5 σκανδαλώδεις γυναίκες της ιστορίας που κατάφεραν να αποκτήσουν εξουσία!
Η ιστορία συχνά θυμάται τις γυναίκες που βρήκαν, παρά τις δυσκολίες της εποχής τους, τον τρόπο να ανέβουν την σκάλα της εξουσίας!

Η ζωή μιας γυναίκας τους προηγούμενους αιώνες δεν περιελάμβανε τις χαρές που έχουμε εμείς σήμερα. Πέραν του ότι δεν είχαν δικαιώματα πάνω στο ίδιο τους το σώμα ή ψήφο, δεν είχαν σχεδόν καμία γνώμη πάνω στο πώς θα εξελιχθεί η ζωή τους. Λίγες ήταν οι εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα και, συνήθως, ήταν θέμα τύχης.

Οι γυναίκες που θα βρεις στην παρακάτω λίστα κατάφεραν, πολλές φορές με ασύδοτα μέσα, να ανέλθουν στην εξουσία και να καταφέρουν αυτό που θέλουν.

Η εξουσία, εξάλλου, εκείνη την εποχή θεωρούνταν κάτι ακατάλληλο για τις γυναίκες και, όσες κατάφερναν να την αποκτήσουν, αποκτούσαν κακό όνομα, έπαυαν να έχουν ιδιωτική ζωή και κατακρίνονταν.

Έτσι, αυτές οι γυναίκες έγιναν femme fatales που απέκτησαν μεν κακή φήμη αλλά έκαναν ελεύθερα τις επιλογές τους.

Μπορεί τα βιβλία της ιστορίας να τις έχουν καταγράψει ως σκανδαλώδεις γυναίκες, όμως, στην πραγματικότητα αυτές ήταν παραδείγματα ανθρώπων που αρνούνταν να συμβιβαστούν με όσα τους έδωσε η εποχή τους και αναζήτησαν παραπάνω.

Η Ιουλία Αγριππίνα γοήτευσε τον θείο της, τον παντρεύτηκε και τον έπεισε να ονομάσει τον γιο της, αυτοκράτορα

Η Ιούλια Αγριππίνα ή Αγριππίνα η Νεότερη ήταν Ρωμαία αυτοκράτειρα. Ήταν δισέγγονη του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, υιοθετημένη εγγονή του αυτοκράτορα Τιβέριου, αδελφή του αυτοκράτορα Καλιγούλα, ανιψιά και τέταρτη σύζυγος του αυτοκράτορα Κλαύδιου και μητέρα του αυτοκράτορα Νέρωνα.

Κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του, ο Καλιγούλας έδειξε μεγάλη τιμή στην Αγριππίνα και στις αδελφές της, τη Δρουσίλλα και τη Λιβίλλα. Ο νεαρός αυτοκράτορας στερήθηκε οικογενειακής στήριξης και έτσι ανέδειξε και τιμούσε όλα όσα μπορούσε να συγκεντρώσει, τις τρεις αδελφές του και τον θείο του Κλαύδιο. Οι αδελφές του έπρεπε να συμπεριληφθούν σε όρκους, να κάθονται μαζί του στα παιχνίδια και να κατέχουν τη θέση της παραδοσιακής συζύγου στο τραπέζι.

Αυτή η εμφανής προτίμηση προκάλεσε φήμες για αιμομιξία. Αλλά αυτή η εύνοια σύντομα έληξε. Το 38 μ.Χ., η Δρουσίλλα πέθανε. Ήταν η αδελφή με την οποία ο Γάιος είχε τη στενότερη σχέση και είχε επιλέξει το σύζυγό της, Μ. Αιμίλιο Λεπιδό, ως προσωρινό διάδοχό του. Η Λιβίλλα και ειδικά η Αγριππίνα κατηγορήθηκαν ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις μαζί του. Ο Λεπιδός εκτελέστηκε και η Αγριππίνα και η Λιβίλλα εξορίστηκαν.

Ο Γάιος Καλιγούλας δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 41 και μετά το θάνατό του οι αδελφές επέστρεψαν στη Ρώμη. Παντρεύτηκε τον Κροίσπο Πασσιανό, ο οποίος πέθανε.

Ο Κλαύδιος (Τιβέριος Κλαύδιος Νέρωνας) έγινε αυτοκράτορας το 41 μ.Χ. μετά τον θάνατο του Γάιου. Ήταν ο αδελφός του πατέρα της Αγριππίνας και έτσι ο θείος της. Κατά το πρώτο μέρος της βασιλείας του, η σύζυγος του Κλαύδιου ήταν η Βαλερία Μεσσαλίνα. Είχαν μια κόρη, την Κλαυδία Οκταβία, και στη συνέχεια έναν γιο, τον Βρετανικό. Το φθινόπωρο του 48, η Μεσσαλίνα χώρισε μονομερώς τον Κλαύδιο και παντρεύτηκε τον Σίλιο, τον ορισθέντα πρόξενο για το επόμενο έτος, έτι εκτελέστηκε.

