Οι 10 πιο κλασικοί μύθοι για το τρέξιμο
Οι αστικοί μύθοι του τρεξίματος είναι πολλοί και διάφοροι.

Ας δούμε τους 10 πιο συνηθισμένους.

1. Το τρέξιμο θα καταστρέψει τα γόνατα σου.

Μύθος νούμερο 1 που προφανώς έχετε ακούσει όσοι τρέχετε, κατά βάση από ανήσυχες μητέρες. Η ορθοπεδική κοινότητα είναι κατηγορηματική: πόνοι στο γόνατο κατά το τρέξιμο συνδέονται με αδυναμία και ανισορροπία των μυών και όχι με το τρέξιμο καθαυτό.

2. Πρέπει να κάνεις διατάσεις (stretching) πριν τρέξεις.

Θέμα συζήτησης επί μακρόν, πλέον η γενική άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος στατικές διατάσεις πριν ξεκινήσει να τρέχει. Προτείνονται οι δυναμικές διατάσεις, όπως οι ψηλές άρσεις των γονάτων, που βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και ζεσταίνουν επαρκώς τους μύες.

3. Οι δρομείς δεν περπατούν όταν τρέχουν.

Και όμως περπατούν. Ειδικά προγράμματα προπόνησης έχουν σχεδιαστεί με ενσωματωμένα διαστήματα περπατήματος μιας και έχει αποδειχθεί πως τα διαλείμματα αυτά μειώνουν τις πιθανότητες τραυματισμών και συμβάλλουν στην διατήρηση της αντοχής.

4. Δεν είσαι δρομέας παρά μονάχα αν τρέχεις συγκεκριμένες αποστάσεις με συγκεκριμένο ρυθμό.

Λάθος, αν τρέχεις, είσαι δρομέας και δεν είναι απαραίτητο να τρέχεις μαραθώνιο ή σε 5 λεπτά 2 χιλιόμετρα για να αποκαλέσεις έτσι τον εαυτό σου.

5. Δεν είσαι δρομέας αν δεν έχεις κατάλληλο τύπο σώματος

Ακόμα ένα λάθος. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να τρέξουν, ασχέτως βάρους, ηλικίας, τύπου σώματος κλπ.

6. Δεν είσαι δρομέας εκτός αν συμμετέχεις σε αγώνες.

Δεν αρέσει σε όλους όσους τρέχουν να κατεβαίνουν σε αγώνες ούτε είναι απαραίτητο κάθε προπόνηση να στοχεύσει σε μετάλλιο. Κάποιοι τρέχουν για την απόλαυση του τρεξίματος ή γιατί έτσι νιώθουν. Θυμηθείτε τον Forrest Gump.

7. Οι δρομείς δεν χρειάζεται να κάνουν προπόνηση δύναμης.

Τρέχεις άρα εστιάζεις μόνο στο τρέξιμο καθεαυτό; Λάθος, αν θες το τρέξιμο σου να μην κινδυνεύει από τραυματισμούς και να είναι γρήγορο και αποδοτικό. Μια προπόνηση που θα βασίζεται στην ενδυνάμωση, θα βελτιώσει τους μύες, θα προσφέρει ταχύτητα και θα

8. Οι δρομείς χρειάζονται δυνατά πόδια και όχι δυνατό κορμό.

Οκ, τρέχουμε με τα πόδια μας αλλά και ο κορμός μας κάπως βοηθά σε αυτό. Όταν επέρχεται η κόπωση του τρεξίματος, ο δυνατός κορμός βοηθά στην καλή στάση του σώματος και στην ορθή κίνηση των χεριών.

9. Ένα διάλειμμα λίγων ημερών από το τρέξιμο θα επηρεάσει αρνητικά την φυσική κατάσταση του δρομέα.

Δηλαδή αν σταματήσεις να τρέχεις για λίγες ημέρες επειδή αρρώστησε ή τραυματίστηκες ή απλά επειδή τα συμβάντα της ζωής σου δεν στο επιτρέπουν αυτό σημαίνει πως διαγράφονται τα χιλιόμετρα που έχει γράψει το κοντέρ του κορμιού σου μέχρι τη στιγμή εκείνη; Λάθος ακούγεται και λάθος αποδεικνύεται πως είναι, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

10. Οι δρομείς μπορούν να τρώνε ο, τι θέλουν

Όλοι έχουμε ακούσει για τα υπερθερμιδικά γεύματα πριν το τρέξιμο (όπως και για τα 12.000 θερμίδων γεύματα του Michael Phelps). Το γεγονός ότι τρέχεις δεν σημαίνει ότι μπορείς να φας ο,τι κινείται, επαναπαυόμενος ότι θα το κάψεις με την άσκηση. Αντιθέτως, πρέπει να τρως καλά για να παίρνεις τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που θα βοηθήσουν το σώμα σου να αποδώσει καλά

Δες περισσότερα στο thesportstones.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;