Γκιγιέρμο Άρο: Τον Μεξικανό αστρονόμο τιμά η Google με doodle!
Μάθε περισσότερα για τον Γκιγιέρμο Άρο και το έργο του!

Ο Γκιγιέρμο Άρο ήταν σπουδαίος αστρονόμος από το Μεξικό και γεννήθηκε σαν σήμερα 21 Μαρτίου 1913. Η Google λοιπόν τον τιμά, αφιερώνοντας ένα doodle σ’ συτόν και την πολύτιμη συμβολή του στην επιστημονική κοινότητα.

Γεννημένος στην Πόλη του Μεξικού, όπου και μεγάλωσε κατά την περίοδο της Μεξικανικής Επανάστασης, ο Γκιγιέρμο Άρο έκανε σπουδές πάνω στην Φιλοσοφία στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM).

Το ενδιαφέρον του στράφηκε γρήγορα όμως προς την αστρονομία, και έτσι κατάφερε με σύμμαχο τον ενθουσιασμό του γι’ αυτήν, να προσληφθεί το 1943 ως βοηθός στο νεοϊδρυμένο Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο της Τοναντζίντλα. Ωστόσο θέλοντας να διευρύνει τη γνώση του και την εκπαίδευσή του στο αντικείμενο, βρέθηκε στις ΗΠΑ, όπου και εργάστηκε για έναν χρόνο στο Αστεροσκοπείο του Χάρβαρντ.

Το 1945 επέστρεψε πίσω στο Μεξικό και συνέχισε να εργάζεται στο Αστεροσκοπείο της Τοναντζίντλα, όπου ήταν υπεύθυνος για την έναρξη λειτουργίας του νέου φωτογραφικού τηλεσκοπίου Σμιντ των 61-79 cm. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στους ακραία ερυθρούς και ακραία κυανούς αστέρες. Το 1947 διορίσθηκε στο Αστεροσκοπείο Τακουμπάγια του UNAM.

Η συμβολή του Γκιγιέρμο Άρο στην Παρατηρησιακή Αστρονομία, υπήρξε σημαντική, ιδιαίτερα με το τηλεσκόπιο Σμιντ της Τοναντζίντλα. Κατάφερε να ανίχνευσει πολλά πλανητικά νεφελώματα προς την κατεύθυνση του κέντρου του Γαλαξία και ανακάλυψε, ανεξάρτητα από τον Τζορτζ Χέρμπιγκ, τις συμπυκνώσεις σε μοριακά νέφη μεγάλης πυκνότητας κοντά σε περιοχές πρόσφατης δημιουργίας νέων αστέρων, που ονομάζονται σήμερα προς τιμή τους Αντικείμενα Χέρμπιγκ-Άρο. Ο Άρο και συνεργάτες του ανεκάλυψαν αστέρες εκλάμψεων στην περιοχή του Νεφελώματος του Ωρίωνα, και αργότερα σε αστρικές ομάδες διαφορετικών ηλικιών. Η έντονη δραστηριότητά του ως προς την ανίχνευση αστέρων εκλάμψεων συνεχίσθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Δικό του ερευνητικό πρόγραμμα ήταν ο κατάλογος των 8.746 κυανών αστέρων προς την κατεύθυνση του Βόρειου Γαλαξιακού Πόλου, που δημοσιεύθηκε από κοινού με τον W.J. Luyten το 1961, εργασία που διεκπεραίωσε το τηλεσκόπιο Σμιντ των 122 cm του Πάλομαρ με χρήση της απεικονιστικής τεχνικής τριών χρωμάτων που είχε αναπτυχθεί στην Τοναντζίντλα.

Επιπλεόν, οφείλεται και η ανακάλυψη πολλών αστέρων του τύπου T Ταύρου, ένα υπερκαινοφανή, πάνω από 10 καινοφανείς και ένα κομήτη.

Η συμβολή του Γκιγιέρμο Άρο στην ανάπτυξη του επιστημονικού κλάδου της αστρονομίας στο Μεξικό, υπήρξε καθοριστική, όχι μόνο λόγω του δικού του προσωπικού έργου και ανακαλύψεων, αλλά και μέσω τοτ ρόλου που έπαιξε στην ανάπτυξη νέων ιδρυμάτων στο Μεξικό, που αποτέλεσαν φορείς προόδου της αστρονομίας στη χώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;