Ο Κλαύδιος έψαξε μια νέα σύζυγο αμέσως, και η Αγριππίνα ήταν υποψήφια. Αναφέρθηκε ότι τον έκτρεψε συμπεριφέροντας με τρόπο πιο οικείο από ό, τι ήταν κατάλληλο για μια ανιψιά. Στην πραγματικότητα, ο γάμος τους, όπως όλοι οι δυναστικοί γάμοι, ήταν μια πολιτική ρύθμιση και ωφέλησε και τους δύο.

Ο γιος της Αγριππίνας Νέρων ήταν έντεκα ετών. Γρήγορα αρραβωνιάστηκε την Οκταβία, την κόρη του Κλαύδιου και της Μεσσαλίνας, και υποτίθεται ότι η Αγριππίνα έθεσε σε κίνηση αυτό το σχέδιο που θα δέσμευε τις οικογένειες πιο στενά. Ο Κλαύδιος υιοθέτησε τον Νέρωνα τοποθετώντας τον γιο του Βρετανικό σε δεύτερη μοίρα.[10] Ο Κλαύδιος πέθανε το 54 και ο Νέρωνας έγινε αυτοκράτορας.

H Agnès Sorel, πρώτη βασιλική ερωμένη της Γαλλίας, είχε πάντα το ένα στήθος έξω

Ως η πρώτη βασιλική ερωμένη της Γαλλίας, από το 1444 μέχρι το 1450, η Agnès Sorel ασκούσε επιρροή και εξουσία στην αυλή του βασιλιά Καρόλου του 7ου. Η τρυφερότητα του Καρόλου προς τη Sorel προκάλεσε αντιδράσεις στην αυλή, πράγμα που της εξασφάλισε αρκετούς εχθρούς. Οι ενδυματολογικές της επιλογές είχαν εξίσου κακή φήμη με την ίδια: Λέγεται πως φορούσε φορέματα όπου το ένα στήθος ήταν εντελώς έξω.

Ο Κάρολος χάρισε στη Sorel κτήματα, μια ιδιωτική κατοικία και βουνά από διαμαντια. Η Sorel δεν χρησιμοποίησε την θέση της απλά για να περνάει η ίδια καλά αλλά φρόντισε να αποκαταστήσει και την οικογένεια της, εξασφαλίζοντας τους θέσεις στην αυλή. Η ζωή της ήταν, όμως, σύντομη καθώς πέθανε από δηλητηρίαση υδραργύρου το 1450. Κανείς δεν ξέρει αν ο θάνατος της ήταν τελικά…δολοφονία.

Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα πήγε από τους οίκους ανοχής στο μεγάλο παλάτι της Κωνσταντινούπολης

Η διασημότερη αυτοκράτειρα του Βυζαντίου δεν ζούσε εξαρχής στις ανέσεις. Για τα πρώτα χρόνια της ζωής της οι πληροφορίες προέρχονται από τα «Ανέκδοτα» ή «Απόκρυφη Ιστορία» του Προκόπιου, του επίσημου ιστορικού του Αυτοκράτορα, που δεν τόλμησε ούτε ο ίδιος να δημοσιεύσει, γνωρίζοντας βέβαια τι θα τον περίμενε. Για τον Προκόπιο, η Θεοδώρα αποτελούσε την ενσάρκωση της αδιαντροπιάς, της ακολασίας και της σκληρότητας (αφού έγινε αυτοκράτειρα), δηλαδή ούτε λίγο, ούτε πολύ ένα σκάνδαλο με συνεχή εξέλιξη. Μια πόρνη που έγινε Αυτοκράτειρα.

Μάλιστα μια χρονιά είχε βρεθεί στο κρεβάτι το συζυγικό με τον καλύτερο στρατηγό του Ιουστινιανού, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Σχετικά με την οικογενειακή της καταγωγή οι πηγές διαφωνούν.

Για τον Προκόπιο πατέρας της ήταν ο Ακάκιος, αρκοτρόφος (θηριοφύλακας) των Πρασίνων στον ιππόδρομο. Πεθαίνοντας άφησε τρεις κόρες, την Κομιτώ, τη Θεοδώρα και την Αναστασία. Η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε ελπίζοντας πως ότι ο νέος σύντροφός της θα έπαιρνε τη θέση του μακαρίτη συζύγου της. Όταν οι Πράσινοι έδωσαν τη θέση του Ακάκιου σε κάποιον άλλον, τις περιμάζεψαν οι Βένετοι, γοητευμένοι από την ικεσία των κοριτσιών που καθοδηγούσε επιδέξια η μητέρα τους. Από τότε έγινε φανατική οπαδός αυτού του δήμου.

