Κάνει ένα μπλουζάκι τον ακτιβιστή;
Διάβαζα ένα άρθρο σε ένα περιοδικό για τα μπλουζάκια των ακτιβιστών. Πώς δηλαδή μεγάλοι οίκοι γράφουν πάνω στα μπλουζάκια τους κοινωνικά μηνύματα και πώς αυτό είναι «πολύ αποτελεσματικό εργαλείο».

Το διαβάζα τρεις φορές για να βεβαιωθώ ότι δεν διαβάζω λάθος και, παρόλα αυτά, εξακολουθώ να απορώ…Είμαστε στα καλά μας;

Συμφωνώ ότι κάποια από αυτά τα μπλουζάκια, που τα πληρώνεις χρυσά ενώ είναι ένα ύφασμα τε-λευ-ταί-ο, μπορούν να αποφέρουν κάποια οικονομική βοήθεια ΑΝ τα έσοδα πάνε για κάποιον κοινωνικό σκοπό. Αλλά ότι το να γράφεις μια μαλακία στο μπλουζάκι πάνω θεωρείται επιτυχημένος ακτιβισμός με ξεπερνά.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το ότι η μόδα βοηθά με αυτόν τον τρόπο για κοινωνικά θέματα. Δηλαδή δεν θα ήταν πιο αποτελεσματικό να αποφασίσει ο κάθε Ζάρας να ράβει τα ρούχα του σε ανθρώπινες συνθήκες, είναι όμως τέρμα επιτυχημένο να φοράς στο μπλουζάκι σου το logo hasta la victoria siempre που είπε ο Τσε Γκεβάρα.

Αλήθεια τώρα, ποιος σοβαρός άνθρωπος τα πιστεύει αυτά; Δηλαδή επειδή γράφτηκε σε ένα μπλουζάκι «cancel Brexit», ακυρώθηκε; Υπάρχει αυτή η ψευδαίσθηση στον κόσμο;

Θα μου πείτε ότι για να γίνονται, πουλάνε. Πουλάνε γιατί «πουλάνε» επαναστατικότητα, όπως και όλες οι ψευτο-μάγκικες αναρτήσεις στα social media που ρίχνουν κυβερνήσεις σε δέκα λεπτά και ακυρώνουν αποφάσεις δικαστηρίων με ένα κλικ. Γιατί σε αυτήν την εποχή ζούμε, της εύκολης επανάστασης. Επανάστασης των ονείρων όμως, γιατί μέχρι εκεί φτάνει. Και τέτοια είναι τα αποτελέσματά της.

Απορούμε άραγε γιατί θεωρούμε πολιτική δήλωση μια ανάρτηση στο facebook και δεν θεωρούμε πολιτική δήλωση το να σταματάμε να ψωνίζουμε από τα Ζάρα, που δεν μας εκφράζει ο τρόπος παραγωγής τους; Να σημειώσω εδώ ότι τα Ζάρα είναι ένα τυχαίο παράδειγμα, βάλτε ό,τι θέλετε στη θέση τους. Ή είναι πολιτική δήλωση να ψωνίζεις το μπουφάν Burberry στα χρώματα της σημαίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αλλά ταυτόχρονα να κουνάς συγκαταβατικά το κεφάλι όταν έρχεται το θέμα των δικαιωμάτων τους; Φυσικά, αυτό το παράδειγμα ισχύει ΑΝ κατανοείς τι φοράς και δεν λες ότι απλά φοράς ένα μπουφάν στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Αν κάποιος θέλει να κάνει μια “δήλωση”, την κάνει με πράξη, δεν την κάνει με ένα μπλουζάκι ή σε πιο γενικό πλαίσιο, μια ανάρτηση στα social media. Και αν η μόδα θέλει να έχει ενεργό ρόλο στα κοινωνικά θέματα, ας φροντίσει να ρίξει τις εξωφρενικές τιμές της, ας δώσει κάπου τα έσοδά της, ας φτιάξει στην τελική νούμερα για κανονικές κοπέλες και ας προωθήσει ένα υγιές πρόσωπο. Και ας αφήσει τα επαναστατικά συνθήματα γι’ αυτούς που ξέρουν πού και πότε και πώς θα τα χρησιμοποιήσουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;