Το Σούπερ Μπλε Ματωμένο Φεγγάρι «έρχεται» - Μάθε τα πάντα για αυτό! (video)
To Σούπερ Μπλε Ματωμένο Φεγγάρι μπορεί να μοιάζει «λωσσοδέτης» αλλά σίγουρα θα είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα!

Το  Σούπερ Μπλε Ματωμένο Φεγγάρι αναμένεται με μεγάλη αγωνία και σίγουρα θα μας εντυπωσιάσει!

Μετά από 150 χρόνια, το λεγόμενο Σουπερ Μπλε Ματωμένο Φεγγάρι θα εμφανιστεί στον ουρανό στις 31 Ιανουαρίου, καθώς  οι κάτοικοι του Βόρειου ημισφαιρίου (είμαστε και εμείς μέσα σε αυτό), θα έχουν την ευκαιρία να απολάυσουν ένα θέαμα σπάνιο. Τελυταία φορά που καταγράφηκε το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν στις 31 Μαρτίου του 1866 και όπως καταλαβαίνεις είναι σπουδαίο!

Το Σουπερ Μπλε Ματωμένο Φεγγάρι θα είναι ορατό στην Ανατολική Ασία, σε περιοχές του Ατλαντικού, στις δυτικές ακτές της Βορείου Αμερικής. Οι ανατολικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και στην Ευρώπη θα μπορούν να το δουν αλλά δε θα είναι τόσο έντονο.

Μέσω διαδικτύου, θα καλύψει η NASA το φαινόμενο με live streaming και όπως δήλωσε επιστήμονας  κάνοντας χιούμορ:

«Όσοι δεν θα είναι σε θέση να το δουν, δεν μπορούν να περιμένουν άλλα 150 χρόνια για να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία».

Η επιπρόσθετη πανσέληνος που είναι δυνατό να συμβεί στη διάρκεια είτε ενός ημερολογιακού μήνα) είτε μιας εποχής του έτους  ονομάζεται μπλε φεγγάρι παρόλο που ο όρος δεν το αντιπροσωπεύει τελείως. Δηλαδή δε γίενται μπλε απλά υπάρχουν κάποιες αποχρώσεις του χρώματος στο ουράνιο σώμα.

Το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων είναι κατά μέσο όρο περίπου 29,53 ημέρες και υπάρχουν περίπου 365,24 ημέρες σε ένα τροπικό έτος. Επομένως υπάρχουν περίπου 12,37 πανσέληνοι σε ένα τροπικό έτος, το οποίο σημαίνει ότι τα περισσότερα έτη έχουν 12 πανσελήνους αλλά κάθε 2 ή 3 έτη έχουν 13. Αυτή η «επιπλέον» πανσέληνος πέφτει, φυσικά, σε μία από τις τέσσερις εποχές του έτους και έτσι η εποχή εκείνη έχει 4 πανσελήνους αντί για 3. Η τρίτη πανσέληνος εκείνης της εποχής, που πέφτει πολύ νωρίς για την εποχή της, ονομάζεται «μπλε φεγγάρι» και είναι εμβόλιμη κατά τρόπο ώστε το τέλος της εποχής να σηματοδοτείται από την τέταρτη πανσέληνο κι έτσι να διορθώνεται το σφάλμα.

Mια παρερμηνεία του παραπάνω ορισμού στο αμερικανικό περιοδικό ερασιτεχνικής αστρονομίας Sky & Telescope του Μαρτίου 1946, την οποία επανέλαβε η δημοφιλής ραδιοφωνική εκπομπή Stardate τον Ιανουάριο του 1980, κατάφερε να δώσει την ονομασία του στο μπλε φεγγάρι . Το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων είναι κατά μέσο όρο περίπου 29,53 ημέρες ενώ ένας ημερολογιακός μήνας δύναται να έχει 30 ή και 31 ημέρες, συμβαίνει κατά καιρούς (κάθε 2 με 3 έτη) να πέφτουν δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, η μία κοντά στην αρχή και η άλλη κοντά στο τέλος του.

Φυσικά, ο όρος που χρησιμοποιείται γαι το φαινόμενο είναι ξεχωριστός εξαιτίας της σπανιότητας του. Στα αγγλικά χρησιμοποιείται η φράση «once in a blue moon» γαι να τονίσει τη σπανιότητα ενός συμβάντος ή γεγονότος. Αλλά όντως αν παρατηρήσει κάποιος το φεγγάρι όταν συμβεί το σπάνιο φαινόμενο μπορεί να ξεχωρίσει ορισμένες μπλε αποχρώσεις!

Όπως και να χει θα ‘ναι μαγικό!

Δες και αυτό: 8 τύποι που πρέπει να καταδικαστούν επειδή κατέστρεψαν τα μακαρόνια! (photos)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;