«Ματίλντα»: Γιατί οι ρωσικοί κινηματογράφοι αρνούνται να την προβάλλουν;
Γιατί ένα ρομαντικό δράμα απέκτησε τόσο κακή φήμη στην χώρα;

Σύμφωνα με απόφαση του, το μεγαλύτερο ενιαίο δίκτυο κινηματογραφικών αιθουσών της Ρωσίας «Sinema park» και «Formula kino» δεν θα προβάλει την ταινία «Ματίλντα» του  Αλεξέι Ουτσίτελ για λόγους ασφαλείας.

Όπως αναφέρεται, ο λόγος για την απόφαση είναι οι, μη συμβατές με την νομοθεσία, πράξεις που έχουν προβεί οι εχθροί της ταινίας αλλά και οι απειλές που δέχονται οι κινηματογραφικές αίθουσες.

“Η απόφαση αυτή σχετίζεται αποκλειστικά με την πρόθεση μας μα προστατεύσουμε του θεατές από τους κινδύνους που μπορούν να επιφέρουν οι δημόσιες προβολές της ταινίας.”

Η ταινία θα προβληθεί στους κινηματογράφους της Ρωσίας στις 26 Οκτωβρίου και πραγματεύεται το ειδύλλιο του  τσάρου Νικαλάου Β’ με την μπαλαρίνα Ματίλντα Ξεσίνσκαγια.

Ένας από τους εχθρούς της ταινίας είναι η βουλευτής και πρώην εισαγγελέας Νατάλια Πακλόνσκαγια, η οποία αναφέρει πως η ταινία προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών καθώς ο τσάρος Νικόλαος -και η οικογένεια του- έχουν αγιοποιηθεί.

Ο Αλεξέι Ουτσίτελ, σκηνοθέτης της ταινίας, όμως, δεν συμφωνεί και αναφέρει πως η ταινία έχει βασιστεί σε πραγματικά γεγονότα για τα οποία υπάρχουν και εκτενείς μαρτυρίες. Την αντίθεση της με την ταινία έχει εκφράσει και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Η Νατάλια Πακλόνσκαγια ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες πως συγκέντρωσε 400.000 υπογραφές με αίτημα να απαγορευθεί η προβολή της ταινίας.

Το ρωσικό Υπουργείο Πολιτισμού παρά τις διαμαρτυρίες της Πακλόνσκαγια και των υποστηρικτών της, έδωσε την άδεια για την προβολή της . Μάλιστα, δημοσκόπηση που έγινε πρόσφατα έδειξε ότι το 60% των Ρώσων είναι υπέρ της προβολής της ταινίας.

Πριν μερικές μέρες, ο Κονσταντίν Ντομπρίνιν, δικηγόρος του σκηνοθέτη,  είχε πει στο πρακτορείο TASS ότι εξώ από το δικηγορικό του γραφείο, πυρπολήθηκαν δύο αυτοκίνητα από όσους αντιτίθεται στην προβολή της ταινίας.

Ο παραγωγός της ταινίας, Βλαντίμιρ Βινοκούρ ο οποίος έμαθε από τον ραδιοσταθμό Business FM, για την απόφαση των«Sinema park» και «Formula kino» δήλωσε τα εξής:

«Τα αρμόδια όργανα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε Συρία , ούτε Ιράκ, ούτε Ντονέτσκ, αλλά η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη, και κάπου πετούν βόμβες μολότοφ, εκρήγνυνται μηχανισμοί, και κάποιοι πυρπολούν αυτοκίνητα. Γινόταν ποτέ κάτι τέτοιο; Ποτέ. Ούτε επί ΕΣΣΔ, ούτε στην Ρωσία. Τι σημαίνει αυτός ο πόλεμος κατά του κινηματογράφου με τέτοια μέσα; Έδω έχουμε να κάνουμε μ’ έναν πλήρη σκοταδισμό. Τι άλλο να πω; Ο χρόνος θα δείξει. Χαίρομαι όμως που η προβολή στο Βλαδιβοστόκ πήγε πολύ καλά, και όπως διάβασα στο τέλος της ταινίας ο κόσμος σηκώθηκε και άρχισε να χειροκροτεί. Όσον αφορά τα υπόλοιπα πιστεύω ότι θα σταματήσουν κάποια στιγμή, επειδή, έστρεψαν την προσοχή τους σ αυτές τις τάσεις και πράξεις τόσο η Ανακριτική Επιτροπή, όσο και η εισαγγελία. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει η τάξη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;