτηση-κατοχή τίτλου απόλυσης για όλους τους υποψηφίους ΓΕΛ. Ένας επιπλέον έλεγχος από τους Δ/ντές των Εσπερινών ΓΕΛ θα γίνεται για τους υποψηφίους εσπερινών ΓΕΛ. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο υποψήφιος αυτός προσέρχεται στο εσπερινό ΓΕΛ, προκειμένου να δημιουργήσει προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα ζητείται από τον υποψήφιο βεβαίωση του οικείου σχολείου, από την οποία να προκύπτει ότι φοίτησε και τις δύο τελευταίες τάξεις στο Εσπερινό Λύκειο (απαιτείται πλήρης φοίτηση για όσους έλαβαν απολυτήριο από το σχολικό έτος 2012-2013 και εφεξής), εκτός αν υπάγεται σε εξαιρέσεις, οπότε αντί της βεβαίωσης φοίτησης υποβάλλει κατά περίπτωση: ι. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του ενός τουλάχιστον των γονέων ή ιι. Απόφαση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής από την οποία να προκύπτει η άνω του 67% αναπηρία του ενός τουλάχιστον των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλειά του ή ιιι. Βεβαίωση οικείου Λυκείου από την οποία να προκύπτει ότι ενεγράφη στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του ή ιv. Βεβαίωση οικείου φορέα ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου ακολουθούσε πρόγραμμα απεξάρτησης το οποίο λειτουργούσε τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας. Αν δεν προσκομίζει κάτι από τα ανωτέρω, δεν θα του αποδίδεται προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password).

Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Μαρτίου είχαν δηλώσει υποψηφιότητα για νέα εξέταση με τα ΓΕΛ, και τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, μετά την ανακοίνωση των βαθμών των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ προσέρχονται στο Λύκειό τους, ώστε να υπαχθούν στο ποσοστό του 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, εφόσον το επιθυμούν, και εφόσον το δικαιούνται, όσοι δηλαδή είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ το 2016 ή το 2017.

Δικαιούχοι υποβολής μηχανογραφικού δελτίου  ΓΕΛ για το 10% των θέσεων.

Δικαίωμα να υποβάλουν φέτος μηχανογραφικό δελτίο για το 10% έχουν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ το 2016 ή το 2017, οι οποίοι διεκδικούν το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους ανωτέρω υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, θα γίνεται σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους. Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Μαρτίου είχαν δηλώσει υποψηφιότητα για νέα εξέταση και τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, μετά την ανακοίνωση των βαθμών των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ προσέρχονται στο Λύκειό τους, ώστε να υπαχθούν στο ποσοστό του 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, εφόσον το επιθυμούν, και εφόσον το δικαιούνται, όσοι δηλαδή είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ το 2016 ή το 2017. Υπενθυμίζεται ότι για το 10% των θέσεων υπάρχουν δύο ξεχωριστά Μ.Δ. – ένα για τους υποψηφίους του Παλαιού Συστήματος έτους 2016 με 5 επιστημονικά πεδία και – ένα για τους υποψηφίους του Νέου Συστήματος έτους 2016 ή 2017 με 5 επιστημονικά πεδία, διαφορετικά όμως από αυτά του Παλαιού Συστήματος.

Δικαιολογητικά για τον κωδικό ασφαλείας

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ για το 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους κατά περίπτωση – οι υποψήφιοι ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ έτους 2016 με τα ημερήσια ΓΕΛ ή τα ημερήσια ΕΠΑΛ-Β΄ την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο και την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης έτους 2016. – οι υποψήφιοι με το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ έτους 2016 ή 2017 με τα ημερήσια ΓΕΛ την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο και τη Βεβαίωση συμμετοχής έτους 2016 ή 2017. Σε κάθε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Επιλογή προτιμήσεων για τους υποψηφίους ΓΕΛ (για το 10%). Υπενθυμίζεται ότι για το 10% των θέσεων υπάρχουν δύο ξεχωριστά Μ.Δ. – ένα για τους υποψηφίους του Παλαιού Συστήματος έτους 2016 με 5 επιστημονικά πεδία και – ένα για τους υποψηφίους του Νέου Συστήματος έτους 2016 ή 2017 με 5 επιστημονικά πεδία, διαφορετικά όμως από αυτά του Παλαιού Συστήματος.

Την ίδια περίοδο που όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password), προσέρχονται και οι κατωτέρω υποψήφιοι με τα δικαιολογητικά τους για έλεγχο, αν τυχόν ανήκουν σε κάποια από τις δύο παρακάτω ειδικές κατηγορίες υποβάλλοντας σχετική αίτηση:

α) Οι υποψήφιοι εκκλησιαστικών Λυκείων διεκδικούν επιπλέον θέσεις μόνο στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα και σχολές διεκδικούν τις ίδιες θέσεις με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης εκκλησιαστικών Λυκείων θα είναι ήδη χαρακτηρισμένοι στο ηλεκτρονικό Μ.Δ. ως ειδική κατηγορία χωρίς να προσκομίσουν στο Λύκειό τους κανένα απολύτως δικαιολογητικό, ενώ οι απόφοιτοι εκκλησιαστικών Λυκείων, προσκομίζουν απολυτήριο, απ΄ όπου προκύπτει ότι αποφοίτησαν από εκκλησιαστικό Λύκειο θα χαρακτηρίζονται ως ειδική κατηγορία από τον Διευθυντή του Λυκείου.

β) Οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που είναι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης του έτους 2016 (για το 10%) ή Βεβαίωσης Συμμετοχής έτους 2016 ή 2017 (για το 10%) που είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το 2018 ή όσοι συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις 2018 των ΓΕΛ εντάσσονται σε ειδική κατηγορία υποψηφίων. Οι υποψήφιοι αυτοί, πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειο βεβαίωση Δήμου του Νομού Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής τότε πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου να προκύπτει ότι μετεγγράφηκαν σ’ αυτόν, από Δήμο των ανωτέρω Νομών. Μετά τον έλεγχο της ανωτέρω βεβαίωσης, χαρακτηρίζονται από τον Διευθυντή του Λυκείου ως ειδική κατηγορία.

Αναίρεση Οριστικοποίησης – εκ νέου Οριστικοποίηση.

Με τις διατάξεις της Φ.253/193309/Α5 Υ.Α.(ΦΕΚ 2647Β΄/2015), ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος), μέσα στην προθεσμία υποβολής, ακόμα και αν έχει ήδη οριστικοποιήσει το Μ.Δ., μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα αποδεσμεύει τον υποψήφιο, αναιρώντας-ακυρώνοντας το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. Από εδώ και πέρα, το Μ.Δ. θα εμφανίζεται μόνο προσωρινά αποθηκευμένο (και ΟΧΙ οριστικοποιημένο). Ο υποψήφιος λοιπόν θα πρέπει να ξαναμπεί στην εφαρμογή εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών, να τροποποιήσει το Μ.Δ. και να το Οριστικοποιήσει εκ νέου (αυτό το τελικό Μ.Δ. θα αποκτήσει αυτόματα νέο αριθμό πρωτοκόλλου), γιατί αλλιώς δεν θα έχει Μ.Δ.

Υποβολή μοναδικού μηχανογραφικού δελτίου. Κάθε υποψήφιος είτε με νέα είτε χωρίς νέα εξέταση το 2018 δικαιούται να υποβάλει ένα μόνο μηχανογραφικό δελτίο, είτε ΜΟΝΟ με τα ΓΕΛ είτε ΜΟΝΟ με τα ΕΠΑΛ, είτε μόνο για το 90% είτε μόνο για το 10% των θέσεων.

Επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4468/2017 (ΦΕΚ 61 Α΄), οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους ΓΕΛ της τακτικής εξεταστικής περιόδου.

Πώς υποβάλλουν μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι των  ΕΠΑΛ;

Δικαίωμα να υποβάλουν φέτος μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ έχουν οι υποψήφιοι που υπέβαλαν ΑίτησηΔήλωση και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 των ΕΠΑΛ. Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, θα γίνεται στο ΕΠΑΛ που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση.

Δικαιολογητικά για τον κωδικό ασφαλείας

Οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ που εξετάστηκαν φέτος, για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα/διαβατήριο. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή. Εξυπακούεται, ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι η κατοχή πτυχίου και απολυτηρίου.

Δικαιούχοι υποβολής Μ.Δ. ΕΠΑΛ για το 10% των θέσεων.

Δικαίωμα να υποβάλουν φέτος μηχανογραφικό δελτίο για το 10% έχουν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ το 2016 ή το 2017, οι οποίοι διεκδικούν το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους ανωτέρω υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, θα γίνεται σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΕΠΑΛ, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους.

Όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Μαρτίου είχαν δηλώσει υποψηφιότητα για νέα εξέταση και τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, μετά την ανακοίνωση των βαθμών των πανελλαδικών εξετάσεων προσέρχονται στο Λύκειό τους, ώστε να υπαχθούν στο ποσοστό του 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, εφόσον το επιθυμούν, και εφόσον το δικαιούνται, όσοι δηλαδή είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ το 2016 ή το 2017.

Δικαιολογητικά για τον κωδικό ασφαλείας

Οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ για το 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους κατά περίπτωση
ΑΔΑ: .
– οι υποψήφιοι με το ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ έτους 2016 με τα ημερήσια ΕΠΑΛ-Α΄ την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο και τον πρωτότυπο τίτλο απόλυσης (απολυτήριο ΕΠΑ.Λ, πτυχίο Β΄ κύκλου ΤΕΕ, πτυχίο ΤΕΛ και πτυχίο Ναυτικών Λυκείων).

– οι υποψήφιοι με το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ έτους 2016 ή 2017 με τα ημερήσια ΕΠΑΛ την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο και τη Βεβαίωση συμμετοχής έτους 2016 ή 2017. Σε κάθε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Επιλογή προτιμήσεων για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ (για το 10%).

Για το 10% των ΕΠΑΛ υπάρχει ένα ενιαίο έντυπο Μ.Δ. έτους 2018. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ για το 10% των θέσεων, δικαιούνται να υποβάλουν Μ.Δ. που αντιστοιχεί στον τομέα τους, σύμφωνα με την αντιστοιχία των Τομέων των ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386/2016 (Α΄83) με τους Τομείς των ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 (Α΄193) καθώς και με τους Τομείς/Κλάδους της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που προβλέπεται σε άλλες σχετικές νομοθετικές διατάξεις παρελθόντων ετών, όπως καθορίστηκε με την Φ.151/43612/Α5 Υ.Α. (ΦΕΚ 983/Β΄/2018) για τις ανάγκες των διαδικασιών πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ..

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ έτους 2016 (με το ΠΑΛΑΙΟ ή με το ΝΕΟ σύστημα) όπως και οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑΛ έτους 2017 (ΝΕΟ σύστημα του Ν.4186/2013) οι οποίοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, μπορούν να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο έτους 2018, μόνο τμήματα των ΤΕΙ του Τομέα με τον οποίο ήταν υποψήφιοι κατά την τελευταία τους εξέταση (Πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑ.Λ 2016 και 2017 αντίστοιχα) όπως και της κοινής ομάδας σχολών και τμημάτων.

Δες και αυτό: Μηχανογραφικό 2018: Οι μαθητές επιλέγουν σχολές με βάση αυτό το κριτήριο!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;