Έτσι η Θεοδώρα από πολύ μικρή συμμετείχε σε κωμικές παραστάσεις χαμηλού επιπέδου και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προκόπιου ήταν εταίρα.

Για τον μονοφυσίτη χρονογράφο Μιχαήλ Σύριο (12ος αι.) η Θεοδώρα ήταν κόρη κληρικού και ζούσε με ευσέβεια και αγνότητα. Και ο Σύριος εκκλησιαστικός ιστορικός και μονοφυσίτης επίσκοπος Ιωάννης της Εφέσου, προστατευόμενος της Θεοδώρας λέει πως ήταν από το πορνείον: αυτό όμως δεν συνεπαγόταν πως ότι ήταν πράγματι πόρνη, αλλά ηθοποιός(σκηνική) και ζούσε από το ταλέντο της και το σεξουαλικό και το θεατρικό.

Όμως μερικοί ιστορικοί καταγράφουν σε βιβλία τους ότι το μέρος αυτό, ανήκε στον κύπριο αρκτροτρόφο Αρκάδιο, όπου εκεί συναντήθηκε με τον μεγάλο της έρωτα Ιουστινιανό.

Όσο ήταν στη σκηνή, μας πληροφορεί ο Προκόπιος, έκανε πολυάριθμες εκτρώσεις αλλά και ένα γιο που ονομάστηκε Ιωάννης, ο οποίος σώθηκε από την παιδοκτονία από τον πατέρα του.

Αργότερα γνώρισε τον Εκηβόλο (ή Εκηβόλιο), ανώτερο κρατικό υπάλληλο από την Τύρο, και όταν αυτός διορίστηκε διοικητής Πενταπόλεως τον ακολούθησε στην Κυρηναϊκή. Διωγμένη από τον εραστή της βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια και από εκεί επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη: Τότε τη γνώρισε,γύρω στα 522, ο Ιουστινιανός και την ερωτεύτηκε. Την ανύψωσε στο αξίωμα της πατρικίας, δεν μπορούσε όμως να την παντρευτεί εξαιτίας της σφοδρής αντίδρασης που προέβαλλε η αυτοκράτειρα Ευφημία. Μόνο μετά το θάνατό της μπόρεσε να πείσει το θείο του, τον αυτοκράτορα Ιουστίνο, να καταργήσει τον παλαιό νόμο που απαγόρευε το γάμο συγκλητικού με ηθοποιό. Το έργο αυτό της αλλαγής του νόμου ανατέθηκε στον έπαρχο των πραιτωρίων Δημοσθένη. Την παντρεύτηκε ή το 523 ή το 524.

Η Κλεοπάτρα γοήτευε ισχυρούς άνδρες για να προστατεύσει το βασίλειο της

Η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία ενεργή βασίλισσα της πτολεμαϊκής Αιγύπτου. Μετά τη βασιλεία της, η Αίγυπτος έγινε επαρχία της νεοϊδρυθείσας τότε Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Κλεοπάτρα ήταν μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, μίας ελληνικής οικογένειας μακεδονικής καταγωγής που κυβέρνησε την Αίγυπτο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την Ελληνιστική περίοδο.

Ο γιος της Πτολεμαίος ΙΕ΄ Καισαρίων βασίλεψε μόνο κατ’ όνομα προτού εκτελεστεί. Η βασιλεία της Κλεοπάτρας σηματοδοτεί το τέλος της ελληνιστικής και την αρχή της ρωμαϊκής περιόδου στην ανατολική Μεσόγειο.

Παρόλο που ήταν ικανή και δαιμόνια μονάρχης, έμεινε διάσημη κυρίως γιατί κατόρθωσε να γοητεύσει δυο από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής της, τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο, αλλά και για την ομορφιά και το τραγικό της τέλος. Χάρη στη φιλοδοξία και την προσωπική της γοητεία επηρέασε καθοριστικά τη ρωμαϊκή πολιτική σε μια αποφασιστική περίοδο και κατέληξε να αντιπροσωπεύει, όσο καμιά άλλη γυναίκα στην αρχαιότητα, το πρότυπο της μοιραίας γυναίκας.

Η Ελισάβετ Γούντβιλ κατάφερε να πείσει τον Εδουάρδο Δ’ να την παντρευτεί

Με τον πιο παράδοξο τρόπο αλλα δε βαριέσαι. Η Ελισάβετ Γούντβιλ γεννήθηκε σε μια απλή οικογένεια το 1427 και μεγαλώνοντας εξελίχθηκε σε μια απίστευτη καλλονή, η οποία έμεινε χήρα στα 24. Την άνοικη του 1464, ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Δ’ την είδε και ήθελε αμέσως να την ρίξει στο κρεβάτι. Αυτή έκανε ξεκάθαρο πως αυτό θα συμβεί μόνο εάν την παντρευτεί.

