Ημέρα του Παιδιού 2017: Τι τιμάει το Google Doodle;
Η Ημέρα του Παιδιού 2017 είναι στις 20 Νοεμβρίου. Ποια είναι τα δικαιώματα τους; Ας δούμε τι τιμάει το doodle.

Η Ημέρα του Παιδιού 2017 και πιο συγκεκριμένα η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του Παιδιού είναι στις 20 Νοεμβρίου.

Με αφορμή λοιπόν την Ημέρα του Παιδιού 2017, η UNICEF επισημαίνει την τεράστια πρόοδο που πραγματοποιήθηκε για τα παιδιά από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1989.

Μέσα στις επτά δεκαετίες από την ίδρυσή της, η UNICEF εξελίχθηκε από μια οργάνωση έκτακτης βοήθειας σε ένα αναπτυξιακό οργανισμό αφοσιωμένο στην προστασία των δικαιωμάτων και των αναγκών των παιδιών, οπουδήποτε και να βρίσκονται, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι συνθήκες της ζωής τους.

Ημέρα του Παιδιού 2017

Σήμερα, την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια προσφυγική κρίση που δεν έχουμε ξαναδεί από τότε που ιδρύθηκε η UNICEF, η οργάνωση παραμένει πάντα παρούσα, συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού κατέχοντας ξεχωριστή θέση μεταξύ των ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών οργανισμών, έτοιμη να ανταποκριθεί όχι μόνο στις ανάγκες των εκτοπισμένων παιδιών από τις κρίσεις και τις συγκρούσεις, αλλά και να εργαστεί για ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα παιδιά.

Η UNICEF πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα για κάθε παιδί

Η πεποίθηση ότι κάθε παιδί γεννιέται με το ίδιο αναφαίρετο δικαίωμα σε μια υγιή, ασφαλή παιδική ηλικία παραμένει ακλόνητη κατά τη διάρκεια όλης της ιστορίας της οργάνωσης.

Η αποστολή της UNICEF εστιάζει σε όλες τις πλευρές της ευημερίας ενός παιδιού – συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής και σωματικής του υγείας, την πρόσβαση του στην εκπαίδευση, σε ασφαλές νερό και αποχέτευση, τη νομική και κοινωνική του προστασία και πολλά άλλα.

Η UNICEF κατανοεί σε βάθος ότι ο φαύλος κύκλος της φτώχειας, των ασθενειών και της πείνας καταπνίγει την παγκόσμια ανάπτυξη και οδηγεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών. Τα δικαιώματα αυτά καθοδηγούν το έργο της UNICEF προς έναν κόσμο όπου όλα τα παιδιά θα έχουν μια δίκαιη ευκαιρία στη ζωή.

Όταν η εποχή των Αναπτυξιακών στόχων της Χιλιετίας έφθασε στο τέλος της το 2015, η UNICEF και οι συνεργάτες της προσπάθησαν ώστε οι επόμενοι παγκόσμιοι στόχοι να είναι περισσότερο εστιασμένοι στα παιδιά.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Η Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με τις ρητές δεσμεύσεις τους για την προστασία και την κοινωνική ένταξη για όλα τα κορίτσια και τα αγόρια, δείχνουν ότι οι προσπάθειες αυτές ήταν αποτελεσματικές. Ο κόσμος αναγνωρίζει όλο και περισσότερο τη σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης ισότητας για τα παιδιά που βρίσκονται σε πιο μειονεκτική θέση και τη μακροπρόθεσμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της κάθε κοινωνίας. Ειδικότερα η προηγούμενη δεκαετία χαρακτηρίστηκε από:

Πολλαπλασιασμό των δράσεων για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω ανθρωπογενών και μη κρίσεων.
Από διαρκή πρόοδο στους τομείς της παιδικής υγείας και επιβίωσης με αποτέλεσμα τη μείωση στο μισό των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών το 2015 σε σχέση με το 1990.
Από ενδυνάμωση της θέσης των κοριτσιών και των γυναικών ώστε σήμερα περισσότερα κορίτσια να ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση από ποτέ άλλοτε και τις γυναίκες να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο σε πολλές περιοχές.
Από τον ηγετικό ρόλο της οργάνωσης στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του υποσιτισμού και της πείνας. Το 2015 επετεύχθη μείωση των ποσοστών καχεξίας μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών κατά 41% σε σχέση με το 1990.
Από καινοτομίες στον τρόπο ανταπόκρισης, ενημέρωσης και παροχής ζωτικών υπηρεσιών που βοήθησαν σημαντικά σε παγκόσμιες κρίσεις όπως π.χ. στην πρόληψη της εξάπλωσης του Έμπολα στη Λιβερία.
Από την όλο και αυξανόμενη επείγουσα ανταπόκριση και υποστήριξη στους τομείς παροχής νερού, υγιεινής και αποχέτευσης. Το 2015, 45 από τα 70 εκατομμύρια ανθρώπους στους οποίους παρείχε υποστήριξη η UNICEF στους τομείς αυτούς, ζούσαν σε νοικοκυριά που είχαν πληγεί από κρίσεις.
Από σημαντική πρόοδο στην παροχή πρόσβασης στην εκπαίδευση παγκοσμίως, ώστε το 2014 83 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά να πηγαίνουν δημοτικό και γυμνάσιο σε σχέση με το 1999. Το 2015 η UNICEF παρείχε πρόσβαση σε επίσημη και άτυπη εκπαίδευση σε 7,5 εκατομμύρια παιδιά 3-18 ετών που βιώνουν τις συνέπειες των κρίσεων σε όλο τον κόσμο.
Τη συνέχιση των προσπαθειών και συνεργασιών με απώτερο στόχο μια γενιά ελεύθερη από AIDS με κορυφαία την παγκόσμια εκστρατεία «Ενωθείτε για τα Παιδιά, Ενωθείτε κατά του AIDS» που ξεκίνησε το 2005.
Την προστασία των παιδιών από τη βία την εκμετάλλευση και την κακοποίηση με αποκορύφωμα την παγκόσμια πρωτοβουλία της UNICEF #ENDviolence που ξεκίνησε το 2013.
Συνηγορία και ευρύ πλαίσιο δράσεων σε διεθνές επίπεδο για κοινωνική ένταξη και δικαιώματα για κάθε παιδί.
Συνεργασίες με διεθνείς εταίρους, οργανισμούς και κράτη για την οχύρωση και συνέχιση της προόδου για τα παιδιά.
Κοιτάζοντας μπροστά, για ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα παιδιά

Η 70η επέτειος της UNICEF είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε όλα όσα έχει επιτύχει η οργάνωση όλα αυτά τα χρόνια από κοινού με πολλούς και εξαιρετικούς συνεργάτες.

Αλλά είναι και μια ευκαιρία για υπενθύμιση όλων αυτών που απομένουν να γίνουν για την προώθηση των δικαιωμάτων του κάθε παιδιού.

Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια εξακολουθούν να στερούνται τα δικαιώματά τους, είτε λόγω φύλου, φυλής, θρησκείας ή αναπηρίας, είτε επειδή ζουν σε απομακρυσμένα χωριά ή αστικές παραγκουπόλεις. Οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο παραβιάζουν τα δικαιώματά τους και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των ίδιων των παιδιών, αλλά και διαιωνίζουν ένα φαύλο κύκλο μειονεξίας από γενιά σε γενιά.

Η UNICEF πιστεύει ότι μια προσέγγιση με βάση την ισότητα – με επιτάχυνση της προόδου για τα παιδιά που υστερούν περισσότερο – δεν είναι μόνο μια ηθική επιταγή, αλλά επίσης μια στρατηγική απαίτηση.

Τα επόμενα βήματα της UNICEF θα εξαρτηθούν από την ικανότητα προσαρμογής σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Αυτό σημαίνει ενσωμάτωση των αρχών αυτών σε όλο το εύρος των προγραμμάτων της οργάνωσης και την προσέγγιση των πιο αποκλεισμένων παιδιών.

Μπορούμε να στηριχθούμε στις δυνάμεις που μας έχουν βοηθήσει για 70 ολόκληρα χρόνια να πρωτοπορούμε με χαμηλού κόστους παρεμβάσεις που όμως έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα. Μπορούμε να σφυρηλατήσουμε δεσμούς μεταξύ της ανθρωπιστικής δράσης και της ανάπτυξης, και να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ των υποδομών του δημόσιου τομέα και την καινοτομία του ιδιωτικού τομέα. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορούμε να επιστρατεύσουμε την πολιτική βούληση και να εξασφαλίσουμε πόρους ώστε να βοηθήσουμε τις χώρες να δώσουν προτεραιότητα στα παιδιά σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας.

Η UNICEF γεννήθηκε από την καταστροφή του πολέμου. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σε ορισμένες από τις πιο “σκληρές” περιοχές του κόσμου. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή για να προσφέρουμε μια δίκαιη ευκαιρία για κάθε παιδί και να είμαστε παρόντες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Από τις στάχτες του πολέμου το 1940 μέχρι την παγκόσμια προσφυγική/μεταναστευτική κρίση που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα, η UNICEF έχει προστατεύσει και υπερασπίσει με συνέπεια τα ξεριζωμένα παιδιά – και όλα τα παιδιά που κινδυνεύουν από τη βία, τις ασθένειες, τον υποσιτισμό και τις διακρίσεις. Εβδομήντα χρόνια μετά, η UNICEF εργάζεται σκληρότερα από ποτέ για να εξασφαλιστεί μια δίκαιη ευκαιρία στη ζωή για κάθε παιδί.

Τώρα μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά, με ελπίδα και αποφασιστικότητα, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του κόσμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
68'
2 - 2
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
65'
1 - 3
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;