ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2018: Έρχονται αλλαγές στο πρόγραμμα;
ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2018: Δείτε αναλυτικά!

Η συζήτηση για το πρόγραμμα ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2018 έχει προκαλέσει ποικίλλες αντιδράσεις. Τόσο με την καθυστέρηση της έκδοσης της σχετικής απόφασης για την έναρξή του, όσο και με τη φύση του προγράμματος εν γένει.

Εξαιτίας αυτού, η Πανελλαδική Συσπείρωση Υπαλλήλων Εστίας & Κατοικίας του Οργανισμού, εισηγείται σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2018.

Με ανακοίνωσή της η Συσπείρωση Υπαλλήλων κάνει λόγο για μια νέα και εποικοδομητική προσέγγιση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης η οποία βασίζεται στην ουσιαστική ανάδειξη των παθογενειών της εργασιακής καθημερινότητας και των δικαιωμάτων τους.

Ο Κοινωνικός Τουρισμός, αποτελούσε το σημαντικότερο ανταποδοτικό κοινωνικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας με πάνω από 500.000 δικαιούχους ετησίως. Ως καθολικός διάδοχος ο ΟΑΕΔ, σχεδίασε και υλοποιεί το «δικό» του πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, με όρους και προϋποθέσεις που αποδεδειγμένα το κατατάσσουν στο πιο αποτυχημένο πρόγραμμα του.

Όπως υποστηρίζουν, πάνω από τα μισά προϋπολογιζόμενα κονδύλια δεν εκταμιεύονται, η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων δεν συμμετέχει, οι περισσότερες επιταγές των δικαιούχων δεν εξαργυρώνονται με αποτέλεσμα τόσο την οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων όσο και τον αποκλεισμό των φτωχών οικογενειών από λίγες ημέρες ξεκούρασης.

ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2018: Εκδόθηκε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η απόφαση!

”Μας είναι ιδιαίτερα ακατανόητο η επιλογή εφαρμογής κριτηρίων που σχετίζονται με την ανεργία, την οικογενειακή κατάσταση και την φτώχεια σε ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας. Δηλαδή σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος όσο πιο φτωχός είσαι, όσους περισσότερους μήνες άνεργος και με περισσότερα παιδιά τότε θα είσαι ο «τυχερός» που θα κερδίσεις την επιταγή κοινωνικού τουρισμού. Αφού λοιπόν πάρεις αυτήν την ηλεκτρονική επιταγή τότε θα πρέπει να πληρώσεις (ο άνεργος και ο φτωχός) τη δική σου συμμετοχή για το δωμάτιο, για τα έξοδα μεταφοράς σου και της διατροφής σου. Προφανώς καταλήγουμε ότι όταν κάποιοι σχεδίαζαν και αποφάσιζαν να τεθούν κριτήρια μοριοδότησης για τον Κοινωνικό Τουρισμό είχαν στο νου τους τα βοηθήματα ανεργίας όπως το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ και «μπερδεύτηκαν..»” αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ.

Όσοω αφορά την περσινή εμπλοκή οι υπάλληλοι μιλούν για πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που δεν υπήρχε για μια μεγάλη περίοδο και συμπεριλάμβανε τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το τριήμερο της Κ.Δευτέρας, της 25ης Μαρτίου και τις διακοπές του Πάσχα. «Ο ΟΑΕΔ εξαιτίας πολλών προβλημάτων που ομολογουμένως δημιουργήθηκαν αρκετά χρόνια τώρα, ανακοίνωσε τα οριστικά αποτελέσματα πέντε ολόκληρους μήνες ( 25 Απριλίου 2017) μετά την υποβολή των αιτήσεων (7-20 Νοεμβρίου 2016). Αυτή η τακτική ευχόμαστε να μην συνεχιστεί και την φετινή χρονιά αλλά όσο και αν το επιθυμούμε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το φετινό καλοκαίρι έχει χαθεί για τον Κοινωνικό Τουρισμό του ΟΑΕΔ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που συνεχίζουν να πληρώνουν τις εισφορές τους (0,35%) υπέρ της Εργατικής Εστίας. Ακόμη και εφόσον τα οριστικά αποτελέσματα ανακοινωθούν τον Ιούλιο, οι επιχειρήσεις θα έχουν οριστικοποιήσει τις κρατήσεις τους για τον Αύγουστο. Επομένως η υψηλή περίοδος τουρισμού Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου 2018 χάθηκε για τον Κοινωνικό Τουρισμό ΟΑΕΔ και οι ευθύνες είναι μεγάλες και σε πολλούς.» τονίζουν οι υπάλληλοι.