Όσες απόπειρες και αν έκανε ο Εδουάρδος να δωροδοκήσει τον πατέρα της για την τιμή της δεν έπιασαν. Η άρνηση του πατέρα παρέμεινε ακόμη και όταν ο Εδουάρδος τον απείλησε. Εκείνη του είπε πως προτιμά να πεθάνει παρά να έχει παράνομες σχέσεις με τον βασιλιά. Για να ικανοποιήσει τον πόθο του, ο βασιλιάς την παντρεύτηκε κρυφά τον Μάιο του 1464 και εκείνη έγινε βασίλισσα. Με τον γάμο της με τον Εδουάρδο η Ελισάβετ απέκτησε 10 παιδιά, από αυτά από τα οποία οι δύο ήταν γιοί που επέζησαν την εποχή που πέθανε αιφνίδια ο πατέρας τους (1483). Ο μεγαλύτερος, Εδουάρδος, γεννήθηκε (1470) στο αββαείο του Ουέστμινστερ την εποχή που ο πατέρας του είχε ανατραπεί από τον Γουόρικ, επαναφέροντας στο θρόνο τον Ερρίκο ΣΤ΄. Αργότερα ο πατέρας του Εδουάρδος επέστρεψε, ο Γουόρικ σκοτώθηκε στην μάχη του Μπάρνετ (1471) και ξανακέρδισε τον θρόνο κλείνοντας τον Ερρίκο φυλακή.

Η Ασπασία συνείσφερε στην αθηναϊκή κουλτούρα και πολιτική ζωή

Η Ασπασία καταγόταν από τη Μίλητο και ήταν διάσημη για το δεσμό που διατηρούσε με τον επιφανή Αθηναίο πολιτικό Περικλή.

Σύμφωνα με τις αμφισβητήσιμες αναφορές των αρχαίων συγγραφέων και ορισμένων σύγχρονων μελετητών, στην Αθήνα η Ασπασία έγινε εταίρα και πιθανώς ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής.

Οι εταίρες ήταν επαγγελματίες που αναλάμβαναν την ψυχαγωγία ανδρών της ανώτερης τάξης, και ήταν και παλλακίδες τους. Πέρα από την εξωτερική τους ομορφιά, διέφεραν από τις άλλες Αθηναίες στο γεγονός ότι ήταν μορφωμένες (συχνά σε υψηλό επίπεδο, όπως η Ασπασία), ήταν ανεξάρτητες και πλήρωναν φόρους.

Ίσως ήταν ό,τι πιο κοντινό μπορεί να φανταστεί κανείς στις απελευθερωμένες γυναίκες, και η Ασπασία, η οποία εξελίχτηκε σε λαμπερή προσωπικότητα της αθηναϊκής κοινωνίας, ήταν πιθανώς ένα προφανές παράδειγμα. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, η Ασπασία συγκρινόταν με την διαβόητη Θαργηλία, μια άλλη ξακουστή εταίρα από την αρχαία Ιωνία.
Ούσα ξένη και ίσως εταίρα, η Ασπασία ήταν ελεύθερη από τις νομικές δεσμεύσεις που κατά παράδοση καθήλωναν τις παντρεμένες γυναίκες στα σπίτια τους, κι έτσι της επιτρεπόταν να συμμετέχει στη κοινωνική ζωή της πόλης. Έγινε ερωμένη του επιφανούς πολιτικού Περικλή στις αρχές της δεκαετίας του 440 π.Χ. Μετά το διαζύγιό του από την πρώτη του σύζυγο (περ. 445 π.Χ.), η Ασπασία άρχισε να συγκατοικεί μαζί του, αν και δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή άποψη για το αν παντρεύτηκαν ή όχι.

Ο γιος τους, Περικλής, είχε έρθει στον κόσμο γύρω στο 440 π.Χ. Η Ασπασία θα πρέπει να ήταν πολύ νέα, αν κρίνει κανείς από το γεγονός πως χάρισε ένα παιδί στο Λυσικλή περίπου το 428 π.Χ.

Στους κοινωνικούς κύκλους η Ασπασία ήταν γνωστή για την ικανότητά της στον λόγο και τις συμβουλές της, παρά απλά για τη φυσική της ομορφιά. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, το σπίτι της έγινε κέντρο πολιτισμού στην πόλη των Αθηνών, προσελκύοντας επιφανείς συγγραφείς και στοχαστές, ανάμεσα στους οποίους και το φιλόσοφο Σωκράτη. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι παρά την «ανήθικη» ζωή της, οι Αθηναίοι έφερναν μαζί τις συζύγους τους για να ακούν τις συζητήσεις της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαρ. 2024
ΕΦΕΣ
19:30
-
ΟΣΦΠ
19 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΒΙΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;