Εσύ αυτο-βελτιώθηκες…;
Κάνω από τώρα τη δήλωση, για να μην παρεξηγηθούμε, ότι στο σημερινό άρθρο δεν αναφέρομαι στους επαγγελματίες ψυχολόγους (ιδιαίτερη υπογράμμιση στο επαγγελματίες παρακαλώ…).

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επάγγελμα που είναι ανάγκη και λύση για πολλούς ανθρώπους και δεν θα πρέπει να το υποτιμάμε ή να το “στιγματίζουμε” σε καμία των περιπτώσεων.

Αυτό στο οποίο αναφέρομαι σήμερα είναι αυτό το νέο φρούτο της αυτο-βελτίωσης, με το self-coaching να είναι παντού, και κυρίως να γίνεται από όλους-κουτσούς στραβούς. Από το πουθενά, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια άνθρωποι που μας καλούν να «βρούμε τον εαυτό μας», να «ανακαλύψουμε τα θέλω μας», να «φέρουμε στην επιφάνεια το πραγματικό εγώ μας».

Πότε έγινε μόδα αυτό το πράγμα;

Και όχι τίποτα άλλο, πέρα από ότι το βλέπουμε σε διαφημίσεις σε ΟΛΑ τα social media, οι «προπονητές» έχουν κατακλύσει και την τηλεόραση. Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι αυτοί που τα λένε είναι τέρμα αντιπαθητικοί (το οποίο κάτι λέει…). Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά που λένε είναι η…απλή λογική. Και εδώ είναι να απορείς…Από πότε χρειάζεσαι κάποιον άλλον να σε καθοδηγεί στο τι θα κάνεις, ακόμα και στα πιο απλά; Από πότε πρέπει να πληρώσεις κάποιον για να σου πει πράγματα που κάθε άνθρωπος με λίγο μυαλό θα έπρεπε να μπορεί να τα σκεφτεί μόνος του;

Επανέρχομαι εδώ και υπογραμμίζω ότι ναι, υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να έχουν ιατρική βοήθεια. Ναι, συμφωνώ και αυτό είναι άλλο. Εντελώς άλλο και πολύ σημαντικό. Αυτό που λέω εγώ είναι οι συμβουλές που λέμε στις φίλες μας και όμως αυτοί τις πουλάνε για δικές τους με τη σφραγίδα του ειδικού. Και ειλικρινά απορώ πώς άνθρωποι τις ακούν και είναι έκπληκτοι που δεν το είχαν σκεφτεί νωρίτερα.

Πέρα από την πλευρά των «προπονητών», έχουμε την πλευρά των «αθλητών», που εκεί νομίζω ότι υπάρχει το θεματάκι. Είναι δυνατόν να έχουμε χάσει τόσο τη λογική μας που να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα πιο βασικά θέματα; Να μην ξέρουμε πώς να φροντίσουμε τον εαυτό μας στην καθημερινότητά μας, στις σχέσεις μας, στις δουλειές μας; Στην τελική, ένστικτο επιβίωσης δεν έχουμε ώστε να προστατευτούμε όταν κάποιος πάει να μας κάνει κακό;

Όπως λέω συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να απορεί κανείς πώς ζούσαμε τόσο καιρό χωρίς όλα αυτά τα «λούσα». Πώς επιβιώσαμε χωρίς τους «προπονητές» και τις «σούπερ τροφές»-για να πάω σε άλλο αντικείμενο που σηκώνει κουβέντα; Στις σπηλιές ήμασταν μάλλον, πρωτόγονοι….

Μάλλον ξεχάσαμε να σκεφτόμαστε με το μυαλό μας και θέλουμε κάποιος άλλος να μας καθοδηγήσει, να κάνει όλη τη δουλειά. Να δω τι άλλο θα «παραδώσουμε»…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;