Amalia Hernández: Η Google τιμά την ιδρύτρια του Ballet Folklórico de México!
H Google τιμά την μεγάλη Μεξικανή χορογράφο με ένα χρωματιστό doodle!

Η Amalia Hernández Navarro γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1917 στο Μεξικό, όπου και μεγάλωσε σε ένα πλούσιο σπίτι. Ο πατέρας της ήταν εξέχων επιχειρηματίας με άκρες στο στρατό αλλά και την πολιτική.

Η Amalia είναι γνωστή για την αγάπη της στις τέχνες, οι οποίες γέμισαν την παιδική της ηλικία. Από τραγούδι μέχρι μουσική, οι γονείς της φρόντισαν να της εξασφαλίσουν κάθε διέξοδο για το ταλέντο της.

Ακόμη, ενθάρρυναν το ενδιαφέρον της για το χορό τόσο που ο πατέρας της έχτισε ένα στούντιο εντός του σπιτιού τους.

Στην ηλικία των 17 ετών εισήλθε στην Εθνική Σχολή Χορού υπό τη διεύθυνση της Nellie Campobello, η οποία σηματοδότησε την αρχή της σοβαρής συμμετοχής της στον χορό.

Όμως, έπειτα από ορισμένες συγκρούσεις με τον διευθυντή του σχολείου, η Amalia αποχώρησε και, κατά συνέπεια, παντρεύτηκε, αφήνοντας πίσω την καριέρα της.

Η αγάπη της για τον χορό, όμως, ήταν τόσο δυνατή που δεν τον παράτησε. Ξεκίνησε να εργάζεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών ως δασκάλα και χορογράφος σύγχρονου χορού.

Δυστυχώς, όμως αυτό δεν την ικανοποίησε πλήρως και αισθανόταν ανίκανη να συνδέσει τον εαυτό της με τον σύγχρονο και ευρωπαϊκό χορό.

Όπως είχε πει: «το αίσθημα της διασταύρωσης, ο σύγχρονος μεξικανισμός της, δονείται με την αντήχηση της μισής φυλής, που ήδη έχει οριστεί και στην επιφάνεια του πολύχρωμου Μεξικού» .

Έτσι, γύρισε στους παραδοσιακούς, πολιτιστικούς χορούς του Μεξικού, ξεκινώντας με το baile folklorico.

Ballet Folklorico de Mexico

Η Amalia Hernandez ίδρυσε την εταιρεία χορού το 1952, επιλέγοντας να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό μονοπάτι.

Η ομάδα ήταν μικρή, αποτελούμενη από μόλις οκτώ μέλη. Για το ντεμπούτο τους, η Amalia παρουσίασε τις πλέον γνωστές Melodies of Michoacan.

Το 1954, η ευκαιρία να εμφανιστεί στην τηλεόραση παρουσιάστηκε μέσα από το πρόγραμμα Funcion de Gala.

Τότε όλα άρχισαν να κυλούν προς την σωστή κατεύθυνση, ο όμιλος της Amalia παρουσιάζει έναν νέο χορό κάθε εβδομάδα στην εκπομπή.

Μετά από πολλές επιτυχία, η Amalia δεν έγινε απλά διευθύντρια αλλά κατάφερε και να επεκτείνει την ομάδα της, η οποία -έπειτα από 67 επεισόδια- περιελάμβανε 20 άτομα. Έτσι, η ομάδα της κέρδισε και την προσοχή του τομέα Τουρισμού.

Η κυβέρνηση της χώρας διευκόλυνε στην ομάδα της να περιοδεύσει στη Βόρεια Αμερική, εκπροσωπώντας το Μεξικό, πράγμα το οποίο απέδωσε ιδιαίτερα.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Μέχρι να τελειώσει η δεκαετία του ’50, η ομάδα της Hernández είχε 60 άτομα και συμμετείχε στους Παναμερικανούς Αγώνες του Σικάγο, εκπροσωπώντας το Μεξικό.

Η σκληρή δουλειά της Hernández και της ομάδας της οδήγησε στην δημιουργία 40 διαφορετικών χορών μόνο την δεκατία του 1960.

Τελικά, η πολιτιστική αξία της Hernández αυξήθηκε κι άλλο καθώς χόρεψε περίπου 70 χορούς σε παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, το Ballet Folklorico de Mexico “έχει χορέψει περισσότερες από 15.000 φορές για συνολικό αριθμό ακροατών που ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια άτομα”, ένας εκ των οποίων ήταν ο John F. Kennedy κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Η Amalia Hernández μιλούσε πάντα με αγάπη για το Μεξικό, ωστόσο, δεν ξεχνούσε ποτέ να αποδώσει την κατάλληλη σημασία και προσοχή στους Μεσοαμερικανούς πολιτισμούς, εκφράζοντας τους όσο μπορούσε με το χορό της.

Σκοπός της ήταν να μοιραστεί με τον κόσμο την ποικιλομορφία του Μεξικού. Ταυτόχρονα, έγινε σύμβολο του Mexicanidad, πρότυπο φοσίωσής της στην παρουσίαση μιας ρεαλιστικής μεξικανικής ταυτότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;