Φοβίες: Οι πέντε πιο συνηθισμένες φοβίες στους ανθρώπους!
Ο φόβος είναι ένα απόλυτα υγιές και φυσιολογικό συναίσθημα, απαραίτητο για την επιβίωση και την εξέλιξη του ανθρώπου.

Κάθε άνθρωπος  (εκτός από ορισμένες κλινικές περιπτώσεις) διαθέτει κάποιους αισθητήρες. Έτσι, κάθε φορά που αισθάνεται, πως βρίσκεται σε κίνδυνο η ψυχική ή η σωματική του ακεραιότητα, ενεργοποιούνται. Αυτό το αίσθημα που νιώθουμε αυτές τις φορές ονομάζεται φόβος. Ο φόβος είναι ένα απόλυτα υγιές και φυσιολογικό συναίσθημα. Είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την εξέλιξη του ανθρώπου.

Στην πραγματικότητα ο φόβος, αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας για τον άνθρωπο. Μέσω του φόβου δεν του επιτρέπεται, να προβαίνει σε πράξεις παράτολμες, που θα μπορούσαν να τον βλάψουν. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως έναν μηχανισμό “αρτημέλειας”. Οι φοβίες, αποτελούν κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι η μετουσίωση του υγιή και λογικού φόβου σε παράλογο.

Ακομα και οι φοβίες διαχωρίζονται μεταξύ τους ανάλογα με την ποιότητά τους. Οι φοβίες που έχουν κάποια λογική βάση και απλώς το κέντρο φόβου δεν μπορεί, να κατανοήσει πότε υπάρχει και πότε δεν υπάρχει πραγματικά κίνδυνος, ονομάζονται Ειδικές Φοβίες.

  • Φόβος καταστάσεων (π.χ. υψοφοβία, κλειστοφοβία)
  • Φόβος για διάφορα ζώα (π.χ. αράχνες, σκύλοι, κατσαρίδες, φίδια)
  • Φόβος προς κάθε ερέθισμα (π.χ. κλόουν, δυνατοί ήχοι, καιρικά φαινόμενα).
  • Φόβος αίματος- ένεσης

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στις 5 πιο συνιθισμένες ειδικές φοβίες που αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος πληθυσμός.

1. Κωλοβαθυστροφοβία

Είναι η φοβία για τους κλοουν. Κώλον είναι το άκρο και βάθυστρος ήταν αυτός, που ισορροπούσε στο κώλον των ξύλων (ο ξυλοπόδαρος) και από εκεί πήρε τη ονομασία της. Αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες φοβίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα άτομα δεν αντέχουν την ιδέα της εικόνας του κλόουν κατα βάση, επειδή δεν μπορούν, να κατανοήσουν την μορφή με τα μεγάλα παπούτσια (πέλματα) την περίεργη μύτη, το έντονο βάψιμο και τα περίεργα μαλλιά.

Επόμενο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;