Θερινό ηλιοστάσιο 2018: Το καλοκαίρι ξεκινά με τη μεγαλύτερη μέρα!
Θερινό ηλιοστάσιο 2018: Ξεκινάμε!

Θερινό ηλιοστάσιο 2018: Σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουνίου ξεκινάει επίσημα το καλοκαίρι!

Μπορεί ο καιρός να μην ήταν με το μέρος μας τις τελευταίες μέρες, αλλά σήμερα το Θερινό ηλιοστάσιο 2018 ξεκινά και είναι η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι είναι ίσως η ομορφότερη εποχή του χρόνου και ειδικά στην Ελλάδα το απολαμβάνουμε διότι είμαστε μια από τις χώρες όπου ο ήλιος δε σταματά να μας φτιάχνει τη διάθεση. Το Θερινό ηλιοστάσιο 2018 ξεκινά σήμετα στις  13:07 ώρα Ελλάδας.

Οι ημέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν και όπως κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Το θερινό ηλιοστάσιο και το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι οι ονομασίες που πλέον ακούγονται, αλλά αυτά τα ονόματα δεν ορίζουν μονοσήμαντα τα ηλιοστάσια, αφού, όπως και οι εποχές του έτους, το θερινό ηλιοστάσιο για το βόρειο ημισφαίριο είναι το χειμερινό για το νότιο (Ιούνιος) και αντιστρόφως.

Οι όροι βόρειο ηλιοστάσιο και νότιο ηλιοστάσιο υποδεικνύουν τη θέση του Ηλίου πάνω στην ουράνια σφαίρα όπως αυτός φαίνεται από τη Γη. Το βόρειο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Ιούνιο σε όλη τη Γη, οπότε ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου, ενώ το νότιο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Δεκέμβριο, όταν ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω. Οι όροι αυτοί θεωρούνται οι πλέον ουδέτεροι και σαφείς.

Οι όροι ηλιοστάσιο του Ιουνίου και ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου είναι εναλλακτικοί των όρων «θερινό»/«χειμερινό», αλλά χωρίς την αμφιβολία για το ποιο ημισφαίριο υπονοούν. Πάντως δεν χρησιμοποιούν όλοι οι κάτοικοι της Γης ηλιακό ημερολόγιο.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
ΗΜ
46 - 40
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;