Ο Παντελής Κυραμαργιός μιλά για τη μουσική και τα τραγούδια του στο neolaia.gr
Ο Παντελής Κυραμαργιός, ενόψει των παραστάσεων της Γεωργίας Νταγάκη που θα συμμετάσχει στη σκηνή του Kremlino από τις 19 Οκτώβρη και για τέσσερις παραστάσεις, μιλά στο neolaia.gr για τη μουσική του και τις συνεργασίες

Ο Παντελής Κυραμαργιός, ο πολυσχιδής στιχουργός, μουσικός και δημιουργός της καλλιτεχνικής κολεκτίβας “Πλέγμα”, θα συμμετέχει στις παραστάσεις της Γεωργίας Νταγάκη. Έχει συνεργαστεί με πολλά γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής και τα τραγούδια του έχουν αγαπηθεί από τα ραδιόφωνα. Στη σκηνή του Κρεμλίνου θα παρουσιάσει τη γνωστή σε όλους “Αρετή”, τις “Δυο σπιθαμές”, το καινούργιο ντουέτο του με τον Γιάννη Κότσιρα αλλά και τις“Αντιθέσεις” που μόλις  κυκλοφόρησαν με την Μαρία Παπαγεωργίου, τραγούδια που θα συμπεριληφθούν στο επερχόμενο album του Παντελή με τίτλο “Αρετή”.

  • Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που έχεις με τη μουσική; 

Θυμάμαι σαν χθες την ημέρα που τρεις άντρες μαζί με τον πατέρα μου ανέβασαν ένα πιάνο στο διαμέρισμά μας. Ήμουν πέντε χρονών και μόλις το πιάνο τοποθετήθηκε στο σαλόνι ,το άνοιξα και δεν μπορούσα να σταματήσω να πατάω τα πλήκτρα. Έγινε αμέσως το αγαπημένο μου παιχνίδι.

  • Από που παίρνεις έμπνευση όταν γράφεις; Παίζει ρόλο το προσωπικό βίωμα στη μουσική σου;

Η καθημερινότητα μας τροφοδοτεί διαρκώς με ερεθίσματα. Όσα συμβαίνουν γύρω μας, μέσα μας, οι άνθρωποι που συναντάμε, ένα βιβλίο, μια ταινία, μια βόλτα, όλα αυτά μπορούν να πυροδοτήσουν αυτόν το μυστικό μηχανισμό που γεννά τραγούδια αλλά και κάθε άλλη μορφή τέχνης. Το βίωμα παίζει λοιπόν το σημαντικότερο ρόλο. Όχι γιατί το κάθε τραγούδι αποτελεί μια αληθινή ιστορία. Αυτό δεν ισχύει. Η Αλήθεια δεν καταγράφεται ούτε στα ιστορικά βιβλία. Δεν θα μπορούσε να χωρέσει ανόθευτη μέσα σε ένα τραγούδι. Όμως οφείλουμε να έιμαστε σε διαρκή κίνηση για να βρίσκουμε τις πρώτες ύλες για δημιουργία.

 

  • Στις “Δύο Σπιθαμές” συνεργάστηκες με τον Γιάννη Κότσιρα, τι σημαίνει για σένα αυτή η συνεργασία και αυτό το τραγούδι;

Τον Γιάννη Κότσιρα τον θαυμάζω τόσο για την καλλιτεχνική του αξία όσο και για το ήθος του. Πάντα λάτρευα την φωνή του αλλά τον αγάπησα και ως άνθρωπο όταν, πριν απο λίγα χρόνια, διάβασα κάποια άρθρα του σχετικά με κοινωνικά θέματα.

Τις “Δυο σπιθαμές” τις έγραψα πριν από δύο χρόνια και είναι για μένα ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι. Με τιμά λοιπόν και με χαροποιεί το γεγονός οτι το μοιραστήκαμε με έναν τόσο σπουδαίο ερμηνευτή. Και είναι τόσο σπάνιο αυτό το χάρισμα του Γιάννη Κότσιρα που το τραγούδι έγινε καινούργιο και για τα δικά μου αυτιά μόλις το άκουσα με την υπέροχη φωνή του.

 

  • Η νέα σου συνεργασία με τη Μαρία Παπαγεωργίου για το “Αντιθέσεις” μόλις κυκλοφόρησε. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Η Μαρία Παπαγεωργίου αποτελεί μια μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη. 100% αυθεντική, δεν δέχεται ποτέ να κάνει εκπτώσεις στην τέχνη της για να γίνει ευρύτερα αποδεκτή.

Ήθελα διακαώς να φτιάξουμε κάτι μαζί αλλά είχε απορρίψει πάνω απο δέκα τραγούδια μου. Παρότι ένιωθα ολίγον τι ντροπιασμένος συνέχιζα να της στέλνω μελωδίες και στιχάκια. Μια μέρα έγραψα τις “αντιθέσεις”, μια εξομολόγηση που θεώρησα οτι δεν αφορά κανέναν. Το έστειλα όμως στην Μαρία… Δεν μου απάντησε άμεσα. Όμως δύο μήνες μετά με πήρε τηλέφωνο βουρκωμένη να με ρωτήσει που βρήκα αυτό το τραγούδι. “Αποκλείεται να είναι δικοί σου αυτοί οι στίχοι, αφού είναι ωραίοι” μου είπε. Πέρασαν λίγα λεπτά μέχρι να την πείσω… Συζητήσαμε απο κοντά πως θα προχωρήσουμε και καταλήξαμε οτι θέλουμε στο κομμάτι ένα κουαρτέτο εγχόρδων. Η Μαρία πρότεινε τον Χρίστο Θεοδώρου για να κάνει την ενορχήστρωση. Επίσης ζήτησε η ηχογράφηση να γίνει live και όλοι οι μουσικοί να παίζουν υπο την καθοδήγηδη του μαέστρου. Είχε δίκιο…

 

  • Ποια είναι η μεγαλύτερή σου προσδοκία για το μέλλον μουσικά;

Η μουσική αποτελεί ανάγκη. Γράφω μουσική για να είμαι καλά. Δεν έχω λοιπόν μεγάλες προσδοκίες. Ίσως μόνο να γνωρίσω και να συνεργαστώ με περισσότερους ανθρώπους που θαυμάζω.

  • Τι να περιμένουμε στις επερχόμενες παραστάσεις στο Κρεμλίνο;

Ξεκινάμε αυτή την Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, στο Κρεμλίνο με την Γεωργία Νταγάκη. Θα παρουσιάσουμε τραγούδια απο την προσωπική δισκογραφία της Γεωργίας και τη δική μου και πολλά γνωστά και αγαπημένα τραγούδια αρκετά πειραγμένα πάντα με ροκ διάθεση. Θα υπάρξουν και πολλές εκπλήξεις μιας και θα μας τιμήσουν με την παρουσιά τους πολλοί φίλοι καλλιτέχνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;