Αν θες να θυμηθείς κάτι τότε... ξεκίνα να μυρίζεις!!!!
Η μνήμη είναι η αίσθηση που ξυπνάει κάθε καταχωνιασμένη ανάμνησή μας!

Ξεκίνα να μυρίζεις λοιπόν!!!

Μια εικόνα που μπορεί να μας σοκάρει, είναι εφικτό να την θυμόμαστε για πολλά πολλά χρόνια, όμως με το πέρασμα του χρόνου κάποια στιγμή θα αρχίσει να ξεθωριάζει.Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους ήχους, όπως και με το άγγιγμα.

Αυτό που ο εγκέφαλός μας δεν ξεχνά ποτέ είναι οι  γεύσεις και μυρωδιές. Στον άνθρωπο, όμως, η γεύση συγκριτικά με την όσφρηση  δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη. Μπορεί να αποτελεί έναν από τους δύο «αισθητήρες» ουσιών του ανθρώπου, ωστόσο δεν είναι αρκετά δυνατή για να «ξυπνήσει» μία μνήμη. Είναι πλέον γνωστό -μετά από πολλές έρευνες- πως τα αρώματα είναι ικανά να μας ταξιδέψουν βαθιά πίσω στον χρόνο, αποκαλύπτοντας εμπειρίες που ήταν θαμμένες για χρόνια.

Η ικανότητα της οσμής να συνδέεται με αναμνήσεις και εμπειρίες είναι δεδομένη. Ωστόσο, η όσφρηση παραμένει μια ανεξερεύνητη αίσθηση, σε σχέση με τις υπόλοιπες. Αυτό ίσως οφείλεται στην πολύπλοκη συνεργασία των πολλών υποδοχέων του ρινικού συστήματος. Από την χημική σύσταση μιας ουσίας δεν μπορεί να προβλεφθεί η μυρωδιά της. Η αντίστροφη πορεία δηλαδή, που επιτυγχάνεται χωρίς μεγάλη δυσκολία σε όραση, ακοή και γεύση, είναι ακόμα αδύνατη στην όσφρηση.

Οι αναμνήσεις που συνδέονται με μυρωδιές, συνηθίζουν να είναι καθαρές αλλά έντονα συναισθηματικές. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που οι εμπειρίες αποθηκεύονται στον εγκέφαλο.   Τα αρώματα προσλαμβάνονται από τους δυνατούς αισθητήρες της μύτης, μεταφέρονται σε ένα χώρο του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου, μετατρέπονται και καταλήγουν στην αμυγδαλή, στο μέρος του εγκεφάλου, δηλαδή, που χαρακτηρίζεται ως «τράπεζα μνήμης για συναισθηματικές εμπειρίες».

Η αποθήκευση μίας μυρωδιάς ολοκληρώνεται χωρίς πολλές επεξεργασίες. Η όσφρηση είναι η μόνη αίσθηση με αυτό το προνόμιο. Αυτός είναι και ο λόγος που καταφέρνει να μας μεταφέρει σε στιγμές που άλλες αισθήσεις αδυνατούν να «θυμηθούν». Είναι δηλαδή η μόνη από τις πέντε αισθήσεις που αποθηκεύεται σχεδόν «αυτούσια» στην μνήμη μας, γι΄αυτό και πολλοί επιστήμονες σε διάφορους κλάδους, όπως η ψυχολογία, χρησιμοποιούν την αίσθηση της όσφρησης για να βοηθήσουν κάποιον να επαναφέρει στην μνήμη του πράγματα που έχει ξεχάσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
LOS
19:45
-
Ast
18 Απρ. 2024
Φιο
19:45
-
Vik
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
20:15
-
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;