Καφεδάκι: Πρωί ή βράδυ;
Εσύ ποια στιγμή της ημέρας απολαμβάνεις τον αγαπημένο σου καφέ;

Τα νερά έρχονται να ταράξουν αναφορές, που κάνουν λόγο πως η κατάλληλη ώρα για να πιείς τον καφέ σου δεν είναι το πρωί. Σοκαριστικό! Οι ερευνητές, συνεχίζουν και αναφέρουν πως δεν πρέπει να πίνουμε καφέ τρεις ώρες αφού σηκωθούμε από το κρεβάτι, αλλά ούτε και τρεις ώρες πριν κοιμηθούμε. Εντάξει, το δεύτερο σκέλος ακούγεται λογικό καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να κλείσουν μάτι αφού πιούν καφέ. Αλλά το πρώτο, ακούγεται πάρα πολύ παράξενο, ειδικά για όσους από εμάς που η πρώτη τους κίνηση με το που ξυπνήσουν είναι να ανοίξουν το κουμπί της καφετέριας.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο ύπνου Κenneth Wright, είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι με ένα κιρκαδικό ρολόι το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση και ρυθμίζει τον κιρκαδικό ρυθμό, το οποίο συνδέεται με την αίσθηση της υπνηλίας και της εγρήγορσης.

Ανάμεσα στις άλλες λειτουργίες του, ελέγχει την παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε «ξύπνιοι». Η κατανάλωση καφέ για να «ξυπνήσουμε» κατά τη διάρκεια που η παραγωγή κορτιζόλης είναι στο πάνω της, φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Και ορίστε τι ανακάλυψαν:

Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που απελευθερώνει το σώμα για να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Ένας διπλός εσπρέσο πριν κοιμηθούμε θα ταράξει τα επίπεδα της μελατονινής, απορυθμίζοντας το βιολογικό μας ρολόι μέχρι και 40 λεπτά. Και αν τα 40 λεπτά σάς φαίνονται μηδαμινά… να σας ενημερώσουμε πως είναι αρκετά για να ταράξουν ακόμη και το πρωινό σας ξύπνημα.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως όταν πίνουμε καφέ τρεις ώρες αφότου έχουμε ξυπνήσει όχι μόνο ταράσσουμε τον κύκλο του ύπνου μας αλλά όλα αυτά έχουν μελλοντικές παρενέργειες στην υγεία μας.

Επίσης δεν κάνει κακό στην υγεία μας μόνο επιλογή της ώρας που θα απολαύσουμε τον καφέ μας αλλά και η ποσότητα αυτού. Για τα άτομα που πίνουν 5-6 φλυτζάνια καφέ την ημέρα, τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα.

Το συμπέρασμα; Καφές με μετρό τη σωστή ώρα!

Εντούτοις επειδή για εμάς δεν υπάρχει σωστή ώρα να πιει κάποιος τον καφέ του πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή του deliveras.gr και παράγγειλε τώρα online φαγητό, καφέ και γλυκό επιλέγοντας από τα καλύτερα delivery της περιοχής σας. Εδώ για android και εδώ για ios.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;