Αναβλητικότητα: Σε τι οφείλεται και πώς να την νικήσεις!
Η αναβλητικότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα σου. Δες πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις!

 

 

Σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόυντ η Αρχή της ευχαρίστησης μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αναβλητικότητα κάποιος μπορεί να προτιμά την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων και να καθυστερεί τις εργασιών που προκαλούν άγχος

Το 1/5 των ενηλίκων τείνουν να αναβάλουν τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Psychology Today, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αυξημένο άγχος, μειωμένες επιδόσεις στα επαγγελματικά τους, τύψεις και αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία. Η αναβλητικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια αυτοαναιρούμενη συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από βραχυπρόθεσμα οφέλη αλλά μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Γιατί πολλοί άνθρωποι τείνουν να αναβάλουν για αύριο όσα πρέπει να κάνουν άμεσα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τουλάχιστον 5 λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους στην αναβλητικότητα:

1.Οι άνθρωποι που δεν έχουν καλή σχέση με τον εαυτό τους, τείνουν να αισθάνονται περισσότερο άγχος κάθε φορά που έχουν μια υποχρέωση ή πρέπει να ολοκληρώσουν μια εργασία με αποτέλεσμα να αναβάλουν τις υποχρεώσεις τους!

2. Οι γονείς, τα αδέρφια ή σημαντικά πρόσωπα στη ζωή σας που θεωρείτε πρότυπα μπορεί να σας έμαθαν να είστε αναβλητικοί. Μάθετε από τα λάθη τους και προσπαθήστε να έχετε πρότυπα στη ζωή σας που έχουν θετική επίδραση στην καθημερινότητά σας.

3.Αναβάλλετε επειδή δεν πιστεύετε ότι θα είστε αποτελεσματικοί. Πολλές φορές αν δεν προσπαθήσουμε δεν καταφέρνουμε τίποτα.

4.Δεν έχετε χρόνο: Οι περισσότεροι αναβάλουμε κάτι επειδή πιστεύουμε ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο .

5.Είστε τελειομανείς: Περιμένετε την ιδανική στιγμή ώστε να ασχοληθείτε με μια συγκεκριμένη υποχρέωση.

Πώς να αντιμετωπίσεις την αναβλητικότητα:

1. Όρισε το πιο σημαντικό πράγμα της ημέρας σου και ξεκίνα με αυτό.

2. Βάλε ξυπνητήρι σε μισή ώρα, δούλεψε για τόσο χωρίς διάλειμμα και όταν περάσει η ώρα κάνε δέκα λεπτά διάλειμμα

3. Απομάκρυνε ότι σου αποσπά την προσοχή. Με τα emails, τα παιχνίδια, το chat κι άλλα τέτοια που είναι έτοιμα μπροστά σου ν’ ανοίξουν με μια μόνο κίνηση, είναι πιο εύκολο να αφήνεις τις δουλειές σου όλο για αργότερα. Κλείσε τις ειδοποιήσεις του email σου, κλείσε τυχόν παιχνίδια, αποσυνδέσου κι απ’ το Internet αν δε σου χρειάζεται στη δουλειά σου, και καθάρισε το γραφείο σου. Τώρα είσαι έτοιμος να επικεντρωθείς σε αυτή τη μια δουλειά που έχεις να κάνεις για την ώρα.

4. Μόνο για 10 λεπτά. Αν μια δουλειά σου φαίνεται βουνό, πες στον εαυτό σου ότι θα καθίσεις να την κάνεις μόνο για 10 λεπτά. Δε θα χαλάσει ο κόσμος μ’ αυτά τα 10 λεπτά. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές θα δεις ότι από μόνος σου θα θέλεις να καθίσεις παραπάνω – όλο το θέμα είναι να ξεπεράσεις τη δυσκολία του να καθίσεις κάτω και να αρχίσεις τη συγκεκριμένη δουλειά.

5. Οι προθεσμίες, για μένα και πολλούς άλλους, είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για να ολοκληρώσουμε μια δουλειά. Αν ορίσεις μια προθεσμία για τη δουλειά που έχεις να κάνεις, είναι πολύ πιθανό να την τηρήσεις και να τελειώσεις τη δουλειά στην ώρα της. Βέβαια, την πίεση της προθεσμίας πολλοί την αισθάνονται αφού περάσει η προθεσμία, αλλά και πάλι, ακόμα και τότε κάπως λειτουργεί.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1