Παιδεία: Τεράστιες αλλαγές έφερε μαζί του το 2018 για Πανελλήνιες, ΑΕΙ, ΤΕΙ και Λύκεια!
Μεγάλο κύμα αναμόρφωσης στην παιδεία έφερε ο νέος χρόνος!

Με βάση τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, χρονιά μεγάλων αλλαγών στο τομέα της Παιδείας φαίνεται πως θα είναι το 2018  σε όλες τις βαθμίδες. Από τον Ιανουάριο κιόλας ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και θα τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή.

Αναμένεται πως μέσα στο 2018 το υπουργείο Παιδείας θα φέρει στη Βουλή και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλαγές στη Β’ και Γ’ λυκείου, νέα προγράμματα σπουδών, αλλά και τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς.

Η Είσοδος στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στις 4 Ιανουαρίου 2018, ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται η ψήφισή του από τη Βουλή.

Ακόμα, μέσα στον πρόκειται να κατατεθεί  και το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Να υπενθυμίσουμε, ότι σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στόχος ήταν η κατάργηση των εξετάσεων. Ωστόσο, από τα όσα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του υπουργείου και έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα πρόκειται πρακτικά για «νέες Πανελλαδικές», με λιγότερα μαθήματα, δύο περιόδους εξετάσεων (Ιανουαρίου και Ιουνίου) και διπλούς συντελεστές για την απόκτηση απολυτηρίου και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια.

Το κατά πόσο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του αριθμού εισακτέων, που κατά καιρούς έχει αναφέρει ο κ. Γαβρόγλου(εκτός των ιατρικών, νομικών και πολυτεχνικών σχολών) ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί. Στο νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι αλλαγές για την αναμόρφωση της Β’ και Γ’ λυκείου.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ

Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ που αφορά την Εκπαίδευση στην Ελλάδα φαίνεται πως θα παρουσιαστεί μέσα στην Άνοιξη του 2018 και πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2018. Πρόκειται για την έκθεση που, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό και τη συμφωνία με τον Οργανισμό, θα παρουσιαζόταν μέσα στο 2017, ωστόσο η μεγάλη απόσταση που έπρεπε να διανυθεί μεταξύ των προτάσεων του Οργανισμού και της πολιτικής κατεύθυνσης του υπουργείου ήταν αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, όπως θα αποτυπωθούν στην έκθεσή του, θα αποτελούν κατευθυντήρια γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει το υπουργείο για νομοθετικές παρεμβάσεις.

Πανελλήνιες 2018: Μηχανογραφικό

Με βαση παλαιότερη σχετική ανακοίνωση, στις Πανελλήνιες 2018 δεν θα υπάρχει το 4ο επιστημονικό πεδίο, των Παιδαγωγικών Σχολών. Με την κατάργηση του 4ου επιστημονικού πεδίου, η πρόσβαση στις σχολές αυτές από τους υποψηφίους θα είναι ελεύθερη από όλα τα πεδία και χωρίς εξέταση σε υποχρεωτικό μάθημα.

Ταυτόχρονα, οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες 2018 αναμένεται να έχουν στη λίστα των επιλογών τους στο μηχανογραφικό και το νέο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, ενώ τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, από τη σύμπτιξη των οποίων θα προκύψει το νέο πανεπιστήμιο, δε θα περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό.

Επιπλέον, οι φετινοί υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τέσσερα μόνο μαθήματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις (Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Ιστορία και Βιολογία), που θα προηγηθούν των πανελλαδικών.

Νέα ακοδημαϊκή χρονιά

Τον Σεπτέμβριο του 2018, με την έναρξη του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους 2018-19, προκειται να εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα σπουδών στη Β’ Λυκείου, η πλήρης εφαρμογή του νόμου στα μεταπτυχιακά των ΑΕΙ (το 2017-18 είναι μεταβατική χρονιά), το Πανεπιστημιο Δυτικής Αττικής και οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών στο γυμνάσιο.

Ακόμη, από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης. Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο, η εφαρμογή θα ισχύσει για τα 2/3 των δήμων της χώρας, με πρόβλεψη μέσα στην επόμενη τριετία την καθολική εφαρμογή.

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Στις αρχές του 2018 το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας έχει να φέρεις εις πέρας άλλο ένα δύκολο έργο, που είναι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Κατά τη διάρκεια του έτους, αναμένεται και το νομοθέτημα που θα περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο πλευρών. Αν και η πληροφόρηση από πλευράς υπουργείου κάνει λόγο για συμφωνία που αφορά μόνο την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης και τον αποχαρακτηρισμό της ώρας σίτισης ως διδακτικής, έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που «δείχνουν» αύξηση του υποχρεωτικού ωραρίου, ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
46'
1 - 0
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
45'
0 - 2
Κλα
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
ΤΕΛ
80 - 69
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;