Χωρισμός: Πώς να το ξεπεράσω; Τα στάδια του πένθους.
Όσο κι αν σε πλήγωσε ένας χωρισμός, μάθε πως θα τον ξεπεράσεις.

Όλοι μας έχουμε περάσει στην ζωή μας διάφορες άσχημες καταστάσεις! Καταστάσεις από τις οποίες πιστεύουμε, πως δεν θα τα καταφέρουμε, να ανακάμψουμε ποτέ! Και όταν τελικά τις ξεπερνάμε αναρωτιώμαστε, πως είναι δυνατόν, να στεναχωριόμασταν τόσο πολύ… Μία τέτοια κατάσταση είναι και ο χωρισμός

Υπάρχουν χωρισμοί και χωρισμοί. Χωρισμοί που μας ρίχνουν στο κρεβάτι για μέρες ολόκληρες, χωρίς να θέλουμε, να μιλήσουμε σε κανέναν. Χωρισμοί που με ένα-δύο ποτάκια παραπάνω και καλούς φίλους μας κάνουν, να ξεχνάμε κάπως και χωρισμοί που μετά από πέντε λεπτά δεν θυμόμαστε καν το όνομα του ατόμου, που χωρίσαμε.

Σε  όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, υπάρχει μία και μόνο αλήθεια, που πρέπει, να λάβεις σοβαρά υπόψιν σου και να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο!

Η Elisabeth Kübler-Ross περιέγραψε πέντε φάσεις, από τις οποίες περνάει ο άνθρωπος, για να αποδεχτεί τελικά τον θάνατο. Ναι καλά άκουσες τον θάνατο! Ως θάνατος ορίζεται εκτός από την κυριολεκτική  έννοια του σωματικού θανάτου και κάθε απώλεια (μικρή ή μεγάλη).

Όσο κι αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις, με τον ίδιο τρόπο που ένας ασθενής με μια θανατηφόρα ασθένεια περνάει από κάποια στάδια, για να συνειδητοποιήσει την κατάσταση του και στο τέλος να την αποδεχτεί,  διαχειριζόμαστε και κάθε μικρή απώλεια, που μας συμβαίνει, όπως π.χ. το σπάσιμο ενός αγαπημένου αντικειμένου ή έναν…. χωρισμό.

Αυτό το μοντέλο πρωτοεμφανίσθηκε στο βιβλίο της Elisabeth Kübler-Ross “On Death and Dying” (“Περί θανάτου και του να πεθαίνεις”) το 1969 και αυτές οι φάσεις γίνανε γνωστές ως “Τα πέντε στάδια του πένθους“.

Είναι αναπόφευκτο το γεγονός, πως θα περάσουμε από αυτά τα στάδια σε κάθε τι που χάνουμε. Ο λόγος που δεν γίνεται όμως αντιληπτό από όλους και σε κάθε περίπτωση, είναι επειδή ανάλογα την σοβαρότητα, που έχει για εμάς μία κατάσταση, μπορεί να περάσουμε από αυτά τα στάδια μέσα σε ένα λεπτό ή και λιγότερο, ενώ αν είναι κάτι πολύ σημαντικό, να παραμένουμε κολλημένοι σε κάποιο στάδιο ή γενικότερα, να διαρκεί πολύ περισσότερο αυτή η διαδικασία.

Το σημαντικό είναι να καταλάβεις, πως κάποιες φορές είναι θετικό, να αποδέχεσαι κάποια πράγματα και να αφεθείς σε αυτή τη διαδικασία. Κάποιες φορές πρέπει να στεναχωρηθούμε. Πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας, να πενθήσει κάποιον που αγάπησε. Κάποιον που επένδυσε πράγματα πάνω του. Να πενθήσει τα συναισθήματά του και αυτά που θεωρεί “πως έχασε”. Γιατί μόνο μέσα από το πένθος θα καταφέρει, να το ξεπεράσει. Όσο φαινομενικά νομίζεις, πως προστατεύεις τον εαυτό σου και τον αποπροσανατολίζεις, για να μην σκέφτεται ή στεναχωριέται, απλώς παρατείνεις την κατάσταση και καθυστερείς την διαδικασία της αποδοχής και του να είσαι κάποια στιγμή πραγματικά καλά και να προχωρήσεις!

Σκέψου το λοιπόν…

Τα στάδια του πένθους είναι :

 

 

Επόμενο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;