Dolores O' Riordan: Η τραγική ιστορία «πίσω» από το τραγούδι Zombie που έκανε τους Cranberries πασίγνωστους
Η Dolores O' Riordan έγραψε το θρυλικό κομμάτι μετά από μαι τραγική ιστορία!

Η Dolores O’ Riordan ήταν «υπεύθυνη» για την παγκόσμια επιτυχία καθώς έγραψε του στίχους του «επαναστατικού» τραγουδιού που παίζει ακόμη και σήμερα στα ραδιόφωνα και γνωρίζουν και οι νεότερες γενιές.

Το συγκρότημα Cranberries είχε καταφέρει με τα τραγούδια «Linger» και «Dreams» να γνωρίσει την επιτυχία, αλλά το «Zombie» απογείωσε την καριέρα τους και έγινε παγκόσμια επιτυχία με αποτέλεσμα να θεωρούνται ένα άκρως επιτυχημένο συγκρότημα σε όλον τον κόσμο.

Η μουσική του συγκροτήματος χαρακτηριζόνταν ως αιθέρια, απλή alternative rock, αλλά μετά το release του «Zombie», ο ήχος άλλαξε και έγινε πιο σκληρός καθιστώντας το κομμάτι ως ένα πολεμικό τραγούδι στο οποίο η Dolores O’ Riordan  έκανε το λεγόμενο yodelling (τρόπος διαχείρισης της φωνής που μοιάζει με τρέμουλο) και δημιούργησαν ιστορία.

Dolores O’ Riordan: «Έσβησε» ξαφνικά η φωνή των Cranberries (video)

Οι στίχοι που έγραψε η τραγουδίστρια έλεγαν μια ιστορία. Τραγούδησε για τη βία που υπήρχε στη Νότια Ιρλανδία και καθημερινά υπήρχαν πρωτοσέλιδα αναφερόμενα σε αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατούσε.

Στις 20 Μαρτίου του 1993, μια βόμβα τοποθετήθηκε σε έναν κάδο σκουπιδιών στο Warrington σκοτώνοντας τους 12 χρονο Tim Parry και τον τρίχρονο Jonathan Ball, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν. Το συμβάν είχε σοκάρει την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την τραγουδίστρια η οποία είχε δηλώσει τότε:

«Θυμάμαι βρισκόμουν στην Αγγλία όταν συνέβη το περιστατικό. Είχα στεναχωρηθεί πολύ με αυτό που συνέβη. Αυτές οι βόμβες «χτυπάνε» παντού. Θα μπορούσε να πεθάνει οποιοσδήποτε. Είναι δύσκολο να τραγουδάς για τέτοια γεγονότα. Όταν είσαι νέος έχεις άγνοια κινδύνου και δε σε νοιάζει. Καθώς μεγαλώνει καταλαβαίνεις τον κίνδυνο και τι μπορεί να προκληθεί».

Η Dolores O’ Riordan έγραψε το κομμάτι τελείως αβίαστα μόνη της σε ένα διαμέρισμα, ανάμεσα σε περιοδείες, που έκανε με το συγκρότημα και ενώ αρχικά είχε γραφτεί για να συνοδεύεται μόνο από ακουστική κιθάρα, προστέθηκαν έπειτα τα τύμπανα και η ηλεκτρονική, κάνοντας το ένα απόλυτα ροκ τραγούδι.

Το τραγούδι «Ζombie» ηχογραφήθηκε στο Δουβλίνο από τον παραγωγό Stephen Street και στόχος του συγκροτήματος ήταν να ακουστεί δυνατά το μήνυμα που ήθελαν να μεταδώσουν στον κόσμο.

Το 2017 το συγκρότημα ηχογράφησε με την Irish Chamber Orchestra το τραγούδι για τον δίσκο Something Else  και είναι μια πιο soft εκδοχή του θρυλικού τραγουδιού!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
ΤΕΛ
87 - 91
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
ΗΜ
48 - 37
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;