Πολωνική Κουζίνα VS Σενεγαλέζικη Κουζίνα #WorldCupFood
Ποιος θα κερδίσει σε αυτή την γαστρονομική κόντρα ανάμεσα στους εκπροσώπους της Αφρικανικής και της Γηραιάς Ηπείρου;

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου συνεχίζεται και όλοι έχουμε μπει για τα καλά στον “πυρετό” της μπάλας. Σήμερα οι ομάδες που αγωνίζονται είναι η Πολωνία και η Σενεγάλη. Δύο χώρες με πολύ διαφορετικό πολιτισμό, κλίμα και φυσικά… γαστρονομική κουλτούρα.

Τέτοιες διαφορές είναι που ιντριγκάρουν εμάς τους λάτρεις του φαγητού! Έτσι βάζουμε τις δύο κουζίνες στο μικροσκόπιο για να δούμε τι λιχουδιές έχουν να μας προσφέρουν!

Πολωνική Κουζίνα

Ένα πράγμα είναι σίγουρο! Για κάποιον που ζει σε μια χώρα σαν την Ελλάδα και είναι συνηθισμένος στη μεσογειακή διατροφή, θα είναι δύσκολο να συνηθίσει τη βαριά βορειοευρωπαϊκή κουζίνα της Πολωνίας.

Λόγω του ψυχρού κλίματος, τα παραδοσιακά τους πιάτα είναι ΒΟΜΒΕΣ θερμιδών. Αγαπούν πολύ τις σούπες, τα κρέατα και τα λουκάνικα, καθώς επίσης και το ψωμί. Για να μην αναφέρω ότι στο μαγείρεμα χρησιμοποιούν το γνήσιο (φουλ στις θερμίδες και τα λιπαρά) βούτυρο.

Όπως καταλαβαίνεις, μπορεί το φαγητό τους να μην είναι ό,τι καλύτερο για τη σιλουέτα ανθρώπων σαν εμάς, που ζούμε σε μια χώρα με τόσο καλό κλίμα, αλλά για τους Πολωνούς είναι απαραίτητα τα πιο θερμιδούχα πιάτα για να μπορέσει να ανταποκριθεί το σώμα και ο οργανισμός τους στο κρύο.

Βασικά συστατικά που χρησιμοποιούν είναι: το παντζάρι, τα ξινολάχανο, τα αγγουράκια (πίκλες ή φρέσκα), τα μανιτάρια, τα λουκάνικα και το λάχανο. Επίσης η ξινή κρέμα και άλλα μπαχαρικά.

Σε ένα πολωνικό τραπέζι θα δοκιμάσεις: Bigos (διάφορα είδη κρέατος με λάχανο τουρσί, αποξηραμένα μανιτάρια, κρεμμύδια και λαχανικά), Zurek (σούπα από ξινή σίκαλη που σερβίρεται μέσα σε ψωμί και περιέχει λουκάνικα και βραστά αυγά), Μπορς (σούπα λαχανικών που περιέχει συνήθως παντζάρια), αρνίσια λουκάνικα (τα συνοδεύουν συνήθως με πατάτες), Befsztyk Tatarski (ταρτάρ από βόειο κρέας που συνοδεύεται από ωμά αυγά και αγγουράκια τουρσί).

Για επιδόρπιο στην Πολωνία επιλέγουν Szarlotka (που μοιάζει με τη μηλόπιτα), Packi (ντόνατς με μαρμελάδα) και Makowiec (ρολό κέικ με παπαρουνόσπορο).

Όπως είναι πολύ γνωστό, οι Πολωνοί έχουν παράδοση στην παραγωγή βότκας, ενώ παράγωγουν και ένα τοπικό ποτό, το υδρόμελο ή υδρόμελι. Προκύπτει από τη ζύμωση του μελιού και του μούστου και στη γεύση μοιάζει με κρασί που έχει όμως πολύ γλυκιά γεύση. Επίσης, οι μπύρες τους δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τις Τσέχικες και τις Γερμανικές.

Σενεγαλέζικη κουζίνα

Η κουζίνα της Σενεγάλης συνδυάζει αφρικανικές γεύσεις με γαλλική φινέτσα, καθώς για πολλά χρόνια οι Γάλλοι ασκούσαν επιρροή στη χώρα λόγω κατοχής.

Στη σενεγαλέζικη κουζίνα θα βρεις πιάτα που περιέχουν ψάρι, κοτόπουλο και πολλούς ξηρούς καρπούς.

Τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος που επιθυμεί να δοκιμάσει το φαγητό της Σενεγάλης είναι : Ceebu jenn (Ρύζι με ψάρι από τη Σενεγάλη), fataya (ένα είδος πιροσκί) και μεγάλα burgers που συνοδεύονται με τηγανητό αυγό μέσα. Μια σάλτσα που είναι αρκετά δημοφιλής είναι η σάλτσα από φιστίκια και πολλοί τη συνοδεύουν με ρύζι.

Τα γαλλικά cafes είναι αυτά που προσφέρουν σε τουρίστες και κατοίκους την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκιές παρασκευές όπως τάρτες, κέϊκ και άλλα νόστιμα εδέσματα που συναντάμε στη Γαλλική κουζίνα.

Στη Σενεγάλη συνοδεύουν το φαγητό τους με μπύρα και οι «ντόπιες» Gazelle και Flag συνοδεύουν εξαιρετικά τα πιάτα των Σενεγαλέζων. Μάλιστα, οι ντόπιοι προτιμούν να συνοδεύουν μια παγωμένη μπύρα με το Biltong (βοδινό παστό κρέας, καπνισμένο, σε μπουκίτσες).

Σε έπιασε λιγούρα; Διάλεξε τι προτιμάς να φας ενώ βλέπεις τον σημερινό αγώνα!

Ο κόσμος του φαγητού σε περιμένει στο deliveras.gr
Εδώ μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν το app για Android και iOs!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;