Η καλή ομάδα κάνει θαύματα!
Πολλοί λένε ότι ζούμε σε μια εποχή που κλεινόμαστε όλο και πιο πολύ στον εαυτό μας.

Όσο καλός όμως και αν είναι ο εαυτός μας και όσο καλοί κι αν είμαστε σε πράγματα, δουλειές και ικανότητες πάντα μια καλή ομαδική δουλειά θα κάνει θαύματα, θα μας βγάζει ασπροπρόσωπους. Αυτή θα είναι που θα κάνει τη διαφορά.

Η προηγούμενη βδομάδα «έκρυβε» ακόμα μία απόδειξη για μένα. Κανονικά δεν θα τη χρειαζόμουν μετά από τόσα χρόνια στους παραδοσιακούς χορούς και στο μπάσκετ, ομαδικά αθλήματα και τα δύο. Αλλά πάντα είναι ευχάριστο και ελπιδοφόρο να διαπιστώνεις ότι ναι, μπορούν οι άνθρωποι να συνεννοηθούν και να κάνουν κάτι εξαιρετικό χωρίς να πλακωθούν και να μαλλιοτραβηχτούν.

Ειδικά στον εργασιακό χώρο, είναι ακόμα πολυτιμότερο να μπορείς να συνεργαστείς καλά και να βγάλεις ένα καλό αποτέλεσμα. Εκεί δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνισμούς, εκεί πρέπει να βγει τέλειο αυτό που οργανώνεται ώστε να είναι ευχαριστημένοι όλοι και κυρίως ο πελάτης. Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν, θεωρούν ότι ο ένας ανταγωνίζεται τον άλλον, ότι κάποιος πρέπει να φανεί πιο πάνω ή πιο καλός. Πόσο λάθος κάνουν όμως… Όταν πλέον το αντιλαμβάνονται είναι αργά, βγαίνουν εκτός ομάδας, τους έχει πετάξει έξω. Άλλωστε δεν έχουν κάνει και κάτι να βοηθήσουν, μόνο προβλήματα δημιουργούν.

Η συνεργασία και η καλή ομάδα δεν έχει να κάνει μόνο με τα εργασιακά. Το βλέπουμε και σε διάφορα αθλήματα και χόμπι, όπως έγραψα και παραπάνω. Το βλέπουμε και στο πανεπιστήμιο, από τις απλές ομαδικές εργασίες μέχρι πιο σοβαρές διεκδικήσεις. Το βλέπουμε και στην κοινωνία μας γενικότερα, όλες αυτές οι «απαντήσεις» στην κρίση, οι πρωτοβουλίες, είναι αποτέλεσμα καλών ιδεών και συνεργασιών. Άλλωστε τις περισσότερες φορές πρόκειται για «ομαδικά οράματα».

Αυτό που με στενοχωρεί, και γι’ αυτό το γράφω κιόλας, είναι ότι θεωρούμε πλέον εξαίρεση να υπάρχει μια καλή συνεργασία, μια καλή ομάδα. Τόσο πολύ έχουμε χάσει την πίστη μας σε αυτά τα θέματα που δεν βλέπουμε γύρω μας τα τόσα παραδείγματα; Τόσο ανταγωνιστικοί έχουμε γίνει που δεν μπορούμε να παραδεχτούμε ότι πολλά μυαλά είναι πάντα καλύτερα από το ένα; Μας έχει κάνει άραγε ο καιρός έτσι ή είναι μέσα μας, κουσούρι εσωτερικό, που βγαίνει στην επιφάνεια κατά περιόδους;

Νομίζω ότι πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι δράσεις και οι «ασκήσεις» που προάγουν την ομαδικότητα. Να μάθουμε να λειτουργούμε σε συνεργασία με τους άλλους, να συμπληρώνουμε τα κενά και να ενισχύουμε τα δυνατά μας σημεία. Να μάθουμε να αξιοποιούμε τις ιδέες μας σε συνδυασμό με τις ιδέες των άλλων, να ζητάμε την άποψη του διπλανού μας και να τον βοηθάμε σε σημεία που κολλάει και εκείνος. Και όλα αυτά να τα μάθουμε χωρίς να έχουμε το σκάλωμα να βγούμε από πάνω, χωρίς να θέλουμε να φανούμε μπροστά ή να πάρουμε τα εύσημα για μια δουλειά που έκαναν και άλλοι.

Ακούγεται ουτοπικό; Ας μπει και αυτό στη λίστα με τα «οράματα» μιας τρελής, να δούμε πόσο μακριά μπορεί να γίνει (η λίστα) και πόσα τελικά μπορούμε να καταφέρουμε…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;