Όπως υποστηρίζουν κάθε χρόνο προτείνουν σε όλες τις Διοικήσεις ΟΑΕΔ να συστήσουν μια επιτροπή που θα αξιολογήσει το πρόγραμμα και θα προτείνει ριζικές αλλαγές στα κριτήρια του αλλά όπως αναφέρουν όλες οι Διοικήσεις και οι Υπουργοί Εργασίας συστηματικά αρνούνται να καθήσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν και να αποδεχτούν τα λάθη τους. «Αρνούνται να δουν το επιτυχημένο ανάλογο πρόγραμμα του ΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ και να υιοθετήσουν αντίστοιχα κριτήρια στον ΟΑΕΔ.»

Οι υπογράφοντες την ανακοίνωση, συμπληρώνουν επίσης «Μήπως τελικά δεν θέλουν να χορηγούνται στους δικαιούχους τα ποσά του προγράμματος και επιθυμούν να τα προσθέτουν στα γενικά πλεονάσματα του Κράτους μεταφέροντας τα συγκεκριμένα ποσά στην Τράπεζα Της Ελλάδας που δίνει και το μεγαλύτερο επιτόκιο ;»

Οι λύσεις που προτείνουν οι υπάλληλλοι του ΟΑΕΔ είναι οι εξής:

  • Αναθεώρηση και αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού με την επαναδιάθεση των κονδυλίων που δεν εκταμιεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια
  • Αύξηση των δικαιούχων-ωφελούμενων του προγράμματος (500.000)
  • Εκπόνηση τριήμερου εκδρομικού προγράμματος χωρίς την οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όσοι δεν έχουν την οικονομική άνεση
  • Εξαίρεση από την επιλογή και αυτόματη συμμετοχή για τις οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, ΑΜΕΑ, τριτέκνων, πολυτέκνων και ανέργων κάθε χρόνο
  • Κατηγοριοποίηση του ποσού της συμμετοχής των δικαιούχων και της επιχορήγησης ΟΑΕΔ προς τις επιχειρήσεις σε χρονικές περιόδους χαμηλής, μεσαίας και υψηλής τουριστικής κίνησης
  • Κατηγοριοποίηση των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδας με αυξημένα κίνητρα για τις περιοχές μεγάλης ανεργίας και χαμηλής τουριστικής κίνησης έτσι ώστε να τονωθούν οικονομικά οι τοπικές οικονομίες
  • Εκπόνηση προγράμματος για επισκέψεις σε υδροθεραπευτήρια και ιαματικές πηγές.
  • Ένταξη στο πρόγραμμα των συνταξιούχων και των υπαλλήλων ΟΑΕΔ στα πρότυπα του προγράμματος του ΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ.
  • Χορήγηση μεγάλων εκπτώσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους κοινωνικούς τουρίστες

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιείται το πρόγραμμα ενίσχυσης των νησιών του Αιγαίου που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές ροές με την δεκαήμερη δωρεάν παραμονή των δικαιούχων-ωφελούμενων. Μια ιδέα-πρόταση που υποστηρίζουν ότι ήταν του επικεφαλής της παράταξής της Πανελλήνιας Συσπείρωσης η οποία υιοθετήθηκε από την νυν Διοίκηση ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;